2024.7.15 15:09
Olvasási idő 2:50
Maier Péter

Idéntől új helyszín gyűjti össze az emberiség legfontosabb ügyeit a Szigeten

TÁRSADALOM ENTR FESZTIVÁL SZIGET TÁRSADALOMKRITIKUS

A fesztivál Future Grounds zónájában a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, a népszerű Civil Sziget, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land kapott helyet.

Ezentúl nem kell sokat gyalogolni, ha egymáshoz hasonló programok között válogatnánk a Szigeten. A fesztivál idei újítása ugyanis, hogy a programkínálatában és gondolatiságában összetartozó helyszíneket egy-egy tematikus zónában hozzák össze.

A különböző művészeti ágakat – mint a Nagy Utcaszínház, a Tánchelyszín vagy a Cirkusz – az ArtFusion Fieldben találjuk, a PlayGround a játékos programok otthona lesz, valamint FutureGrounds néven a Sziget társadalmi üzenetei is külön zónát kapnak.

Think for Tomorrow - Gondolj a jövőre!

Idén immár második almalommal jelentkezik a Szigeten a Milestone Intézet szervezésében az aktuális témákat feszegető tematikus programsorozat, a Think for Tomorrow – Gondolj a jövőre!, amelynek színpadán tavaly is hazai és nemzetközi sztárelőadók váltották egymást.

A Think for Tomorrow (TfT) idén is közös gondolkodásra, véleménycserére és kreatív alkotásra hívja a Szigetre látogatókat, akik az előadások, workshopok, beszélgetések és viták mellett az adott nap témájához illeszkedő, máshol ritkán látható filmeket is megnézhetnek.

Kép a 2023-as Sziget Fesztiválról
Kép a 2023-as Sziget Fesztiválról Forrás Sziget Fesztivál

Az intézet a programsorozatot olyan aktuális társadalmi kérdések köré szervezi, amelyek fontos szerepet töltenek be a mindennapi életünkben, illetve komoly kihívásokat jelenthetnek a közeljövőben is. Olyan, kifejezetten a fiatalokat foglalkoztató, sőt sokszor szorongást is okozó témák kerülnek majd terítékre, amelyekről nem beszélünk eleget, sőt sokszor tabuként kezeljük őket. 

  • Az első napon a szórakozás és a médiatartalmak fogyasztásának összefüggéseit veszik górcső alá Think: Entertainment címmel.
  • Másnap a Think: Sex and Society napon azt boncolgatják, hogy befolyásolja-e – és ha igen, hogyan – az intim kapcsolatainkat a társadalmi környezet és a popkultúra. Milyen kihívásokkal néz szembe az alfa és Z generáció az ismerkedés, szexualitás és a szex területén.
  • A pénteki, Think: Burnout nap a kiégés jelenségére fókuszál majd. A programok a munka, a párkapcsolat vagy az élet más területein tapasztalt kiégés felismerésére, annak megelőzésére, valamint lehetséges leküzdési mechanizmusokra adnak gyakorlati tanácsokat.
  • A szombati Think: Apocalypse napot a klímakatasztrófa által felvetett dilemmáknak szentelik itt.
  • Think: Addiction napon a drog és a technológia iránti addikcióra összpontosítanak a beszélgetések.
  • Zárásként, hétfőn a jövőről gondolkodhatnak együtt az előadókkal a szigetlakók. A Think: Future napon a jövővel foglalkozó panelbeszélgetés alapfeltevése, hogy vajon merőben új alapokra kell-e helyeznünk a gondolkodásunkat, szükségünk van-e új rendszerek kiépítésére és azok együttes működésére ahhoz, hogy egyáltalán tudjunk az emberiség jövőjéről beszélni.

Civil Sziget

A Civil Sziget a fesztivál egyik legszínesebb és legérdekesebb találkozóhelye, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód stb. – kaphatnak információt, szolgáltatást, segítséget, illetve csatlakozhatnak is a szervezetek munkájához.

A Civil Szigeten idén is több tucat társadalmi szervezet, egyesület mutatkozik be, a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa:

  • Az Életrevaló Egyesület, amelynek fő célja, hogy mentálisan, szociálisan, vagy egyéb okból krízishelyzetbe került veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, családok részére nyújtson segítséget, több mint 20 éve vesz részt a Sziget életében.
  • A Fenntartható Demokráciáért Egyesület „újságíró-szimulációs” programján interaktív játékokon keresztül ismerhetjük meg a hiteles információszerzés módszereit.
  • A Greenpeace mottója, hogy mindannyian egy élhető jövőre vágyunk, de már ma is kapunk abból ízelítőt, hogy mennyire szélsőséges időjárás várhat ránk a következő évtizedekben. Az egyesület VR-szemüvegen és plakátokon mutatja be, hogy mennyire szélsőséges időjárás várhat ránk, ha nem változtatunk.
  • A Jane Goodall Intézet környezetvédelemmel, környezeti neveléssel foglalkozik 2006 óta. A munkájuk célja, hogy az embereket cselekvésre ösztönözzék, és ezzel reményt adjanak a természet, az állatok és az emberek számára, és közösen egy jobb és élhetőbb világot teremtsünk.
Előadás a 2023-as Civil Szigeten
Előadás a 2023-as Civil Szigeten Forrás Sziget Fesztivál

És jelen lesz a Civil Szigeten a NANE és a PATENT Egyesület, Magyarország két leghosszabb ideje működő, legtapasztaltabb áldozatsegítő nőszervezete. A két szervezet prevenciós programokkal, pszichoszociális és jogi segítő szolgáltatásokkal, szakemberképzésekkel és társadalmi tudatformáló akciókkal küzd a nők elleni erőszak valamennyi formájának felszámolásáért.

XS Land

Az XS Land interaktív élményparkjában több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével ismerhetik meg a látogatók a fogyatékkal élők mindennapjainak kihívásait.

Kiemelt tartalom
Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent 2024.8.29 9:15

A szervezők személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást. A szervezetek között itt lesz – mások mellett – a Magyar Down Alapítvány, a Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület, a különböző beszédzavarral küzdő embereket segítő Bliss Alapítvány, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, a Nem Adom Fel Alapítvány vagy a Fogyatékos Emberek Életminőségének Javításáért Alapítvány.

Kép a 2023-as Szigetről
Kép a 2023-as Szigetről Forrás Major Kata / Sziget Fesztivál

Az élménypark mellett működő, akadálymentes vécével és fürdőkonténerrel ellátott Easy XS Camping könnyű hozzáférést biztosít a fesztiválozáshoz különböző kemping- és egyéb szolgáltatásaival azoknak a látogatóknak, akiknek speciális segítségre van szükségük a kikapcsolódáshoz.

Ez a cikk az ENTR európai tartalomgyártói hálózat részeként valósult meg.