2024.8.15 11:31
Olvasási idő 0:37
Masszi-Rigó Csilla

Meghalt Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai színésznője

FILMEK + SOROZATOK EGYESÜLT ÁLLAMOK GYÁSZ HALÁL SZÍNÉSZEK

Ahogy egyik legismertebb szerepében, a valóságban is Alzheimer-kórral küzdött.

94 éves korában meghalt Gena Rowlands amerikai színésznő, írja a Deadline. A Szerelmünk lapjai és az Egy hatás alatt álló nő című filmek színésze kaliforniai otthonában, szerettei körében vesztette életét.

Gena Rowlands halálának okát egyelőre nem közölték, ám nemrég kiderült, hogy sokak által ismert filmes karakteréhez, az idős Allie-hez hasonlóan ő is Alzheimer-kórban szenvedett.

Elhunyt Gena Rowlands
Gena Rowlands 2015-ben. Forrás Kevork S. Djansezian/Getty Images

Pályáját a Broadwayen kezdte, a filmvásznon 1958-ban debütált a High Cost of Living című filmmel. Férje csaknem 35 évig John Cassavetes színész-rendező volt, akivel tíz közös filmet készítettek, többek között a Gloria és az Egy hatás alatt álló nő című drámákat, mindkettőért Oscar-díjra jelölték.

Bár aktív évei alatt Rowlands végül sosem kapott Oscart, alakításait egy Ezüst Medvével (Premier; 1977) és négy Emmy-díjjal is jutalmazták, 2015-ben, visszavonulásának évében pedig tiszteletbeli Oscarral tüntették ki. 

A Szerelmünk lapjai című filmet fia, Nick Cassavetes rendezte, akivel akkoriban sokat beszélgettek arról, hogyan lehetne hitelesen eljátszani egy Alzheimer-kórban szenvedő nőt. A rendező idén júniusban nyilatkozott először édesanyja betegségéről.