2024.8.19 9:21
Olvasási idő 3:07
Csáka Eszter Csáka

Milyen műfajú könyv illik hozzád a horoszkópod szerint?

TÁRSADALOM HETI HOROSZKÓP HOROSZKÓP

Sci-fi, szatíra vagy thriller rajongó vagy? Mutatjuk, hogy csillagjegyed szerint mi passzol hozzád!

Kos – akció

Kos Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Kardforgatás, verekedés, szörnyek elől menekülés – Kosként élsz, halsz az akcióért és az adrenalinban gazdag történetekért, legyen az film, sorozat vagy könyv. Imádod a hétköznapi hősöket, akárcsak Katniss Everdeen (Az éhezők viadala), aki mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse húgát a halálos játékoktól. Olyan könyv való neked, ami a személyes fejlődéstörténet mellett tele van izgalommal és folyamatosan fokozza a feszültséget. A kalandos történeteket szereted, legjobb, ha minden fejezetben megsérül egy karakter, hogy még izgalmasabb legyen a cselekmény. 

Bika – klasszikus

Bika Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Türelmes és kicsit makacs csillagjegy vagy, ami tökéletes ahhoz, hogy végigülj egy iszonyatosan hosszú klasszikust, amelynek sokan neki se kezdenének. Szereted a régimódi könyveket, akárcsak a Büszkeség és balítélet vagy éppen az Anna Karenina. Szereted a romantikus regényeket, a kosztümöket és mindent, amit egy régi klasszikus tartalmaz. Az is lehet, hogy a kedvenc könyved az Üvöltő szelek, hiszen nem véletlen, hogy kiadásuk után ennyi évvel is népszerűek. 

Ikrek – science fiction

Ikrek Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Elég elmosódott határa van a műfajnak, hiszen rengeteg típusa létezik. Szereted az űrben játszódó, izgalmas történeteket, de imádod a Kurt Vonnegut-féle cinizmust és a sötét metaforákat is az olvasnivalóban. Szereted az űrlényeket és az aranyos robotokat is, így gyakorlatilag mindenevő lehetsz a műfajon belül. Persze imádod a klasszikusokat, és akárcsak a csillagjegyed, olyan változó és széleskörű a science fiction műfaja, így nem igazán lehet bekategorizálni egyetlen típusra sem. 

Rák – memoár

Rák Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Sokak szerint te vagy a legérzékenyebb csillagjegy, aki mindent nagyon mélyen képes átérezni. Éppen ezért a hozzád legjobban passzoló műfaj a memoár, hiszen általában igaz emberi történetekről, szenvedésről, felemelkedésről és csalódásokról szólnak. Ezeket a történeteket szereted legjobban, hiszen mindig lehet mit tanulni belőlük, mellette pedig a főszereplő gyakran inspiráló is. 

Oroszlán – fantasy

Oroszlán Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Szereted a science fictiont, de a fantasy világa az, ami azonnal magával ragad. Imádod a középkori királyokról, lovagokról szóló történeteket, ahogy a mesebeli elemeket is kifejezetten élvezed. Az a kedvenced, amikor le kell győzni a gonoszt, és a főszereplők egy nagyobb jó érdekében harcolnak, de le tud kötni az olyan komplex politikai történet is, mint a Trónok harca, hiszen amíg vannak benne sárkányok és más fantasy elemek, gyakorlatilag bármit elolvasol. Szenvedélyes csillagjegy vagy, így fontos számodra, hogy a főszereplő is az legyen.

Szűz –történelmi fikció

Szűz Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Talán titkolod, hogy valójában mi a kedvenc műfajod, de mindannyian tudjuk, hogy titokban imádod a zombitámadásokról szóló filmeket és a misztikus elemekkel megtarkított történelmi kalandfilmeket is. Annak ellenére, hogy szervezett, komoly és mindig fegyelmezett vagy, szereted, ha néha a legőrültebb cselekményeket láthatod a képernyőn vagy olvashatod több száz oldalon át.

Mérleg – irodalmi fikció

Mérleg Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Fontos számodra, hogy egyensúly legyen az életed minden területén, ahogy kedveled a sci-fi és fantasy műfajokat is. Ám semmit sem szeretsz jobban, mint azokat a szaftos sztorikat, amelyek átlagos emberek átlagos életéről szól, pár izgalmas elemmel megspékelve. Figyelmes olvasó vagy, aki szereti a mélyebb gondolatokat és tartalmakat is megérteni a szövegben, de élvezed a bonyolult kapcsolati szálakat és az erőszakot is. 

Skorpió – thriller/misztikus

Skorpió Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

A Skorpió az egyik legrejtélyesebb, legtitokzatosabb csillagjegy, így nem is passzolna hozzád jobban más, mint a rejtélyes thrillerek, ahol az utolsó pillanatokig találgathatunk, hogy vajon mi is történt a főszereplővel. Szenvedélyes és lojális vagy, de sokszor hajlamos vagy titkolózni is, így valószínűleg nagyon élvezed a misztikus és a thriller filmeket. Egyik legjobb példa a műfajra a Holtodiglan, amely tuti az egyik kedvenced.

Nyilas – humor

Nyilas Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Humor, szatíra, komédia – mindent imádsz, ami megnevettet. Legyen az abszurd sci-fi vagy bármilyen más műfaj, a lényeg, hogy jól szórakozhass a poénokon és a karaktereken. Szeretsz nevetni, sőt nem is szeretsz jobban semmit a nevetésnél, így számodra leginkább ez a műfaj a befutó, hiszen amellett, hogy mindig képes kikapcsolni egy nehéz nap után, egy szomorú napodon is valószínűleg a kedvenc humoros könyved után nyúlsz, hogy felvidítson. 

Bak – nonfiction

Bak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Szereted a jól megírt igaz történeteket, amelyek pozitivitást és jó érzést keltenek benned. Fontos számodra, hogy mindig pozitív kimenetele legyen egy történetnek, ahogy szereted levonni a tanulságot is. Általában komoly személyiségnek tartod magad, de azért te is szeretsz nevetgélni, így a kellemes, pozitív és családi nonfiction könyvek a kedvenceid. 

Vízöntő – metafikció

Vízöntő Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Kétségtelen, hogy a saját világodban élsz, Vízöntő. Progresszív, független és egyedi gondolkodású jegy vagy, ez pedig az ízléseden is érződik. Nem szereted a népszerű, felkapott könyveket és sosem tudnál unalmas, egy síkon mozgó alkotásokat élvezni. Az abszurd, furcsa és kísérleti jellegű műfajokat szereted. 

Halak – mágikus realizmus

Halak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Imádod, ha egy történet egy lábbal a földön, eggyel pedig egy másik világban jár. Szereted, ahogy a misztikus elemek keverednek a realizmussal és annak ellenére, hogy nem fantasy tematikájú alkotásokról van szó, imádod a hasonló szépirodalmi könyveket. Az egyik kedvenc íród pedig talán Gabriel García Márquez, aki mestere a műfajnak. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!