2024.6.17 11:06
Olvasási idő 1:12
Maier Péter

Nincs tornaterem? Akkor legyen elméleti tesi! – született meg a praktikus gondolat a Pintér Sándor vezette belügynél

KÖZÉLET KÖZÉPOKTATÁS OKTATÁS

Elméleti testnevelés-oktatásban látja a megoldást a tornateremhiányra a Belügyminisztérium, pedig nemrég szigorítottak a felmentések szabályain.

Azokban az iskolákban, ahol nincs tornaterem, vagy nincs elég hely a tornateremben, hogy megtartsák a heti öt testnevelésórát, legyenek elméleti tanórák, például tanítsanak sporttörténetet – javasolja az oktatásirányítás az érintett intézményeknek a Népszava értesülései szerint.

Minderre nem sokkal azután kerülhet sor, hogy a kormány szigorított a felmentés szabályain, és már nem lehet kiváltani a heti ötből két órát néptánccal vagy más sportköri foglalkozással. Mindez tehát azt jelenti, hogy a tesiórákon résztvevő diákok száma nőni fog, miközben a tornaterem-kapacitás sok helyen problémát okoz.

Ezt a kérdést a Belügyminisztérium is felmérte, és egyetértett azzal, hogy nincs meg mindenhol a megfelelő infrastruktúra, de a megoldókészségüket nem hagyták otthon: az érintett intézményeknek elméleti testnevelésórák megtartását javasolják.

Oké, szóval még egyszer, hogy mindenki értse: miután immár évtizedes távlatban, népegészségügyi okokra hivatkozva megnövelte a kötelező tornaórák számát, és később szigorított a felmentések szabályain, hogy minél többen minél többet mozogjanak, Magyarország politikai vezetése most azt javasolja, hogy a tesiórákon a gyerekek üljenek az iskolapadban, és tanuljanak sporttörténetet.

Kiemelt tartalom
A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna  A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna 2024.6.8 10:17

A KSH adatai szerint a 2012/2013-as tanévben összesen 5492 tornaterem vagy tornaszoba volt a hazai általános és középiskolákban, ami a 2022/2023-as tanévre 5662-re nőtt. Az iskolák száma azonban 5843 volt az előző tanévben, ami azt jelenti, hogy mintegy 200 tanulóhelyen továbbra sincs tornaterem vagy tornaszoba. Az is kiderült, hogy a 2022/2023-as tanévben ezer tanulóra öt tornaterem, tornaszoba jutott országszerte, ami mindössze 0,7-tel több, mint a 2012/2013-as tanévben.

„A tankerületi központok önálló költségvetési szervek, feladatellátásuk érdekében költségvetésükből önállóan gazdálkodnak. Saját tornaterem hiányában másik köznevelési intézményben, vagy a települési önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítményben, költségvetésük terhére szervezik meg a testnevelésórákat“ – fogalmazott a belügy a Népszava kérdésére.

A középiskolai testnevelés tantárgy kerettanterve tartalmaz elméleti ismereti részt, ami kiemelten azokat a tanulókat érinti, akik testnevelés tantárgyból kívánnak érettségi vizsgát tenni.

De sebaj, focirajongóként milyen utópikus is elképzelni, hogy 10 év múlva mindenki tudni fogja, mi is volt a catenaccio!