2024.6.25 8:51
Olvasási idő 2:01
Kovács M. Dávid

Bejelentette első (és egyben utolsó) magyarországi koncertjét Cindy Lauper

ZENE BUDAPEST ARÉNA CINDY LAUPER KONCERT

Cindy Lauper több mint egy évtizede nem járt Európában, de a "Girls Just Wanna Have Fun" című sláger nevét viselő búcsúturné London, Belfast, Prága, Berlin és Párizs mellett Budapestet is érinteni fogja.

Búcsúturnéja keretében adja első magyarországi koncertjét Cindy Lauper, a nyolcvanas évek egyik ikonja, aki 2025. február 19-én a Budapest Sportarénában lép majd fel – jelentette be a szervező Live Nation.

A 71 éves Cindy Lauper néhány hete jelentette be, hogy Girls Just Wanna Have Fun címmel ősszel búcsúturnéra indul Észak-Amerikában. A koncertsorozat jövő februárban ér át Európába, ahol már több mint egy évtizede nem járt. A hétfőn közzétett információk szerint Glasgow-ban, Manchesterben, Londonban, Birminghamben, Belfastban, Budapesten, Lódz-ban, Prágában, Berlinben, Düsseldorfban és Párizsban is fellép.

Cindy Lauper már első, She's So Unusual című, 1983-ban kiadott albumával berobbant és Grammyt nyert, pedig már elmúlt 30, amikor felfedezték. Mégis ő lett az első női előadó, akinek debütanyagáról négy dal is felkerült az amerikai kislemezlistán a Top 5-be: a Girls Just Want to Have Fun, a Time After Time, a She Bop, valamint az All Through the Night.

Cyndi Lauper az 1983-as, She's So Unusual című debütlemezért kapott aranylemez átadásán 1986-ban Ausztriában.
Cyndi Lauper az 1983-as, She's So Unusual című debütlemezért kapott aranylemez átadásán 1986-ban Ausztriában. Forrás Pictorial Parade / Archive Photos / Getty Images


Cyndi Lauper New Yorkban nőtt fel, apja német és svájci származású, édesanyja olasz-amerikai. Tizenkét évesen kezdett saját dalokat írni és akusztikus gitáron játszani. Szerette sokkolni a környezetében élőket kék, zöld és piros színű hajával, őrült ruháival és kihívó viselkedésével. Kezdetben ismert együttesek dalait énekelte különböző szórakozóhelyeken. 1977-ben meg kellett műteni a hangszalagjait, és félő volt, hogy beszélni sem fog tudni többé, ám ő egy éven át énekórákat vett és a hangját erősítette.

1979-ben zenekart alapított John Turi szaxofonossal Blue Angel néven, amelynek lemezét a Polydor Records ki is adta, de Lauper nem volt elégedett vele. Egy időre ismét elveszítette a hangját, majd felépülése után az Epic Records ajánlott neki szerződést. Az 1983-ban megjelent She's So Unusual valóban bombaként robbant a lemezpiacon, 65 hétig vezette a slágerlistát és 22 millió példány fogyott belőle.


Második lemeze 1986-ban a True Colors volt, ezen Lauper már társszerzőként és dalszövegíróként is szerepelt. Erről a címadó dal és a Change of Heart lett nagy siker. A harmadik anyag az 1989-ben megjelent A Night to Remember volt, ezt az 1993-as Hat Full of Stars követte, amely olyan fontos témákkal foglalkozott, mint a homofóbia, a családon belüli erőszak, a rasszizmus és az abortusz, és amely komoly kritikai sikert ért el, de a közönség nem igazán kedvelte. Még ugyanabban az évben Emmy-díjat nyert a Megőrülök érted című filmben nyújtott alakításáért.


Ötödik albuma, a Sisters of Avalon szintén kényes témákat boncolgatott: a Ballad of Cleo and Joe egy transzvesztita kettős életét vázolta fel, a Say a Prayert pedig egy AIDS-ben elhunyt barátja emlékére írta. 1999-ben újabb Grammy-jelölést kapott a Disco Inferno című kislemezéért, 2003-ban meglepő módon mégis egy jazzalbummal jelentkezett At Last címmel, ami újra sikert és Grammy-jelölést hozott Lauper számára. A 2010-ben publikált Memphis Blues című anyaga szintén Grammy-jelölést kapott.


2014-ben ő vezette a Grammy-díjátadó televíziós közvetítését Los Angelesből, ahol átvette a Grammy-díját Kinky Boots című színházi lemezéért. 2016-ban híres country-előadók dalait dolgozta fel. Turnézott Debbie Harryvel (Blondie) és Rod Stewarttal is. Karrierje eleje óta kampányol az egyenlőségért, több melegjogi érdekvédelmi szervezethez csatlakozott, szószólója lett a gyűlölet-bűncselekmények megelőzésének.

Az énekesnő életét és pályafutását bemutató dokumentumfilm június 4-én Let the Canary Sing címmel debütált az Egyesült Államokban és Kanadában, illetve azonos címmel egy válogatásalbum is megjelent.