2024.8.21 11:05
Olvasási idő 2:44
Szécsi Krisztián

Véget ért Taylor Swift turnéjának európai szakasza, de még mindig nem vesz tudomást az elmaradt bécsi koncertekről

ZENE BÉCS EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KONCERT LONDON TAYLOR SWIFT TURNÉ

A rajongók egyre csüggedtebbek, mert Taylor Swift és csapata még mindig nem nyilatkozott a terrorveszély miatt lemondott bécsi koncertekről.

Augusztus 20-án, kedden, egy újabb rekorddal ért véget Taylor Swift The Eras Tour nevű világkörüli turnéjának európai szakasza. Az énekesnő öt – a júniusi dátumokkal együtt már nyolc – koncerttel mondott búcsút a koncertsorozatnak a londoni Wembley-stadionban, ami az aréna történetében is különlegesnek számít, hiszen még Michael Jackson 1988-as Bad Tourja is csak hét alkalommal volt képes megtölteni a Wembley-t.

A turné brit szakasza több szempontból is figyelemre méltó, az Egyesült Királyság mindenképpen profitált az énekesnő és a Swiftie-k impaktjából, hiszen a becslések szerint az itt adott, mintegy 1,2 millió ember által látott 15 showműsor mintegy egymilliárd fonttal (azaz több mint 460 milliárd forinttal) támogathatta meg a brit gazdaságot.

@alexandrabracken Never over this surprise!!! #TSTheErasTouronTikTok#taylorswift#florencewelch#florida!!! #erastourlondon♬ original sound - Alexandra Bracken

A londoni koncertek egyikén Ed Sheeran is színpadra állt, hogy Taylor Swifttel előadják az Everything Has Changed és az Endgame című számaikat, az utolsó európai Eras-bulin pedig Florence Welch, a Florence & The Machine énekesnője énekelte el Swifttel közös, Florida!!! című dalát.

Ezek mellett az amerikai énekesnő karrierje során most először adta elő London Boy című szerelmes balladáját, és az angol fővárosról írt So Long, Londont. A rajongók spekulációja szerint mindkét szerzemény Swift egykori kedveséről, Joe Alwyn brit színészről szól, ám míg az előbbi egykori szerelmüket élteti, addig utóbbi pont temeti azt.

@giacomobeub What just happened !?? #ErasTour#taylorswift#edsheeran♬ sonido original - Giacomo Benavides

Ám az európai koncertsorozat végéhez érve felmerül a kérdés, hogy Swift csapata vajon kilátásba helyezte-e a terrorveszély miatt lemondott bécsi koncertek újraütemezését. A csalódott rajongók legnagyobb bánatára erről eddig Swift marketingcsapata nem adott ki hivatalos közleményt.

Taylor Swift bármit mondhatna, mégsem teszi

Ám még inkább meglepő, hogy a Swift-gépezet semmilyen módon sem vett tudomást a bécsi történésekről: nem említette meg a londoni koncerteken, nem írtak e-mailt, se egy posztot vagy Instagram-sztorit róla, ami – az énekesnő közösségimédia-felületeinek kommentszekciója alapján – nagyon nem tetszik a rajongók többségének. Swift PR-csapatának hivatalos Instagram-oldalát gyakorlatilag ellepték a #justiceforvienna hashtaggel és osztrák zászlókkal ellátott kommentek.

Ebben a témában jelent meg a napokban egy cikk a Forbes oldalán is A hét, amikor Taylor Swift és Blake Lively elvesztette tudatosságát (The Week Taylor Swift And Blake Lively Lost Mindfulness) címmel, ami azonban a megjelenése után pár órával lekerült az oldalról, azonban az írás tartalma a Redditen még mindig elérhető.

A tudatosság arra intené Swiftet, legyen kedves, és tisztelje az emberek áldozatát, amelyet azért hoztak meg, hogy támogassák őt. Swift kiadhatna egy elgondolkodtató nyilatkozatot, miszerint »megszakad a szíve, hogy nem lehet együtt rajongóival« vagy »lesújtja, ha belegondol, mennyi fáradságot fordítottak az emberek arra, hogy részt vegyenek ezeken a koncerteken«, vagy ahogy sok bécsi rajongó mondja: igazából bármit írhatna

 – fogalmazott a szerző, Dina Kaplan, aki Swift rosszul instruált PR-kommunikációját Blake Lively amerikai színésznő promóciós kampányával vetette össze, aki a Velünk véget ér (It Ends with Us) című filmjét reklámozza mostanság.

Kiemelt tartalom
Blake Lively úgy érezte, testszégyenítés áldozata lett az It Ends With Us forgatásán Blake Lively úgy érezte, testszégyenítés áldozata lett az It Ends With Us forgatásán 2024.8.15 15:51

Az újságíró a bécsi történések óta követte a koncertekre létrehozott Facebook-csoportok bejegyzéseinek tartalmát, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a rajongók nem azt kifogásolják, hogy a koncertek elmaradtak, hiszen ismert volt a körülmények súlyossága, illetve nem is azt, hogy a koncerteket várhatóan nem tartják meg egy másik időpontban, hanem hogy Swift nem hajlandó nyilvánosan empatizálni azokkal, akik évek óta támogatják őt.

„Néhány rajongó még így is védi Swiftet, azt állítva, időre van szüksége, hogy feldolgozza a történteket, de egy sokkal traumatikusabb helyzetben Ariana Grande azonnal cselekedett, és néhány órán belül, miután 2017-ben robbantásos merényletet hajtottak végre manchesteri koncertjén, azt írta a Twitteren: »megtörtem, a szívem legmélyéről sajnálom, hogy ez megtörtént, nincsenek szavaim«. És 13 nappal később visszatért Manchesterbe egy jótékonysági koncert keretein belül“. Majd így folytatja: „Swift egy hatalmas márkát épített arra, hogy azonosulni lehet vele, de az elmúlt héten rajongók tízezrei tudták meg, hogy ez csak egy irányba működik: a rajongók tudnak azonosulni a szupersztárral, de a szupersztár nem tud azonosulni velük.“

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Wembley Stadium (@wembleystadium) által megosztott bejegyzés

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, augusztus 7-én, egy nappal az első bécsi dátum előtt a Baracuda Music Instagram-oldalán jelentették be, hogy terrorveszély miatt elmaradnak az osztrák fővárosba meghirdetett koncertek. Ezután Swift PR-csapatának első Instagram-sztorija – a Wembley-stadion profilja után – arról szólt, hogy a rá következő héten kezdődő londoni koncertek előtt hol lehet a városban eredeti Swift-logóval ellátott termékeket kapni.