2024.6.20 11:23
Olvasási idő 1:00
Szöllősi Anna

35 ország követeli a magyarországi LMBTQ-ellenes törvények megszüntetését

TÁRSADALOM DAVID PRESSMAN HOMOFÓBIA LMBTQ

Közös nyilatkozatot fogalmazott meg, illetve tett közzé 35 ország magyarországi nagykövetsége és kulturális intézete csütörtökön, amelyben politikai indíttatásúnak nevezik és keményen bírálják az LMBTQ-közösség megkülönböztetését.

„A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alulírott nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, és teljes mértékben kiállunk amellett, hogy megilleti őket a jog – egyebek mellett – az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés szabadságához és az erőszaktól való mentességhez“ – áll abban a nyilatkozatban, amit 35 ország magyarországi nagykövetsége, továbbá kulturális intézetek fogalmaztak meg, illetve tettek közzé csütörtökön.

 

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Telexnek elmondta: most először számos ország egyesült, hogy komoly aggodalmát fejezze ki a Magyarországon bevezetett LMBTQ-ellenes törvények miatt, valamint azok megszüntetését követelje. Ezen túl egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ-személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele.

Kiemelt tartalom
Pride-hónap: ezúttal hazai LMBTQ-aktivistákat és más közszereplőket látott vendégül David Pressman Pride-hónap: ezúttal hazai LMBTQ-aktivistákat és más közszereplőket látott vendégül David Pressman 2024.6.11 15:58

A lap emlékeztet: nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek szólalnak fel az LMBTQ-közösséget megbélyegző magyar jogszabályok és politikai retorika ellen. 2021-ben 30, 2022- ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot, az idei viszont az első olyan, amelyben politikai indíttatásúnak nevezik a közösség megkülönböztetését – kiemelve, hogy a magyar kormány célba vette az LMBTQI-személyek könyvekben, kulturális intézményekben és médiában való megjelenítését.

A nyilatkozatot a következő nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest