2024.7.23 12:25
Olvasási idő 7:16
Krajnyák Petra

Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is

Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is
Forrás X/@charli
DIVAT CHARLI XCX DIVAT ELEKTRONIKUS ZENE POPKULTÚRA ZENE

Charli XCX igazi popkulturális forradalmat indított el legújabb albumával, mely a kortárs internet- és mémkultúrára, na és persze a divatra is kifejtette jótékony hatását. Cikkünkben az énekesnő vizuális világát ruhatárán keresztül mutatjuk be.

Charli XCX már több mint 10 éve a zeneipar kulcsszereplője, azonban csak idén ismerték el szélesebb körben popkulturális teremtő erejét. Legújabb, Brat című albumával beköszöntött a barbipinkben úszó 2023 komplementere: a lime zöldben úszó 2024, amikor a hyperpop géniuszával ismét egymásra találtunk. A viszontlátás örömmámorában, no meg Charli zsenialitásának köszönhetően pedig még a zöld szín iránti viszolygásomat is félredobtam.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Info Charli XCX (@infocharlixcx)

A brit énekesnő már jóval a shrekzöld atombomba ledobása előtt az életem szerves része volt. Az összes, – bár nem túl sok – szerelmi csalódásom aláfestőzenéjét szolgáltatta. A lelki sebek hallójáraton keresztüli befoltozása mellett Charli a véralkoholszintem redukálására is képes volt. Zsenge diákéveim túl jól sikerült estéin ugyanis varázslatos módon a közreműködésével készült Fancy című szám hallatára feltámadtam havaimból. Igaz, nem éppen egy főnix eleganciájával. Idén pedig, ahogy egy klisés romkomban a gyerekkori barátokból lett szerelmesek útjai rövidke kapcsolat után évtizedekre elválnak, majd szerencsés véletlenek sorozata után újra egymásra találnak, úgy tért vissza az életembe Charli XCX is.

True Romance (2013)

Igazság szerint az énekesnő első, nem hivatalos korszaka a 14 című albumhoz kapcsolódik, melyet 14 éves korában adott ki, amit a színek és parókák dominálta camp határozott meg. Azonban az első kiforrott, konzisztens arculata és ezáltal védjegyeinek kialakulása a True Romance albumhoz köthető. A pályakezdő Charlit hangsúlyos szemsminkje és hatalmas, göndör hajzuhataga, melyet elmondása szerint sosem fésült ki, összetéveszthetetlenné tette. Utóbbit egyébként az egyetlen igazi védjegyének tartja.

Kiemelt tartalom
A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába 3 nappal ezelőtt

Mindehhez Buffalo és egyéb egyenes talpú platformos cipők, szakadt harisnyák, kockás szoknyák, szakadt és necc harisnya dukált. Ennek köszönhetően az ekkor tomboló Tumblr-kultusz egyik legnagyobb soft grunge bálványa lett. 

Lorde és Charli XCX a 2014-es MTV Video Music Awards díjátadón 2014. augusztus 24-én.Charli 2014-ben.Charli 2014-ben.Charli 2014-ben.
Galéria megtekintése
(24)

Sucker (2014)

Akár az I love it vagy Fancy-érának is nevezhetnénk ezt a korszakot két legnagyobb slágere után, melyekkel berobbant a köztudatba. Ahogy becsatornázódott a zenei főáramlatba, úgy egyenesedtek ki egyre jobban tincsei az évek alatt. Úgy tűnik, a szórakoztatóiparban – a színészek esetében is, lásd Julia Roberts – a kommersz siker záloga a keratinos hajegyenesítés. A már védjegyjének számító tusvonal állandó kiegészítője a vörös rúzs és a fekete napszemüveg lett, így beköszöntött Charli egyetlen szájhangsúlyos beauty-korszaka.

@charlixcx#greenscreen♬ original sound - 🌟

De hajtincsei fokozatos megzabolázása mögött állhat az ugyancsak zseniális Lorde és Charli közé emelt egyenlőségjel. Bár mindkettőjüknek bérelt helye volt minden Tumblr-blogon és mindketten nagy volumenű, göndör természetes hajjal rendelkeznek, ezen kívül művészi értelemben nem sok hasonlóságot fedezhetünk fel köztük. Ennek ellenére sokan összemérték vagy épp összekeverték kettejüket, ami egyébként rányomta a bélyeget a két énekesnő viszonyára is.

Charli 2015-ben.Charli 2016-ban.Charli 2015-ben.Charli XCX 2014. október 31-én Londonban.
Galéria megtekintése
(20)

Bár Charli egy soft punk lemezt tervezett, végül a populárisabb vonalon haladt tovább mind zeneileg, mind ruhatárát illetően is. Alapvető formuláját ekkor a bőrdzseki, kombiné és bakancs alkotta, tehát a szélesebb tömegek elérése nem számolta fel Tumblr-grunge karakterjegyeit, ugyanakkor a 90-es évek iránti nosztalgiába egyre jobban bekúszott a Y2K is. A két évtized házasítását első sorban a Fancy klipje indukálhatta, mely tulajdonképpen a Clueless (Spinédzserek) rövidfilmes verziója lett Charli és Iggy Azalea főszereplésével. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Moriones, Ótvar Pestis és Franko lemezeivel búcsúztatjuk a nyarat Playback Péntek: Moriones, Ótvar Pestis és Franko lemezeivel búcsúztatjuk a nyarat 2024.8.30 12:35

Akár tudatosan, akár tudat alatt inspirálódott a kultfim zseniális jelmeztárából, a fiktív magániskolában bármely színes outfitje megállná a helyét, mint a SUCKER feliratú pompomlány egyenruha, melyet pénztárcabarát módon úgy próbáltam rekreálni, hogy a mellkasomra írtam további Charli XCX dalcímek társaságában. (Ezt a meggondolatlan, Campus fesztiválra szánt DIY-projektet főleg negyvenes férfiak akarták ingyen piával díjazni, de az erősen dehidratált 18 éves énem kiegyezett egy kávéval. Hajnali kettőkor.)

Number 1 angel x Pop 2

Már a Vroom Vroom kislemezzel megvillantotta experimentális oldalát, mely igazán a Number 1 Angel mixtape és a Pop 2 album kiadásával teljesedhetett ki. A lázadó tinédzser szellemiség helyett már szexuális energiái tomboltak: az addig alapdarabnak számító neglizsé kurtább lett, új állandó darab lett ruhatárában a bikini és a fétisruházat. A láncos, műanyag, latex és bőr ruhák mellett azonban a pink és a lila is domináns szerepet kapott. A legdrasztikusabb változást azonban egyértelműen a bob frizura jelentette.

A kísérletező szellem sportosabb darabokban is megnyilvánult: Charli leggyakrabban buggyos, színes melegítőnadrágban, polgári nevén susogós mackóban és sportmelltartóban lépett színpadra.

Charli 2018-ban.Charli 2018-ban.Charli 2018-ban.Charli 2018-ban.
Galéria megtekintése
(21)

Tehát összességében az énekesnő legváltozatosabb, szó szerint sokszínű korszakáról beszélhetünk, ahol mindennek helye volt, ami kicsit is izgatta Charli fantáziáját.

Charli (2019)

Bár több interjúban kijelentette, hogy a frufru összeférhetetlen homlokával, az egyszerű bobot később mégis vörös ombrés Kleopátra-frizurára cserélte. Ez is azt illusztrálja, hogy popsztárság ide vagy oda, ő is ugyanolyan ember, mint bárki más: változik a véleménye.

Kiemelt tartalom
Bambie Thug, az Eurovízió boszorkánya Budapestre is ellátogat  Bambie Thug, az Eurovízió boszorkánya Budapestre is ellátogat 2024.8.29 13:52

A média és változásra allergiás nyilvánosság előszeretettel kéri számon – igaz, gyakran jogosan – a közélet valamennyi szereplőjét évekkel korábban elejtett félmondataikért. Kérdem én, nem toporogna egy helyben a világ, ha mindenki megrendíthetetlen elképzelésekkel rendelkezne? Egy művész esetében a csőlátás pedig kifejezetten nem előnyös. 

Charli 2018-ban.Charli 2018-ban.Charli 2019-ben.Charli 2019-ben.
Galéria megtekintése
(12)

Személyes időszámításom szerint ekkorra datálható a hyperpop keresztanyjává válása. Míg első korszakait a maszkulinitás és femininitás dualizmusa jellemezte, addig a Charli-érában egyértelműen a feminin stílusjegyek domináltak.

How I'm Feeling Now (2020)

A pandémia Charli fizikai környezetét is lakására korlátozta, ezzel szemben kreatív mozgásterét kitágította. A karantén idején az énekesnő közösségi médiás aktivitása szignifikánsan megnőtt, így online perszónája is kibontakozott, mely később a Brat gerilla kampány sikerét is biztosította.

A lockdown-érában a kísérletezés újabb fázisához érkezett: a neutrálisabb esztétikával természetes adottságaira került a hangsúly. Gyakran láthattuk smink nélkül, bő pólókban, pulcsikban, – még saját kollekcióval is megajándékozta az internet népét – és egyszerű pamutfehérneműben, ahogy a How I'm Feeling Now karanténalbum borítóján is szerepel. Bár a maximalista megjelenésekre továbbra is volt precendens, egyértelműen előtérbe került a kényelem és a játékosság, mely a Brat-korszakban jelenleg is dominál.

charli xcx, divat, brat zene, popkultúra, hyperpopcharli xcx, divat, brat zene, popkultúra, hyperpopcharli xcx, divat, brat zene, popkultúra, hyperpopcharli xcx, divat, brat zene, popkultúra, hyperpop
Galéria megtekintése
(28)

Crash (2022)

Crash koncepcióalbum bejelentette az énekesnő korábbi alteregóinak halálhírét. A sötétebb tónusú korszak több szempontból is szimbolikus, hiszen ekkor még úgy tűnt, Charli ezzel az albummal búcsúzik az Atlantic Records-tól. (Végül mégis megújította szerződését a kiadóval.)

@charlixcx

natural hair reveal

♬ I Love It (feat. Charli XCX) - Icona Pop

A nagy rebranding központi motívuma a vér lett, mely a hatalmas, tupírozott haj visszatérésével rengeteg 80-es éveket idéző femme fatal lookot eredményezett. 

Charli 2022-ben.Charli 2022-ben.Charli 2022-ben.ChARLI 2022-ben.
Galéria megtekintése
(33)

Az életműösszegző album egy requiem a "régi Charliért". A Used to know me című dalhoz készült klipben búcsú gyanánt feleleveníti karrierje addigi korszakait, mielőtt szó szerint eltemetné popsztár énjét. Az esztétikailag és zeneileg is új korszak nyitányán visszatér a Sucker-éra cheerleadereként és latex kezeslábasban tiszteleg a rave-kultúra előtt, melybe 16 évesen csöppent bele. Sőt, az újhullámos 18. századi francia arisztokrataként táncoló énekesnőben 14 éves önmagát is felfedezhetjük, aki kék göndör parókában és hatalmas, fodros pink tütüben Marge Simpson és Marie Antionette egyvelegeként lépett színpadra.

Egy 2022-es interjúban elmondta, hogy ebből az időszakból származnak első igazán ikonikus szettjei, mint a BDSM-bikini, melyben saját sírján fekszik az ominózus klipben. A haspólóvá zsugorodott feliratos pólók közül máig izgalomba hozza az internetet a They don’t build statues of critics feliratú darab, mellyel az új korszak nyitányát jelentő Crash kritikusainak üzenet.

ChARLI 2022-ben. Forrás Facebook/Charli XCX

Brat (2024)

Legújabb albumával Charli zeneileg és külcsín tekintetében is visszatért a rave barlangokból és technoklubokból eredő gyökereihez. A legszembetűnőbb a természetes, nagy volumenű hajzuhatag, a sötét szemhangsúlyos smink és a natúr ajkak visszatérése, így akár a True Romance-éra reneszánszaként is tekinthetünk legújabb korszakára, mely az idei divattrendeket akaratlanul is meghatározza majd. De erről majd kicsit később.

Kiemelt tartalom
Az old money esztétikától a rush-os fiolákig – Az ezerarcú Troye Sivan karrierútja Az old money esztétikától a rush-os fiolákig – Az ezerarcú Troye Sivan karrierútja 2024.8.25 10:50

Korábbi színpompás ruhatára mostanára kifakult és a szürke, fehér és fekete árnyalataiba borult. Megjelenésén is érezhető az albumhoz társított valamennyi érték: gondtalanság, leszaromság, szexualitás, szabadságvágy és az a bizonyos valami, amit akár bratségként is aposztrofálhatunk. Az egyént előtérbe helyező nemtörődömség és nyersesség pedig borzasztóan szerethetővé és emberivé teszi a zenét és az előadót is.

Charli XCX az ikonikus Boiler Room szettjénCharli XCXCharli XCX az East Village-ben New Yorkban 2024. június 10-én.Október 01.: Charli XCX részt vesz a Balenciaga Womenswear Spring/Summer 2024 bemutatóján a Párizsi Divathét keretében 2023. október 01-én Párizsban, Franciaországban.
Galéria megtekintése
(27)

A szememben Charli XCX már nem puszta popikon, hanem korunk maroknyi igazi it-girljeinek egyike, akik a 360 című klipben összeültek a 21. század utolsó vacsorájára, melynek láttán az online női ifjúsági kultúra valamennyi tagja hiperventillálni kezdett. 

Annak ellenére, hogy szerinte az egyik legmegosztóbb albuma lett, és a "low budget" borító elsőre nem aratott osztatlan sikert, a Brat már a megjelenése előtt acid zöldre színezte a világot, mely a zseniális, kellően misztikus marketingnek is köszönhető. Aki gyakran pörgeti diszkográfiáját, érzékelhette, mekkora alkotói mérföldkőnek is számít: a korábbi lemezein is új, élénk színű borítón, Ariel betűtípussal díszelegnek a címek.

Brat Summer

Charlinak megadatott a szinesztézia ritka képessége, vagyis zenehallgatás közben a különböző hangokhoz színeket társít. A zöld pedig történetesen nem a kellemes hangok színe. A Special Offer által tervezett borítóval Charli tudatosan távolította el személyét az albumtól, elutasítva a női előadók tárgyiasítását és testük kisajátítását.

A zöld durva, trendeken kívül eső árnyalatát választottam, hogy azt az érzést keltsem (az emberekben), hogy valami nincs rendben. Szeretném, hogy megkérdőjelezzük a popkulturális elvárásokat: miért tartunk bizonyos dolgokat jónak és elfogadhatónak, és miért ítélünk másokat rossznak? Az emögött álló narratíva izgat és provokálni akarom az embereket. Nem a szépségért alkotok

– mondta a Vogue Singapore-nak adott interjújában.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Charli (@charli_xcx)

Az internetet elárasztó neonzöld mémek alapján a vak is láthatja, hogy sikeresen megmozgatta az emberek fantáziáját és ironikus módon a számkivetett zöld bekerült a mainstreambe. Ez a vadóc szín tökéletes jelképe a brat életérzésnek, melyhez a nyers, tökéletlen, zilált külsejű bulilelke eszmény is társul. Az eredetileg lázadó tinilányokra használt brat kifejezés Charli olvasatában olyan személyt jelöl, akit nem izgat elfolyó sminkje és fehér pántos felsőjén átlátszó mellbimbója, mert egyszerűen csak jól akarja magát érezni. Csakhogy a Barbenheimer lecsengése után vérszemet kapott nagyvállalatok kapva kaptak ezen a dollármillió szagú lehetőségen.

@thenewsmovement Friday marked the start of 💚Brat Summer💚 and we’re living for it. Charlie XCX released her 15 song album on Friday, but then went on to surprise fans with 3 more songs on an extended version released on Sunday 🤯 #bratgirlsummer#bratsummer#charlixcx#music#brat♬ original sound - The News Movement

Capitalism really popped off today

A sajátkezűleg készített brat feliratos pólók és a válogatás nélkül rikító zöldre photoshoppolt tárgyak láttán a kapitalizmus rozsdás kerekei is megmozdultak. A kávézók latte arttal és matcha lattéval, a cukrászdák radioaktívnak tűnő tortákkal igyekeznek meglovagolni a Charli által gerjesztett popkulturális hullámot. Persze a fast fashion is szagot fogott és a brat summer életérzés felszínes interpretálásával az alacsony energiabefektetésű brat-lookból egy slime színű trendet alkotott.

A brat-spektrumon bármi elfér, amiben hajlandóak vagyunk összerogyásig bulizni, tehát már meglevő ruháink mellett a használt ruhák strapabírásukkal vagy épp elnyűttségükkel minden kritériumnak megfelelnek. A 24 órája talpon lévő partygirl esztétika szöges ellentéte az eddig uralkodó clean girl, that girl életmódoknak és a csendes luxusnak. A popkultúra 180 fokos fordulata pedig érezhetően pánikot keltett a brandekben. Az eddigi, általában a high fashion vagy régebbi szellemi termékek inspirálta TikTok-trendek vagy illeszkedtek a már meglévő arculatba egy korábbi trend felújított verziójaként, vagy konkrét ismertetőjegyek mentén könnyen interpretálhatók voltak.

Kiemelt tartalom
Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni 2024.8.23 12:12

Az elmúlt években bebizonyosodott a gombamód szaporodó internetes esztétikák monetáris ereje, a Brat azonban kihívást jelent, hiszen sokkal inkább egy mentalitásról, mint divattrendről van szó. Támpontok híján a Shein, a Cider és társai máris zöld lookbookokkal igyekeznek fogyasztásra buzdítani azokat is, akik eddig nem is hallották Charli XCX zenéjét. Feltételezem, a fast fashion cégek pár héten belül "lázadó partiállat" jeligére grunge-os beütésű, brat feliratos, zöld ruhák garmadájával újabb tárgyakhoz (és vásárláshoz) kötött szezonális személyiség árusításába kezdenek.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cider (@shopcider)

Így idő kérdése, és az eredeti Brat-koncepcióból elvész Charli XCX kreativitása és közösségteremtő ereje. Ugyan az énekesnő is piacra dobta a maga minimalista merch-jét, de a hamarosan feltámadó shrekszínű textiltenger elmossa majd ennek művészi jelentőségét.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!