2024.5.28 13:28
Olvasási idő 2:49
Kremmer Magdi

Hogy ne félj a szóbelin - Így tudod kezelni a vizsgadrukkot

Hogy ne félj a szóbelin - Így tudod kezelni a vizsgadrukkot
Forrás Legally Blonde - Metro-Goldwyn-Mayer
ÉLETMÓD EGYETEM ÉRETTSÉGI PSZICHOLÓGIA

Kezdődik a vizsgaidőszak és jönnek a rettegett szóbeli vizsgák. Mitől alakul ki a vizsgadrukk és hogyan tudjuk legyőzni a szóbelizés okozta szorongást?

Amióta az eszemet tudom, utálom a szóbeli vizsgákat és minden olyan iskolai feleletet, órai prezentációt, ahol mások elé kiállva kell bebizonyítanom a tudásom. Középiskolában mindenki azt mondta, hogy egy idő után belejövök majd, ha elég gyakorlatot, tapasztalatot szerzek, el fog múlni a szorongásom. Most, hogy egy újabb záróvizsga előtt állok úgy érzem, hogy ezeknek az ismerőseimnek egyáltalán nem volt igazuk. Ugyanúgy izgulok most, mint hat évvel ezelőtt az érettségin és két éve az alapképzés záróvizsgáján. Ha te is izgulós típus vagy, valószínűleg sosem lesz a kedvenc tevékenységed a szóbelizés, de van néhány olyan trükk és gyakorlat, ami segíthet átvészelni a szóbeli feleleteket. 


A vizsgák előtti szorongás egy teljesen természetes dolog. Izgulunk, mert valamiféle nyomás alatt vagyunk, be kell bizonyítani a tudásunkat és annak, hogy hogyan teljesítünk, következménye is van. Ha a szorongás és a stressz megfelelő mértékű, akkor motiváló hatása lehet és a teljesítményt is képes növelni, hatására rávesszük magunkat a tanulásra, vizsga előtt pedig felfokozott érzelmi állapotba kerülünk, ami sokakat arra ösztönöz, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ha azonban a stressz és a szorongás túlságosan magas, az bénító hatással lehet ránk. A szóbeli vizsgahelyzetek azért különösen nehezek sokak számára, mert azok során nem csupán a tudásunkról kell számot adni, de a kommunikációs és társas készségeinket is alkalmaznunk kell. Ha valaki egyébként is szorong szociális helyzetekben, annak egy szóbeli vizsga maga a rémálom: a kudarctól, megaláztatástól való félelem pedig képes átvenni az irányítást felettünk. 

Forrás Ian Waldie / Staff

Szánj időt a felkészülésre 

Ahogy egyre közeledik a vizsga, úgy erősödik a szorongásunk. Az alapos felkészülés önmagában sokat segít a vizsgadrukk leküzdésében. Ha elkezded a tanulást rögtön úgy fogod érezni, hogy valamit teszel a vizsga érdekében és csökkeni fog a szorongásod mértéke. Próbáld meg előre beosztani az idődet, hogy semmi ne maradjon az utolsó pillanatra. Minden témához, tételhez írj össze néhány olyan kulcsfogalmat, amikről magabiztosan tudsz mondani néhány mondatot. Gyakorold a tételek felmondását hangosan is, hogy megtapasztald milyen az, amikor neked kell elmondanod az összefüggéseket.

Szerezz infót a vizsgáztatóról

Ha magunk elé képzeljük a vizsgáztatót könnyen lehet, hogy egy borzasztó félelmetes, szigorú tanár képe jelenik meg előttünk. Ha a saját tanárod vizsgáztat könnyebb dolgod van, hiszen van már némi alapinfód arról, hogy milyen a tanár stílusa, persze akkor sem tudhatod előre, hogy vizsga közben mire számíthatsz. Épp ezért bárki is vizsgáztatn, érdemes utánajárni az adott tanár munkásságának és annak, hogy hogyan vizsgáztat. Beszélj más hallgatókkal az ő tapasztalataikról és próbáld erősíteni magadban a gondolatot, hogy a tanár is csak egy ember.  

Így győzd le a vizsgadrukkot
Ha megismered a vizsgáztatót rá fogsz jönni, hogy ő is csak egy ember. Forrás Admission (2013) - Depth of Field

Figyelj oda a megjelenésedre

Fontos hogy a vizsgán ápoltan és megfelelő ruházatban jelenj meg. Persze nem kell túlzásba vinni, de próbálj meg a külsőddel is jó benyomást kelteni a vizsgáztatóban. Amellett, hogy a jó megjelenést díjazni fogja a tanárod, neked is magabiztosságot ad, ha időt szánsz reggel a készülődésre és elégedett vagy a külsőddel.

Beszélj lassan és érthetően

A vizsga közbeni szorongás és stressz egyik legnagyobb negatívuma, hogy hatásukra össze-vissza beszél, vagy épp hadar az ember. Próbáld meg a válaszaidat lassan és érthetően megfogalmazni, ha felpörögsz és gyorsan mondod a mondandódat előbb-utóbb belekavarodsz abba, aminek hatására csak még inkább izgulni fogsz. 

Ha kell, kérdezz vissza

Hiába próbál az ember nyugodt maradni, ha teljesen lefagy és nem fogja fel, hogy miről kellene beszélnie vagy elfelejti azt, amit mondani akart. Ilyen esetben se jelentsd ki elsőre, hogy nem tudsz valamit vagy, hogy elfelejtetted a választ. Helyette mondd el a vizsgáztatónak, hogy elvesztetted a fonalat és mondd el, hogy pár pillanatra szükséged van, hogy végiggondold a választ vagy kérd meg, hogy ismételje meg a kérdést. 

A vizsgáztatónak nem leszel emlékezetes

Ha attól félsz, hogy leégeted magad a vizsgán, hogy elfelejted a válaszokat és hülyét csinálsz magadból, próbáld tudatosítani magadban, hogy a vizsgáztató tanár szemében te is csak egy vagy a tömérdek hallgató közül. Valószínűleg az évek során már rengetegszer vizsgáztatott és hidd el, nem a te szóbelid lesz a számára emlékezetes. Ha tudod, derítsd ki, hogy hányan vizsgáznak nála ebben a félévben és gondolj arra, hogy neked csak néhány percet kell kibírnod a “reflektorfényben”, utánad rögtön valaki másra terelődik majd a figyelem. 

Így kezeld a vizsgadrukkot
Az egyetemi tanárok sokszor a hallgatók nevére sem emlékeznek. Forrás the Professor (2018) - Global Road Entertainment, Automatik Entertainment, Infinitum Nihil Leeding Media, Starlings Entertainment, Relic Pictures

Bízz a tudásodban

Ha felkészültél a vizsgára és tudod az anyagot, semmi baj nem lehet. A tanárok nem azt nézik, hogy hogyan adod elő magadat vagy, hogy hogy milyenek a társas készségeid, ők arra kíváncsiak, hogy felkészültél-e a vizsgára. Ha tényleg tanultál, nem lesz gond.