2024.7.10 12:16
Olvasási idő 2:35

5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról

FILMEK + SOROZATOK A MACKÓ DISNEY GASZTRO JEREMY ALLEN WHITE SOROZATOK

Július közepén érkezik A mackó harmadik évada, mely az előzetes ígéretek szerint még feszültebb és izgalmasabb lesz Jeremy Allen White és Ayo Edebiri főszereplésével. Íme néhány érdekesség, amit lehet, eddig nem tudtál a sorozatról.

Míg egy jó recept a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik, addig egy többszörös Emmy-díjas sorozathoz nem árt egy kiváló forgatókönyv, lenyűgöző színészek és elképesztő részletesség. Nem véletlen, hogy az FX gyártásában készült A mackó (FX’s The Bear) nemcsak a gasztronómia rajongóinak, hanem a kritikusok figyelmét is felkeltette, hiszen már 70 díjat bezsebelt különböző filmes versenyeken. A sorozat harmadik évada július 17-én érkezik a Disney+-ra, ennek alkalmából összegyűjtöttünk 5 érdekességet, amelyek megmutatják, hogy az ördög tényleg a részletekben rejlik.

1. Egy létező étterem inspirálta a sorozatot

A sorozatbéli The Original Beef of Chicagoland étterem nem csupán a fantázia szüleménye, hiszen a Mr. Beef On Orleans, egy legendás chicagói olasz szendvicsbolt ihlette. A Mr. Beef-et 1979-ben alapította a tavaly elhunyt Joe Zucchero, akinek fia, Chris a sorozat alkotója (Christoper Storer) mellett nőtt fel Chicago külvárosában. A sorozat első részének legtöbb jelenetét ráadásul a Mr. Beefben forgatták, amelyben Chris is szerepelt, mint hentes. Amikor a teljes sorozatot megrendelték, akkor egy chicagói stúdióban újraalkották az éttermet, és Chris szerint még a falon megtalálható zsírfoltokat is sikerült lemásolniuk.

5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról
A mackó harmadik évada úlius 17-től elérhető a Disney+ műsorán. Forrás FX / Disney

2. Valódi konyhai tapasztalat

Egy étterem konyhájában kavargó feszültséget nehéz lenne úgy eljátszani, hogy az ember még sosem járt „hús-vér” konyhában, így hát nem meglepő, hogy a szereplők alapos éttermi kiképzést kaptak. A főszerepet játszó Jeremy Allen White a chicagói Kumiko étteremben és Santa Monica-i Pasjoli étteremben is megfordult, hogy felkészüljön Carmy szerepére. A Sydney szerepébe bújt Ayo Edebiri órákat vett a sorozat kedvéért az Institute of Culinary Education intézményben, a cukrászt játszó Lionel Boyce pedig Koppenhágáig is elutazott, hogy a Hart Bageri pékségben tanuljon. Jeremy azt is elárulta, hogy nem használtak kézdublőröket azoknál a jeleneteknél sem, ahol közelről mutatják az ételek előkészítését, szeletelését. Ez már csak azért is lenyűgöző, mert Jeremy a szerepe szerint profi képzést kapott, így nem véthetett egy apró hibát sem.

3. Karbantartóbőrbe bújt szakács

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

MATTY MATHESON (@mattymatheson) által megosztott bejegyzés

Az írók jelentős része rendelkezik valamilyen gasztronómiában szerzett tapasztalattal, de egy profi séf is megbújik a szereplők között. A kanadai séf Matty Matheson, aki korábban a torontói Parts & Labour executive chefje volt, Neil Fak ezermester szerepében tűnik fel A mackóban. Ironikus módon ő az egyetlen olyan szereplő, aki mindig a konyhában nyüzsög, de sosem főz. Ehelyett felbukkan az étteremben, ha valami probléma van a vízvezetékkel vagy az elektromossággal, illetve a második évadban pincérként is debütál. Matty a műsor készítőivel is megosztotta az éttermi tapasztalatait, hiszen producerként és konyhai tanácsadóként is dolgozott a sorozaton.

4. Itt a tetoválásoknak tényleg van jelentése

Jeremy Allen White Ben Shield tetoválóművésszel együttműködve tervezte meg Carmy tetoválásait. Elmondása szerint ez volt az első lépés, hogy felépítse Carmy személyiségét és kidolgozza a háttértörténetét. A tervezésnél Ben számtalan kérdést tett fel neki Carmy-val kapcsolatban, ami segített a legapróbb részleteket is kidolgozni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

♣️ Benny Shields ♣️ (@benny_shields) által megosztott bejegyzés

Ben elmondása szerint, amikor az emberek először tetováltatnak, akkor általában az identitásukhoz szorosan fűződő szimbólum lesz az első dolog, amit választanak, hiszen ezeket kevésbé kérdőjelezik meg a kívülállók. Ilyen például a szülők neve, születési dátuma vagy a Carmy karjára is felkerülő a körzetszám (773) is.

5. Konyhai feszültség egy felvétellel

Az első évad hetedik epizódjában egy pozitív újságcikk miatt az éttermet elárasztják a foglalások. Ennek jó dolognak kellene lennie, de a csapatnak nincs elég kapacitása, hogy teljesítse a beáramló rendeléseket. Az indulatok elszabadulnak, a feszültség folyamatosan fokozódik az epizód során, és még egy véletlen késelés is történik. Hogy a feszültséget még tovább fokozzák, az egészet egyetlen felvétel alatt vették fel, mert az alkotók úgy éreztéku, a vágások elvennék a feszültség élét.

A sorozat július 17-én érkező harmadik évadában Carmy minden korábbinál keményebben hajtja magát és a maximumot várja el a csapatától is – ők pedig mindent megtesznek, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak. A gasztronómia csúcsára való törekvés új távlatokat nyit meg előttük és a társaság összetartásán is segít. Amennyiben kimaradt volna az első két évad, a premierig még bőven pótolható a Disney+-on.