2024.5.21 11:25
Olvasási idő 0:54
Kovács M. Dávid

Márki-Zay Péter fontolóra venné a marihuána legalizálását Magyarországon

KÖZÉLET KÁBÍTÓSZER KANNABISZ MAGYARORSZÁG MÁRKI-ZAY PÉTER TIKTOK

Orbán Viktor korábbi kihívója az amerikai példákat látva meggondolná a marihuána hazai legalizálását. A keményebb szerek viszont a kormánypárt környékén is jelen vannak a hódmezővásárhelyi politikus szerint.

Marki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke nem zárkózna el a marihuána hazai legalizálásától – derült ki a politikus egyik TikTok-videójából.

A korábbi miniszterelnök-jelölt egy kérdésre reagálva fejtette ki véleményét a témában. Mint mondta, erre vonatkozólag az Egyesült Államokban sokkal szigorúbb szabályok voltak érvényben, mint Magyarországon, neki is voltak olyan ismerősei, akik „néhány füves cigiért“ börtönbe kerültek.

Donald Tusk és Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért nagygyűlésén a budapesti Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
Donald Tusk és Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért nagygyűlésén a budapesti Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Forrás Szigetváry Zsolt / MTI

Ennek ellenére az előző évtized közepétől egyre több amerikai állam kezdte el legalizálni a marihuána gyógyászati és rekreációs célú felhasználását, az ottani példák Márki-Zay szerint – számára is sokkolóan – némi bizalomra adnak okot.

Úgy látom, hogy nem lett belőle felfordulás, úgyhogy én akár meggondolnám ezt. Ez nem vonatkozik természetesen a keményebb drogokra, amit sajnos éppen a Fidesz környékén találunk meg

– mondja a videón Marki-Zay Péter.

Orbán Viktor 2022-es kihívója ezután az euró bevezetésére is kitér, amire a kampánya egyik legfontosabb célkitűzéseként hivatkozik a felvételen. „Nagyon sok magyar családot és vállalkozást segítene, ha Magyarországnak egy viszonylag inflációálló és nemzetközileg kereskedett pénzneme lenne“ – mondja.

Marki-Zay Péter ezután Orbán Viktornak is üzen, aki „nagyon jól tenné“, ha korábbi ígéreteihez híven bevezetné az eurót Magyarországon.

@markizaypeter

Legalizálnám-e a marihuánát? Bevezetném-e az eurót? #mzp #márkizay #márkizaypéter #mmn24 #kérdezzfelelek

♬ eredeti hang – Márki-Zay Péter - Márki-Zay Péter

Tavaly tavasszal, egész pontosan április 20-án, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre reagálva kijelentette: amíg ez a kormány van hivatalban, addig biztosan nem legalizálják a marihuánát Magyarországon.

Kiemelt tartalom
Gulyás: Amíg a Fidesz kormányoz, nem lesz legális a fű Magyarországon Gulyás: Amíg a Fidesz kormányoz, nem lesz legális a fű Magyarországon 2023.4.20 14:48