2024.6.14 16:19
Olvasási idő 0:51
Kovács M. Dávid

Káros anyagokat találtak a Temu és az AliExpress termékeiben

TECH-TUDOMÁNY DÉL-KOREA KERESKEDELEM KÍNA ONLINE TEMU VÁSÁRLÁS

Kozmetikai termékekben és gyermekjátékokban találtak káros és mérgező anyagokat Dél-Koreában. Ezek között olyan is van, ami rákkeltő, illetve meddőséget vagy szem- és bőrirritációkat okoz.

A megengedett biztonsági szintet jóval meghaladó mértékben tartalmaznak káros anyagokat az AliExpress, a Temu és a Qoo10 e-kereskedelmi platformok egyes termékei – írja a Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA) pénteki közlése nyomán az MTI.

A kínai és szingapúri székhelyű vállalatok által Dél-Koreában értékesített kozmetikumok és gyermekjátékok vizsgálata során a KCA megállapította, hogy 88 ellenőrzött termékből 27 termék nem felel meg az ország biztonsági előírásainak.

A vizsgált 40 kozmetikai termék közül 7 esetében kiderült, hogy káros anyagokat, kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot tartalmaznak. A 28 darab, gyermekeknek szánt vízi játékból 11 pedig olyan mérgező anyagokat tartalmazott, mint a ftalát lágyítószer, nehézfémek és tartósítószerek. (A ftalát alapú lágyítószerek meddőséget okozhatnak, és irritálhatják a szemet, illetve a bőrt.)


Különösen a Temu által értékesített gumigyűrűkben találtak a megengedett szintnél 295-ször magasabb ftalát lágyítószert, és a szabványos szintnél 3,2-szer magasabb kadmiumot, míg az AliExpress által értékesített 40 színű szemfestékpalettában a megengedett szintnél 65-ször magasabb ólmot találtak.


A vizsgálat során biciklis bukósisakokat is ellenőriztek: a 10 vizsgált termékből 9 nem felelt meg az ország ütéscsillapítási szabványainak.


Az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission (FTC) szervezettel a múlt hónapban kötött önkéntes megállapodás értelmében leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését. Így tett a Qoo10 is, amely a dél-koreai versenyhatóság alá tartozó KCA ügynökség ajánlása alapján állította le a kérdéses termékek forgalmazását.