2024.7.3 16:27
Olvasási idő 0:31
Szécsi Krisztián

Egy budapesti gimnázium diákja képviseli Magyarországot a Nobel-díj-átadón

TECH-TUDOMÁNY BUDAPEST ISKOLA KÖZÉPOKTATÁS NOBEL-DÍJ OKTATÁS SVÉDORSZÁG

Csáki Rebeka, az AKG tizenkettedikes diákja előadást is fog tartani a stockholmi ünnepséget megelőző tudományos fórumon.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) 12. osztályos tanulója, Csáki Dominika képviseli Magyarországot a 2024-es Nobel-díjak átadóján Stockholmban, írja az Eduline.

A Magyar Innovációs Szövetség 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót az ünnepségre, illetve az azt megelőző egyhetes tudományos fórumra.

Idén kilenc jelölt közül Csáki Dominika került ki győztesként, aki egyébként a XXIV. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának első helyezettje volt.

Csáki Dominika a díjátadón túl előadást is fog tartani a fórumon kutatási területéről, melynek témája: A paradicsomhalak jelleme (mélytanulási algoritmusok felhasználása komplex viselkedésformák non-invazív detektálására).

Kis érdekesség, hogy az AKG életében nem Csáki az első diák, aki kijutott a svéd fővárosba a Magyar Innovációs Szövetséggel. 2022-ben Gelencsér Rebeka képviselte hazánkat, aki Anyagcsereszabályozás változások mint lehetséges terápiás célpontok bizonyos agydaganatokban címmel prezentálhatta tudományos kutatásait.

Mindkét diák tanára Nádori Gergely volt.