2024.6.27 14:57
Olvasási idő 0:39
Maier Péter

Ismét Bécset választották a legélhetőbb városnak, Budapest hét helyet lépett előre tavalyhoz képest

KÖZÉLET BÉCS BUDAPEST VÁROS

A magyar főváros életminősége a 32. a nagyvárosok világranglistáján.

Ismét Bécset választotta a világ legélhetőbb nagyvárosának az Economist Intelligence Unit (EIU), ami 173 nagyvárost mért fel és rangsorolt életminőség alapján. Az életminőség fogalmához hozzátartozik a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra.

Az Global Liveability Index 2024 című listát az osztrák főváros 100-ból 98,4 pontot szerezve vezeti, immár zsinórban harmadjára. A top 10-ben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland. 

Bécset harmadik alkalommal is a legélhetőbb világvárosnak választották
Bécset harmadik alkalommal is a legélhetőbb világvárosnak választották Forrás Dan V / Unsplash

Budapest előrelépett tavalyhoz képest: ezúttal 92 pontot gyűjtve, hét hellyel, a 32. pozíción végzett a magyar főváros, amit természetesen Karácsony Gergely főpolgármester is megünnepelt a közösségi médiában. A magyar fővárosnál csak Hong Kong és Szingapúr javított nagyobbat a tavalyi helyezésén, míg a legnagyobb visszaeső 20 helyet zuhanva Tel Aviv lett. 

Kiemelt tartalom
Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből 2024.6.22 10:15

És hogy melyek a legkevésbé élhető városok? Az EIU szerint a lista alján, azaz a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos életminőségi mutatóval. Szíria fővárosa mellett Tripoli, Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas is a lista végén kapott helyet.