2024.7.31 9:27
Olvasási idő 1:04
Szécsi Krisztián

Meghalt Roberto Linguanotto, sokak kedvenc olasz desszertjének feltalálója

GASZTRO OLASZORSZÁG

A tiramisu feltalálója, Roberto Linguanotto olasz cukrászmester 81 éves korában halt meg.

Július 28-án, vasárnap, hosszú betegség után meghalt Roberto „Loli” Linguanotto olasz cukrászmester, akit sokan csak a „tiramisu atyjaként“ ismernek, írja a Daily Mail.

 

A cukrász még a 70-es évek elején találta fel a süteményt, mikor még az észak-olaszországi Trevisóban, az Alle Beccherie nevű étteremben dolgozott. Több történet is kering arról, hogyan jutott eszébe Linguanottónak az ételkompozíció. Egyesek úgy emlékeznek, hogy egyszer Linguanotto véletlenül mascarponét cseppentett egy tál cukorba és tojásba, mások úgy tartják, hogy a cukrász a 2021-ben elhunyt Ado Campeol, az Alle Beccherie tulajdonosának felesége segítségével dolgozta ki a babapiskótás desszert receptjét. 

Gigi Padovani újságíró, Linguanotto közeli barátja, Tiramisù című könyvében így ír a süteményről: „Ez a desszert pillanatok alatt a Le Beccherie egyik alapdarabjává vált. Kerek tálcán tálalták, kávéba áztatott babapiskótákkal, két réteg krémmel és mascarponéval. Néhány évvel később, 1983-ban a tiramisu receptje először jelent meg egy trevisói gasztronómiai magazinban. Le Beccherie ezt követően Velencébe vitte, majd később világszerte elterjedt. Az 1990-es évektől kezdve a desszert mindenütt ismert volt már.“

Az eredeti tiramisu recept csupán hat összetevőből áll: tojás, babapiskóta, mascarpone, cukor, kávé és kakaópor. Forrás DeAgostini/Getty Images

Annak ellenére, hogy félénknek és zárkózottnak tartották, Linguanotto rendkívül népszerű volt kollégái körében. Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója osztozik Linguanotto családjának gyászában, és közleményben méltatta a férfit, aki „jelentős hatást gyakorolt a cukrászat világára“.

A tiramisu ma már világszerte elismert ételkülönlegesség, és ez a siker Linguanotto cukrászmesterségének és azon törekvésének is köszönhető, hogy velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tette. Ezzel a tiramisut kiemelte a nemzeti és nemzetközi desszertek közül

idézi Zaia szavait a Daily Mail.

Kis érdekesség, hogy a tiramisu, az olasz tirami sù kifejezés után kapta a nevét, amelynek jelentése „dobj fel“, ami az olasz desszert két koffeintartalmú összetevőjére, a presszókávéra és a kakaóra utal.