2023.10.13 16:06
Olvasási idő 0:37
Krajnyák Petra

Életműdíjat kap Tarr Béla, de nem hazánkban

KULTÚRA FILMEK MAGYAR FILM MAGYAR MŰVÉSZ

A Sátántangó rendezőjét az Európai Filmakadémia tünteti ki munkásságért.

Az Európai Filmakadémia életműdíjjal tünteti ki Tarr Béla filmrendezőt december 9-én Berlinben az Európai Filmdíj átadóünnepségén. Így kívánják leróni tiszteletünket egy olyan kiemelkedő rendező és határozott politikai hanggal bíró személyiség előtt, akit nemcsak a kollégái méltatnak, de világszerte ünnepli a közönség is – áll az akadémia szerdán kiadott közleményében.

Tarr Béla Forrás Mohos Márton / 24.hu

A Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és A torinói ló rendezője díszvendégként utazik majd Berlinbe. Lehetséges, hogy Agnieszka Holland EFA-elnöktől veszi át a díjat, aki nemrég hatalmas vihart kavart a hazájában, Lengyelországban a menekültekről szóló filmjével, a Green Borderrel. 

A magyar rendező életművét korábban 2022-ben Indiában is hasonló elismeréssel illették. A 27. Keralai Nemzetközi Filmfesztiválon személyesen vette át az elismerést. Pályafutása során stílusa és témái is változtak, de legkiemelkedőbb munkái közé az Őszi almanach (1984), a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című filmeket sorolják. A londoni férfi című filmje 2007-ben a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, melyet a közönség és a kritikusok nagy elismeréssel fogadtak.