2024.6.14 17:29
Olvasási idő 1:24
Kovács M. Dávid

Az Izrael-kritikus Naomi Klein nyerte a Women's Prize első női tényirodalmi díját

KULTÚRA EGYESÜLT KIRÁLYSÁG IRODALOM KÖNYV WOMEN'S PRIZE

A kanadai Naomi Klein és az amerikai V. V. Ganeshananthan nyerték a brit Women's Prize idei díjait. A "Doppelganger", a "Sokkdoktrína" és a "Hogyan változtassunk meg mindent?" szerzője nyomban meg is köszönte, hogy a díj nem akart konfliktuskerülő lenni.

Idén a kanadai Naomi Klein és az amerikai V. V. Ganeshananthan nyerte a nők számára alapított Women's Prize (Női Irodalmi Díj) 30 ezer fontos pénzjutalommal járó irodalmi díjait.

Az íróként és társadalmi aktivistaként is ismert Naomi Klein a Women's Prize idén először átadott, tényirodalmi műért járó díját kapta a Doppelganger című kötetéért, amelyben személyes tapasztalatait osztotta meg az online félretájékoztatás világáról.

Az átadón a nem fikciós kategória zsűrijét vezető Suzannah Lipscomb történész Naomi Klein könyvét „bátor, humánus és optimista felhívásnak nevezte, amely arra késztet, hogy ne a fekete-fehér vagy jobb- és baloldali szempontok vezéreljenek bennünket“.

Naomi Klein, a Doppelgänger szerzője nyerte a Women's Prize első, nők számára alapított tényirodalmi díját.
Naomi Klein, a Doppelgänger szerzője nyerte a Women's Prize első, nők számára alapított tényirodalmi díját. Forrás David Levenson / Getty Images

Az MTI híre szerint Klein megköszönte, hogy a „díj nem akart konfliktuskerülő lenni“. Mint ismert, a szerző korábban arra szólította fel a könyvfesztiválokat, hogy ne fogadjanak el pénzt olyan cégektől, amelyek fosszilis tüzelőanyagokba vagy az izraeli védelmi ágazatba fektetnek be, és a kampánynak köszönhetően a brit rendezvények lemondtak a Baillie Gifford pénzügyi cég támogatásáról.

Naomi Kleinnak korábban olyan munkái jelentek meg magyarul, mint a No logo – Márkák, multik, monstrumok, a Sokkdoktrína – A katasztrófakapitalizmus felemelkedése vagy a Hogyan változtassunk meg mindent? – Útmutató fiatal állampolgároknak a bolygó és egymás védelméhez. A Doppelganger című könyvének magyar nyelvű fordítására egyelőre még várnunk kell.

A szépirodalmi művek kategóriájában V.V Ganeshananthan amerikai írónő Brotherless Night című regényét díjazták, amely egy polgárháború által szétszakított család történetét mutatja be Srí Lankában.

V. V. Ganeshananthan
V. V. Ganeshananthan Forrás Leonardo Cendamo / Getty Images

Ganeshananthan második regénye csaknem két évtized alatt készült el. Monica Ali regényíró, a szépirodalmi zsűri elnöke a Brotherless Night című könyvet „briliáns, megával ragadó és mélyen megindító regénynek“ nevezte, amely szemtanúként számol be a Srí Lanka-i polgárháború személyes és drámai léptékű tragédiáiról.

A Women's Prize irodalmi díjat 1996-ban alapították, korábbi nyertesei között volt Zadie Smith, Tayari Jones és Barbara Kingsolver.

A tényirodalmi kategóriát idén azért vezették be, hogy ellensúlyozzák vele a könyvkiadás világában tapasztalható nemi egyenlőtlenséget, ami abban nyilvánul meg, hogy a férfiak több nem fikciós könyvet vesznek, mint a nők, és a nem fikciós könyvekért járó díjakat is zömmel férfi szerzők kapják.


A díj szervezői szerint 2022-ben azoknak a nem fikciós könyveknek, amelyeket a brit lapokban bemutattak, csak 26,5 százalékát írták nők, és az ilyen művekért járó díjakat is főleg férfiak kapták.