2024.6.21 8:53
Olvasási idő 0:53
Kovács M. Dávid

Meghalt Donald Sutherland, A piszkos tizenkettő és Az éhezők viadala legendás színésze

FILMEK + SOROZATOK GYÁSZ KANADA SZÍNÉSZEK

Hat évtizedes pályája ellenére egyetlen alkalommal sem jelölték Oscar-díjra, pályája elismeréseként végül Oscar-életműdíjat kapott.

Hosszan tartó betegség után, 88 éves korában meghalt Donald Sutherland kanadai színész, írja a Variety. Halálát fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be a közösségi médiában.

Donald Sutherland
Donald Sutherland Forrás Jack Robinson / Hulton Archive / Getty Images

„Személy szerint úgy gondolom, hogy a filmtörténet egyik legfontosabb színésze. Soha nem ijedt meg egyetlen szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett. Ennél senki nem kívánhat többet“ – írta édesapjáról.

Első filmszerepeit az 1960-as években kapta, hat évtizeden át tartó pályája során számtalanszor láthattuk a képernyőn, köztük olyan alkotásokban, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Noha őt magát életében egyetlen alkalommal sem jelölték Oscar-díjra, pályája elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott az Amerikai Filmakadémiától.

Donald Sutherland 1935-ben született Kanadában, az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában, de a közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel, ahol már tizennégy évesen rádiósként dolgozott.

Tanulmányait a Victoria College-ban és a Torontói Egyetemen végezte mérnöki, illetve dráma szakon. Ám mivel később mégsem szeretett volna mérnökként dolgozni, 1957-ben Angliába utazott, ahol a Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja lett.

Kezdetben tévésorozatokban kapott epizódszerepeket, a filmvásznon végül 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírt azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg Robert Altman M.A.S.H. című filmjében.

Élete során négy fia és egy lánya született.