2024.5.26 9:26
Olvasási idő 4:13
Vank Antal

5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna

5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna
Forrás IMDB / Disney
FILMEK + SOROZATOK ÖSSZEÁLLÍTÁS SCI-FI SOROZATOK STREAMING

Rengeteg olyan tévésorozat volt a múltban, amelyekben ott volt a potenciál, hogy igazi sikerré váljanak, ám végül – néha a stúdiók töketlensége miatt, néha más okokból – félbemaradtak, kétségek között hagyva a rajongókat.

Minden sorozatnéző ismeri azt a bizsergető érzést, amikor eljut jó néhány rész után az adott széria fináléjához, amely a legtöbb esetben legalább annyi kérdést hagy nyitva egy esetleges folytatásra, mint amennyit megválaszol. A rajongó ilyenkor izgatottan várja a folytatást, ám gyakran megesik, hogy nézettségi, vagy egyéb megfontolásból ez a folytatás bizony soha nem érkezik meg. Cikkünkben arra vállalkozunk, hogy bemutassunk 5+1 olyan szériát, amelyet sajnos ideje korán elkaszáltak, így a nézők esélytelenné váltak, hogy választ kapjanak a kérdéseikre.

1. Winchesterék (2022, egy évad)

Bár a Supernatural (itthon: Odaát) 15 évadot megélt és szép kerek befejezést kapott, a készítők nem egyszer és nem kétszer próbálkoztak neki testvérsorozatot készíteni. Ezek zöme a tervezőasztalon vérzett el, míg mások afféle „backdoor-pilotként” az anyasorozat egy-egy epizódjaként próbáltak bizonyítani és hasaltak el csúnyán. A klasszikus, az eredeti mellett futó spin-off ötlete tehát nem jött be, de Jensen Ackles és neje úgy döntött, nem szeretnék elengedni a 15 éven át imádott univerzumot, ezért egy elősztoriban mesélték el a Winchester-szülők korai kalandjait. Bár a rajongók zöme fanyalgott a látottakon, a hetvenes évek közegét jól megidéző, és az anyaszéria „világmegmentős” hangulatára ráfekvő Winchesterék úgy a vége felé magára talált, még akkor is, ha alapjaiban írta át azt a múltat, amit az anyaszériából megismertünk. A nézettség sajnos elég rossz volt és bár Ackles egy ideig házalt a különböző streaming- szolgáltatóknál egy esetleges folytatásért, az végül soha nem készült el.


2. Emberi tényező (2013-2014, egy évad)

A mostanság a Boys-ban jutalomjátékát töltő Karl Urbannak nem a véres képregényadaptáció volt az első kiruccanása a kisképernyőre. Az Emberi tényező a közeljövőbe – egészen pontosan 2048-ba – repítette el a soft sci-fi rajongókat, amikor is olyan mértékben nő a bűnözés, hogy a rendőrség nem tehet mást,  mint hogy minden hús-vér detektív mellé egy android társat oszt be. Kennex (őt alakítja Urban) természetesen nem rajong az ötletért, de ez még csak a kezdet, hősünk ugyanis egy balul elsült akciót követően bizony maga is szembe kell nézzen azokkal az előítéltetekkel, amelyekből benne is lakozik szép számmal. Korához képest elképesztően látványos, rengeteg fontos kérdést boncolgató mű volt az Ember tényező, amelybe még némi karakterfejlődés is fért – sajnos azonban a FOX-csatornán debütált, így összesen 13 részt kapott, mielőtt végleg el kellett volna búcsúznunk tőle.


3. Csillagközi romboló (1978, másfél évad)

Bár a felújított, mondhatni remake-elt Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) elsöprő siker volt, az eredeti változatra ezt nem igazán lehet elmondani. A történet egy flottát követett nyomon, amely megpróbál új otthont találni az emberiségnek. Azonban nincsenek egyedül, egy emberi alakot is ölteni képes idegen faj, a Cyclonok ugyanis a nyomukban vannak és egyetlen cél vezérli őket: kipusztítani az emberiséget.

Kiemelt tartalom
ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek 2 nappal ezelőtt

Hogy mi volt az oka annak, hogy a sorozatot a sci-fi őrület közepén elkaszálták, arra számtalan – valószínűleg – légből kapott magyarázat van, a legegyszerűbb – és legvalószínűbb –, hogy elképesztően sokba került a gyártása. És bár afféle „water cooler show” lett, vagyis az emberek az irodákban imádták megbeszélni az adott részeket, ennyi nem volt elég. Az ABC az alapverzió elkaszálása után meglepetten fogadta a felháborodott leveleket, ezért jelentősen alacsonyabb költségvetéssel berendelte a Galactica 1980-at, ezt viszont totális érdektelenség övezte, így 10 rész után le is került az adásról. A Battlestar Galactica egyike azonban azoknak a sorozatoknak, amelyek jó hosszú idő után ugyan, de megkapták a maguk megváltását: 2004-től egészen 2009-ig futott a reboot-sorozat, amely végre megadta a kitartó rajongóknak, amire vágytak.


4. Kutyákok (2010, egy évad)

Shawn Ryan sorozata mindösszesen 13 epizódot élt meg, pedig igazából ezt is néztük volna még évekig is akár. Az egykori rendőr, Hank Dolworth és legjobb barátja (aki egykor bűnöző volt) tökéletes párost alkottak és nem féltek egymást a legkínosabb, legveszélyesebb helyzetekben sem szivatni. Ha pedig úgy hozta az élet, bűnügyeket oldottak meg, és persze néhányat el is követtek, mert a készítőktől már megszokhattuk, hogy nem klasszikus fekete-fehér jellemek bontakoznak majd ki a képernyőkön. Sajnos az FX főleg a poénfaktorra hegyezte ki a promóciót, így a gyanútlan nézőket valósággal sokkolhatta néhány váratlan jelenet, és az is biztos, hogy ellentétben mondjuk Columbóval, itt azért nehéz volt a főszereplőknek drukkolni. Bár több mint 14 év telt el azóta, hogy a Kutyákok (Terriers) egyetlen egy évada lement, elvileg nincs minden veszve: Shawn Ryan gyakran felhozza különböző interjúkban, hogy vannak még ötletei az őrült párossal kapcsolatban.


5. Szentjánosbogár (2002, egy évad)

A westernt a sci-fivel ötvöző űrkaland, amelyet később az első Bosszúállókat is megrendező, előtte pedig a Buffyn dolgozó Joss Whedon hozott össze, a józan ész mércéje szerint sikerre volt ítélve. Tökéletesen egyedi világot teremtett, ebben fantasztikus fő-, illetve mellékszereplőgárdát mozgatott, látványos volt, akciódús, telis-tele remek ötletekkel. A bukás okát itt most nem a tipikus „megelőzte a korát” húzásban, hanem a forgatásra pénzt adó FOX háza táján kell keresni. Miután elkészült az első évad, a televízió vezetői nem sorrendben adták le a részeket, így finoman szólva is nehéz volt követni még egy procedurális széria esetében is, hogy most épp mi, miért történik, ráadásul véletlenszerűen rakosgatták egyik napról a másikra a vetítési időpontokat. Nem csoda, hogy nem sikerült hozni az elvárt nézettséget és egy évad után elkaszálták a szériát. Öröm az ürömben, hogy Whedon és a stáb végül egy „lezárófilmmel” (Serenity)  tulajdonképpen elbúcsúztathatta hőseit, igaz, ez azért jóval kevésbé volt egyedi, mint maga a sorozat.


+1: FlashForward – A jövő emlékei (2009, 1 évad)

A misztikus sci-fi sorozatnak már a felütése is izgalmas volt: 2010. április 29-én a Föld minden egyes lakója bő két percre elveszítette az eszméletét. Ez már önmagában is kellően izgalmas lenne egy misztikus szériához, de ha ehhez hozzávesszük, hogy a „kiesés” alatt mindenki beleláthatott a jövő egy szegletébe, már kész is a kellően agyzsibbasztó, gondolkodós széria mintapéldája. Ki, hogy reagál arra, ha tudja, hogy valamikor egyszer – a nem túl távoli – jövőben valami drámai fog történni? És ha megváltoztatja az ott látottakat, az behatással van a többiekre is? Ilyen, és ehhez hasonló témákat boncolgatott egy globális nyomozás segítségével a széria, amely sajnos egyetlen egy évadot élt meg és amely választ nem, csak kérdéseket adott.

Kiemelt tartalom
A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről 2024.5.25 10:05

Szomorú, hogy a többek között David S. Goyer (A Nolan-féle Batman-trilógia egyik írója, aki emellett olyan filmeken is dolgozott, mint az Acélember, a Penge, vagy a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala) nevével fémjelzett sorozat nem kapott második, vagy akár sokadik esélyt, de akkoriban úgy tűnt, a rejtélyes szériáktól megcsömörlöttek az emberek a Lostot követő dömpinget követően.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!