2024.7.11 16:48
Olvasási idő 4:26
Hegedűs Eszter

Legénybúcsúk, posztolási kényszer, kötelező látnivalók – Hogyan utazhatunk etikusan úgy, hogy ne legyünk idegesítő turisták?

Legénybúcsúk, posztolási kényszer, kötelező látnivalók – Hogyan utazhatunk etikusan úgy, hogy ne legyünk idegesítő turisták?
Forrás Alexander Spatari/ Getty Images
UTAZÁS ETIKUS TURIZMUS NYÁR NYARALÁS TURIZMUS UTAZÁS

Utazni tervezel a nyáron, viszont nem szeretnél valódi átoknak tűnni a helyiek szemében? Íme néhány tanács, ha eggyel felelősségteljesebben bonyolítanád az idei kiruccanást.

Nyár van, alig fürdőruhában perzselődünk a napon – na meg (ha szerencsések vagyunk) el is utazunk valamerre egy okosan kiválasztott fapados járaton, néhány réteg ruhával magunkon és egy életéért küzdő, a szétszakadás határait feszegető hátizsákkal. Utazni király, az pedig, hogy ma ez már nem csak a legtehetősebb réteg privilégiuma, egyenesen nagyszerű. Mindannyian megérdemeljük, hogy más tájakat és kultúrákat fedezhessünk fel. A környezetünk viszont megérdemli a védelmet, sőt, ez jár is neki, ahogy a helyi lakosság is megérdemli azt, hogy a beáradó turizmus ne keserítse meg az életüket.

Persze a turizmus romboló hatása sok esetben egy rendszerprobléma következménye, amelyet egyénként nem lehet megoldani, ám turistaként mi is a rendszer részesei vagyunk, és tehetünk azért, hogy a helyiek ne a pokol legmélyebb bugyrába kívánjanak minket. Nem mellesleg pedig a saját utazási élményünket is markánsan feljavíthatja, ha eggyel tudatosabban szállunk fel a 100E-s buszra.

Azt tudtad, hogy Olaszország az Európai Unió leglátogatottabb országainak egyike? Forrás Stefano Mazzola/Getty Images

Mit jelent az etikus utazás?

Az etikus, vagy felelősségteljes utazás azt jelenti, hogy az utazó a helyi közösség, környezet és gazdaság érdekeit figyelembevéve utazik, nem vesz részt a lakosok és az állat- és növényvilág kizsákmányolásában, figyel a környezetére és az utazással járó szennyezés minimalizálására, és alkalmazkodik a helyi szokásokhoz és kultúrához. Az etikus turizmus nem okoz kárt, hanem jót tesz.

Etikátlan turizmusnak minősül ennek mentén a katasztrófaturizmus, szexturizmus, a vad- és állatvilágot célzó utazás, úgy, mint a szafarik, és az is, amikor az utazó – akár anélkül, hogy tudná – olyan úti célt választ, ahol a turizmus már negatívan sújtja a helyieket. Természetesen ezer módon lehet etikátlan az utazás, és arról is lehetne vitatkozni, hogy a legénybúcsú-turizmus, vagy úgy egyáltalán az út masszív végigbulizása etikátlannak számíthat-e, de ez a téma egy külön cikket érdemelne.

Kiemelt tartalom
Inkább válasszunk más szuvenírt: miért nem jó ötlet a kagyló- és kavicsgyűjtögetés, amikor utazunk? Inkább válasszunk más szuvenírt: miért nem jó ötlet a kagyló- és kavicsgyűjtögetés, amikor utazunk? 2024.6.23 9:39

Ebben a listában alapvetésnek veszem, hogy senki nem vetemedne szemetelésre, tiszteli a helyi kultúrát, vallást és szabályokat, és nem az elfojtott frusztrációt tervezi levezetni külföldön – ennek mentén pedig még mindig vannak olyan apróságok, amelyekre oda lehet figyelni a következő vakáció során.

@annathingbutanimals Cool girls travel ethically! Id love to hear some practices youve put in place in the comments! #ethicaltravel#veganfyp#thelasttourist#ethicaltourism#greenscreen♬ original sound - Anna - Vegan Group Travel

Válassz okosan!

Igazságtalan lenne bárki feje felett pálcát törni, amiért a legattraktívabb helyekre vágyik, már csak azért sem, mert a számtalan Insta-poszt és TikTok-videó után ki ne akarná a Barceloneta beach-en nézni a röplabdázó férfiakat, vagy a Colosseum mellett szürcsölni az aperolt, ám egy etikus(abb) utazás nulladik lépése egy okos választással kezdődik.

Ha főszezonban tudsz és szeretnél utazni, úgy tényleg érdemes kerülni a legnagyobb turistamágneseket, úgy, mint a fő- és nagyvárosokat a Földközi-tenger partján, és inkább kevésbé látogatott helyekre utazni, de legalábbis ezeken megszállni.

Míg itthonról jóval egyszerűbb például egy római vagy athéni szállást becélozni (egyébként sokszoros áron), addig kis kutatómunkával könnyen ki lehet nézni többé-kevésbé közeli kistelepüléseket, amelyeket nem érint oly mértékben a turistacunami. Eggyel elvetemültebb, ám jóval etikusabb megoldás, ha az adott ország egy egyáltalán nem turistás és felkapott régióját célzod be, hogy megnézd, mi fán terem az igazi Görögország vagy Spanyolország, ahol még nem vették át az irányítást a külföldiek.

A népszerű látványosságok sokszor élvezhetetlenné válnak az ezeket körülvevő turistacunamitól. Forrás Milos Bicanski/Getty Images

Vedd és edd a helyit!

Turistaként fontos, hogy szem előtt tartsuk a helyieket, és ha lehet (márpedig lehet), akkor ők is profitáljanak az utazásunkból.

Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a napi bevásárlásokat és étkezéseket áruház- és étteremláncolatok helyett helyi zöldségesnél, kisboltosnál, helyiek birtokolta éttermekben intézzük.

Mindezek felderítése nem igényel túl nagy kutatómunkát – valószínűleg bármelyik helyi szívesen elkalauzol Giuseppe pizzázójába, ahol világbajnok a burrata, vagy Maria kisboltjába, ahol igazi roppanós kenyeret kapni, ám kívül esik a főutcán, így sok turista észre sem veszi. Nem mellesleg tömött vendégterek helyett garantált az igazi, autentikus élmény, amiben nem érezzük magunkat egy futószalag következő elemének, amitől mielőbb szabadulnának, hogy jöhessen a következő. 

@jetsetterjulia Staying away from the big tourism destinations is also better for local economies and sustainable travel! Overtourism is a real problem that can lead to ecosystem destruction, overpopulation, excessive pollution, overreliance of local economy on tourism, neglect of other economic sectors, loss of or exploitation of local culture, and more. #ethicaltourism#travelthoughts#traveladvice#femaletraveler#traveltrends#travelhotspots#overtourism#sustainabletravel#ethicaltravel♬ Storytelling - Adriel

Tényleg kötelezők a nevezetességek?

Az külföldi utak talán legnagyobb dilemmája az, hogy hogyan tudjuk megnézni a „kötelezőket” anélkül, hogy turisták tömött sorai között kelljen lavíroznunk, vagy attól tartanunk, hogy egy óvatlan pillanatban a telefonunk külön utakon folytatja a trippet valaki más zsebében.

Míg erre a helyzetre igazán nincs mesterrecept, sok esetben érdemes korán kelni, és azelőtt letudni a Sagrada Familiát vagy a pisai ferdetornyot, mielőtt a legénybúcsúsok éledeznének. Azt is megéri átgondolni, hogy egyáltalán kell-e, hogy ezek a helyek dominálják az utat, és nem izgalmasabb-e a nagyközönség számára eggyel ismeretlenebb helyeket felfedezni.
Az utazásaid során mindig tartsd szem előtt a helyi lakosság érdekeit és a környezet védelmét. Forrás David Ramos / Stringer

Csak semmi Uber!

Ha már a repülés kikerülhetetlen, és mi is vezeklünk a 15 ezres Ryanair-jegyünkért, mint Kylie a magánútjai után, úgy legalább a helyben töltött napjainkban fontos törekedni az öko-lábnyom minimalizálására.

Vagyis hiába „Csak 5 euró az Uber“, „Kivagyok“, „Negyven fok van és nem jön a busz”, várd ki, vagy sétáld le.

Egyrészt mi más módja van a részleges asszimilációnak, mint az, amikor a helyiekkel bambulsz ki a villamosablakon, másrészt pedig van elég légszennyezés és autóforgalom anélkül is, hogy mi urizálnánk.

Nem ciki a turistáskodás, de...

Ugyan nem szégyen turistának lenni, azért az kellemetlen, amikor egymás mellett harmincan próbálják az Insta-esztétikájukba leginkább passzoló képet lőni a Trevi-kút előtt, hogy aztán arccal a telefonjukban battyogjanak tovább, keresve a tökéletes fotót a 130 opció közül.

Az ilyen félig-meddig zombis, nem kicsit ignoráns turista-viselkedés méltán bosszanthatja a helyieket és az utazótársakat egyaránt. Persze fotózni nem tilos, sőt, ám a képek helyett érdemes felfelé nézni, figyelni az apróságokat, ne adj’ Isten hozzászólni egy-két helyihez – valószínűleg lesz idő a szanálásra a reptéren is.

Ja, és még valami: akármennyire is esztétikus egy-egy teraszon dohányzó olasz férfi vagy virágot áruló idős hölgy, engedély nélkül ne fotózz embereket, mert jogosan küldenek el (még) melegebb éghajlatra.

Az egyik legegyszerűbb módja a helyiek támogatásának az, ha a napi bevásárlást és étkezéseket helyieknél bonyolítod. Forrás Andreas Rentz/Getty Images

Nyugodj meg és lassulj le!

Igen, tudom, ötvenes spiri férfiakat idéző címmel kezdtem, ám mégis, ha már kiszakadsz a Teams-meetingek és udvarias emailezések útvesztőjéből, úgy akár (csak egy ötlet, de) ki is élvezheted. Ez nem azt jelenti, hogy öt napig punnyadni kellene a tengerparton, megszakítva ezt néhány mojitóval, ám lehet egy utazás aktív és feltöltő egyszerre is.

Nem lesz kevésbé jó egy út attól, ha öt „ezt muszáj látni, egyszerűen KÖ-TE-LE-ZŐ” típusú nevezetesség helyett csak hármat látsz, és attól sem, ha nem tanulod meg a helyi (egyébként többezer éves múltra visszatekintő) kultúra csínját-bínját öt nap alatt.

Ezek helyett nagyon könnyen kiélvezheted a helyi építészetet, gasztronómiát, megfigyelheted a helyiek tempóját, vagy akár olvashatod azt a könyvet, ami négy éve az olvasólistádon van, de „sosincs rá időd”.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!