2024.7.12 12:19
Olvasási idő 1:20
Krajnyák Petra

Charli XCX újabb kulturális értéket teremtett, amit akár te is meglátogathatsz

UTAZÁS CHARLI XCX EGYESÜLT ÁLLAMOK GOOGLE NEW YORK POPKULTÚRA

Kulturális emlékműnek nyilvánította a New York-i Charli XCX-falat a Google, így már aligha kérdőjelezheti meg bárki az énekesnő popkulturális szerepvállalását.

New Yorkban sok mindent lát, hall és szagol az ember, így igen nehéz feltűnést kelteni. Charli XCX-nek azonban mégis sikerült, aki Brat című legújabb albumát egészen mostanáig egy óriási, rikító lime-zöld falon hirdette.

A lemez megjelenését megelőző, majd az azt követő hetekben az énekesnő üzenőfalként használta a Greenpointban található falat, hogy nemcsak a helyi rajongóit, hanem az egész internetet tájékoztassa az albummal kapcsolatot fejleményekről. 

A szinte zarándokhellyé vált falat, melynek valamennyi átalakulását az énekesnő élőben közvetítette a TikTokon, a Google kulturális műemléknek nyilvánította.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Interview Magazine (@interviewmag) által megosztott bejegyzés

Ha a kereső térképes alkalmazásában rákeresünk a Charli XCX Wall kifejezésre, akkor azt cultural landmarkként, vagyis kulturális nevezetességként találjuk meg. Így már aligha kérdőjelezheti meg bárki a 31 éves énekesnő kulturális lábnyomát.

A mászóterem közelében lévő felület az album után Brat-fal néven vált ismertté. A Charlotte Emma Aitchison nevű énekesnő május 2-án posztolta ki a Lot Radio címét, ahol az akkor még üresen álló zöld fal előtt, egy terepjáró tetején, rajongói gyűrűjében előadta a 360 című dalát.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

colossalmedia (@colossalmedia) által megosztott bejegyzés

A következő hetek néma csöndjét csupán egy barna folt törte meg. A Redditen ezzel kapcsolatban egy „valaki rászart a Brat-falra“ című vitaindító poszt is megjelent, ahol a felhasználók azt találgatták, ki lehetett az elkövető.

Forrás X/@@countcontess

A Brat június 7-i megjelenése előtt a falon egy idézet jelent meg a 360-ból:

"I'm your fav reference." (Én vagyok a kedvenc hivatkozásod.)

Ezt követően a lemez rövid és frappáns címe kapott helyet a falon.

Forrás X/@@countcontess


Június 10-én a fal azonban teljesen új külsőt kapott: Charli XCX a kifehéredett felületlen jelentette be az album találóan elnevezett deluxe kiadását, mely szó szerint a „A Brat és ez ugyanaz, de van még rajta három dal, szóval nem ugyanaz“ címet kapta.

Forrás X/@@countcontess

Néhány héttel később a sokkal rejtélyesebb Lorde neve szerepelt a falon, ami a két énekesnő június 21-én megjelent, The girl, so confusing version with lorde című remixére utalt.

Forrás X/@@countcontess

Július 1-jén azonban Charli XCX egy rövidke üzenettel látszólag búcsút intett a Brat-érának. „Oké, szia!“ – hirdeti a felirat.