2024.5.3 16:01
Olvasási idő 1:05
Krajnyák Petra

Diktatúrákat túlélő nagyszülők emlékeztetik a fiatalokat a demokrácia törékenységére és a szavazataik értékére

UROPE EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ VÁLASZTÁSOK

Hallasd a hangod, különben mások döntenek helyetted – figyelmezteti a Z generációt új kampányában az Európai Parlament.

Az Európai Parlament legújabb kisfilmjében Európa különböző országaiból származó nagyszülők nyitják fel unokáik szemét a politikai szerepvállalás fontosságával kapcsolatban.

A videóban szereplő idős férfiak és nők megtapasztalták a második világháború borzalmait, egy részük ráadásul élete jelentős részét a vasfüggöny innenső oldalán töltötte. A 20. század legszörnyűbb eseményeinek súlyával a vállukon kamerák elé ültek, hogy élettapasztalataikkal felhívják nemcsak unokáik, hanem egész Európa figyelmét a demokrácia törékenységére.

Nos, Robin, tudod nekem ma nem kéne itt lennem. Meg kellett volna halnom 1940. június 17-én. Tizenegy éves voltam, amikor a háború elkezdődött, és tizenkettő, amikor a katonák megjöttek. Mindenhol ott voltak. Lementem a kis gyümölcsös tálammal a kertbe. Anyámat megölték, ahogy rajtam feküdt, hogy megvédjen

– emlékezett vissza unokája előtt egy idős francia nő a napra, amikor a náci Németország megszállta Franciaországot.

„Apámat Auschwitzba szállították, és megölték. Anyám örökbe adott, tudván, hogy soha többé nem fog látni. Nem voltak nagybátyáim, sem nagynénéim, azt gondoltam, más vagyok. Nagyszüleim sem voltak. Mindenki másnak voltak nagyszülei” – mondta egy férfi, aki egész családját elvesztette a második világháború alatt.

Európaiak milliói nőttek fel olyan időkben, amikor nemhogy nem szavazhattak, de még arra is ügyelniük kellett, kinek és mit mondanak. Az életük is veszélybe kerülhetett pusztán azért, mert mások voltak, mert máshogyan hittek, vagy mert más életet akartak élni. Majd leomlott a berlini fal, ami az egész kontinens felszabadulását jelentette.

Mindig emlékezzünk arra, hogy nem mindig volt szabadságunk és demokráciánk, és ezeket nagyon gyorsan elveszíthetjük

– üzente az egyik megszólaló az unokájának.

Az európai parlamenti választásokra idén június 6. és 9. között kerül sor, amiről az EP hivatalos oldalán emlékeztetőt is kérhetsz, így biztosan nem feledkezel majd meg arról, hogy élj a szavazati jogoddal.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.