2024.6.13 11:20
Olvasási idő 1:46
Szöllősi Anna

Tücsökből készít proteinszeletet egy 24 éves magyar fiatal

GASZTRO CÁPÁK KÖZÖTT EGÉSZSÉG VÁLLALKOZÁS

Ennek nincs is tücsök íze – ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán a Cricks felé, ami Magyarország első rovarfehérje felhasználásával készült élelmiszer-forgalmazója.

A 24 éves orvostanhallgató-alapító két egyetemi tanóra között, egy csokit majszolva döntötte el, hogy létrehoz egy gyorsan fogyasztható, egészséges snacket. Hogy ezt Péter Dániel és csapata éppen tücsökből készíti, abban a híres francia meseírónak, La Fontaine-nek is van szerepe.

Két egyetemi tanóra között egy csokit majszolva realizálódott bennem, annak ellenére, hogy orvostanhallgató vagyok, aki számára még az átlagnál is fontosabbnak kellene lennie az egészséges étkezésnek, mégis nehezemre esik beépíteni azt az életembe

 – meséli a Cricks 24 éves alapítója, Péter Dániel.

Hozzáteszi: gyerekkora óta cserkész, így közel áll hozzá a természet, a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügye, ezért amikor továbbgondolta az ötletét, arra jutott, olyan alapanyaggal érdemes dolgozni, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, mégis tápanyagdús, energetizáló hatású. Ez lett a házi tücsök.

„Az Európai Unióban jelenleg négy rovarfajta engedélyezett emberi fogyasztásra, két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök. Mi utóbbi mellett tettük le a voksunkat, mert egyrészt a rovarok közül ennek a legnagyobb az elfogadottsága Európa-szerte, másrészt a La Fontaine mesének köszönhetően Magyarországon is kedvező a kép róla, a tücsök egy szerethető figura“ – meséli a fiatal vállalkozó, aki pontosan tudja, hogy még nagyon sok egészségügyi edukációs munkára lesz szükség, hogy a rovarfehérje elfogadottsága hazánkban akár a töredéke legyen az állati fehérjéének. 

A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, de Európában és az Egyesült Államokban a mai napig tabunak számítanak. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerűek (Thaiföldön manufaktúrákban tenyésztik a házi tücsköket) a belőlük készült ételek közel 2 milliárd embert látnak el. A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen, főztek cserebogárlevest Magyarországon is a 19. században – a húsevés pedig az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is –, de az ipari forradalom után a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.

Péter Dániel időközben társakat is talált projektjéhez, unokatestvére, Péter Bence lett a vállalkozás társalapítója, és immár táplálkozástudományi szakember is segíti a termékfejlesztést.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe
Forrás Cricks

„Kezdetben még saját konyhánkban, az általunk kitalált receptúra alapján kísérleteztünk a termékekkel, de mára már egy élelmiszermérnök kolléga vette át ezt a feladatot“ – mondja Péter Dániel, aki a Cricksszel idén februárban az RTL Klub Cápák között című műsorába is bekerült. 

A legfontosabb visszajelzés az, hogy egyáltalán nincsen tücsök íze a termékeinknek. A célunk eredetileg is az volt, hogy finom legyen a snack, a shake és a fehérjeszelet is, ezzel párhuzamosan a tápérték növelésében még maradt potenciál. 

Péter Dánielék nem akartnak minden magyart leszoktatni a gulyásleves-palacsinta kombóról, nekik az éppen elég, ha az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalabb generáció megkedveli termékeiket. Pedig – emlékeztet az orvostanhallgató – fontos lenne, hogy odafigyeljünk, mit és milyen mértékben viszünk be a szervezetünkbe, hiszen a hazai halálozások ötöde összefüggésben áll a helytelen étkezéssel.