2024.8.9 17:22
Olvasási idő 0:47
Krajnyák Petra

Újabb fiatalt vettek őrizetbe a bécsi Taylor Swift-koncert elleni merényletterv miatt

KÖZÉLET BÉCS KONCERT TAYLOR SWIFT TERRORIZMUS

A korábbi három őrizetbe vétel után az osztrák hatóságok egy 18 éves, iraki állampolgárságú férfit is őrizetbe vettek Bécsben.

Az osztrák hatóságok egy 18 éves, iraki állampolgárságú férfit is őrizetbe vettek Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban – írja az MTI az osztrák belügyminisztérium pénteki bejelentése nyomán. Vele együtt így összesen már négy embert vettek eddig őrizetbe az ügyben.

Ahogy arról korábban a Refresher is beszámolt, a szervezők terrorfenyegetettség miatt lemondták Taylor Swift mindhárom bécsi koncertjét. A döntés azután született, hogy szerdán két gyanúsítottat tartóztattak le, akik iszlamista terrortámadást terveztek az osztrák fővárosban.

Fokozott hatósági jelenlét a bécsi Ernst Happel Stadionnál, ahol készülő terrortámadás miatt mondták le Taylor Swift triplakoncertjét
Fokozott hatósági jelenlét a bécsi Ernst Happel Stadionnál, ahol készülő terrortámadás miatt mondták le Taylor Swift triplakoncertjét Forrás Thomas Kronsteiner/Getty Images

A legutóbb őrizetbe vett fiatal szintén hűséget esküdött az Iszlám Államnak, mint a fő gyanúsított, a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár. Gerhard Karner belügyminiszter közlése szerint az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt közvetlenül köze.

A 19 éves fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.


A főügyészi hivatal péntek délelőtt kezdeményezte az őrizetbe vett 19 éves fő gyanúsított és a 17 éves gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. Az illetékes kerületi bíróság még pénteken dönthetett erről.