2024.5.13 18:48
Olvasási idő 3:14
Kremmer Magdi

Hogyan érdemes ápolni a baráti kapcsolatainkat a középiskola után? – 7 tipp, amivel könnyebb lesz időt szánni egymásra

Hogyan érdemes ápolni a baráti kapcsolatainkat a középiskola után? – 7 tipp, amivel könnyebb lesz időt szánni egymásra
Forrás Sex Education/ Netflix
ÉLETMÓD BARÁTSÁG EGYETEM GIMNÁZIUM KÖZÉPOKTATÁS

A mindennapi rohanásban sokszor nehéz megoldani, hogy elegendő időt töltsünk a barátainkkal, és a középiskola után ez még nagyobb kihívást jelent. Most elmondjuk, miért és hogyan érdemes ápolni a baráti kapcsolatainkat.

Középiskolában minden egyes nap találkoztam a barátaimmal. Velük vártam reggel a suli melletti kis pékségben, hogy becsengessenek, együtt figyeltünk (vagy unatkoztunk) az órákon, és délután még ki- vagy beültünk valahova közösen, mielőtt mentünk a dolgunkra. Aztán gimi után mindenki szétszéledt, más egyetemekre jelentkeztünk, volt, aki dolgozni kezdett, de olyan is, aki külföldre költözött.

A barátokkal együtt töltött idő, ami korábban adott volt, hirtelen ritka kinccsé vált, sok-sok szervezésbe és energiába került, hogy egyáltalán találkozni tudjunk egymással. A felnőtt barátságokat, főleg ha nincs egy intézmény vagy munkahely, ami állandó közös pontot jelent, egyáltalán nem könnyű fenntartani. Most elmondjuk, miért fontos mégis, hogy a rengeteg teendőnk mellett szánjunk időt a barátainkra, és adunk pár tippet, hogy hogyan lehet hosszú távon is fenntartani a barátságainkat.

Így tartsd fenn a baráti kapcsolataidat
A Jóbarátokból sokat tanulhatunk a barátság fontosságáról Forrás Friends (1994) - Warner Bros. Television

Az amerikai pszichológus, Henry Murray szükségletelmélete szerint az elsődleges, biológiai szükségleteink mellett vannak másodlagos, pszichológiai szükségleteink is, amelyek irányító szerepet töltenek be az életünkben. Ilyen az affiliációs szükséglet is, ami arra késztet, hogy keressük mások társaságát, és minél több időt töltsünk más emberekkel. A baráti kapcsolataink tulajdonképpen ezt az alapvető szükségletet elégítik ki, azért is kötődünk annyira a barátainkhoz, mert valami olyat adnak a számunkra, ami a jóllétünkhöz elengedhetetlen.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Melyik ótvar diákmunka passzol igazán a személyiségedhez? REFRESHER-TESZT: Melyik ótvar diákmunka passzol igazán a személyiségedhez? 2024.7.21 10:09

A barátságaink szoros, tartós, pozitív és érzelmileg elkötelezett kapcsolatok, amelyek fenntartásához szükségünk van gyakori, kellemes interakciókra és kölcsönös törődésre. A baráti kapcsolatok felbomlása, megszakadása érthető módon megviseli az embert, így próbáljuk elkerülni ezeket a helyzeteket. Az élethelyzet változása, költözés, új közösségekbe való bekapcsolódás azonban meg tudja lazítani a korábbi baráti kapcsolatokat, főleg ha a rendszeres kapcsolattartás ezek hatására megnehezül. De hogyan tudjuk fenntartani a baráti kapcsolatainkat akkor is, ha már nem adott a mindennapi találkozás? 

Tervezz előre!

Mindegy, hogy az egyetemet kezded el, vagy munkát vállalsz, az biztos, hogy középiskola után át fognak alakulni a napjaid. Eddig könnyű volt összeegyeztetni a naptáradat a barátaiddal, hiszen ugyanúgy voltak óráitok, de mostantól ez egy kissé nehezebb feladat lesz. Szánjatok időt arra, hogy előre megtervezzétek a találkozókat, egyeztessétek az órarendeteket, esetleg tűzzetek ki egy olyan napot a héten, amit fixen együtt töltötök. Elsőre biztos furcsa lesz, hogy időpontot kell kérned a legjobb barátodtól, de hidd el, megéri a belefektetett energiát. 

Találjatok egy közös pontot!

A suliban nemcsak az együtt töltött idő volt adott, de a környezet és a közösség is, amit megosztottatok egymással. Amikor mindenki éli a saját életét, könnyű azt érezni, hogy már nincs semmi közös pont közted és a barátaid között. Épp ezért találjatok valamilyen tevékenységet vagy akár csak egy törzshelyet magatoknak, ami mindig lehetőséget és okot ad arra, hogy időt töltsetek egymással. Arra is figyelj oda, hogy mesélj a barátaidnak a mindennapjaidról, hétköznapi élményeidről. Persze könnyebb, ha közösen élitek át ezeket, és a másik tökéletesen megérti, miről vagy épp kiről van szó, de ha tartjátok a kapcsolatot és megosztjátok egymással az élményeiteket, ugyanúgy a részesei maradhattok a másik életének. 

Mit tegyél, ha nem sportolhatsz?
Forrás Sex and the City / HBO

Szerezzetek új élményeket!

A nosztalgia és a régi élmények, emlékek felidézése erős bázist jelenthet egy barátságban. Azonban ha mindig csak a közös múltról sztorizgattok, előbb-utóbb el fog laposodni a kapcsolat. Csináljatok közös programokat, szerezzetek új élményeket, hogy ne csak a középiskolában töltött évekhez tudjatok visszanyúlni. Néha jó nosztalgiázni, de a kapcsolatok a jelenben vannak. 

Alakítsatok ki közös szokásokat!

Ahogy egy család életében, úgy a baráti kapcsolatainkban is fontosak a szokások és az ünnepek. Alakítsatok ki olyan szokásokat, amihez évről évre mindig tartjátok magatokat! Lehet ez egy közös karácsonyozás vagy nyaralás, esetleg minden év ugyanazon napján egy baráti kirándulás. Mindegy, hogy mi az, a lényeg, hogy lehessen várni, azt érezzétek, hogy ez a ti saját ünnepetek, szokásotok. 

Antivalentin-napi programok.
Romantikázás helyett ünnepeld meg a barátaidat Valentin-nap alkalmából! Forrás Parks and Recreation (2009-2015) - Universal Television

Ne félj vegyíteni a baráti társaságokat!

Ahogy új közösségekbe kerülsz, várhatóan új barátságokra is szert fogsz tenni, és ezzel nincs semmi baj. Ne félj bemutatni egymásnak a régi és az új barátaidat, szervezz közös találkozókat, összejöveteleket! Simán lehet, hogy jól ki fognak jönni egymással, végül is nem lehetnek annyira mások, ha a te barátaid, nem? 

Használd ki a közösségi médiát!

Bár gyakran átkozzuk a social médiát, rengeteg mindent köszönhetünk neki. A baráti kapcsolatok fenntartásában például nagyon is jelentős szerepe van. Ha egy barátod egy másik városba vagy külföldre költözik, tartsd vele a kapcsolatot online és amikor hazalátogat, találkozzatok minél többet!

Így tartsd fenn a baráti kapcsolataidat.
A videóhívások korában a távbarátságoknak sincs akadálya. Forrás Euphoria (2019) - A24 Television

A chatelések és a mémküldések is elengedhetetlen részei az online kommunikációnknak, de tervezzetek be előre videóhívásokat is! Ezekre gondolj úgy, mint egy találkozóra az online térben, szánj rájuk elég időt, ne csak két teendőd közé szoríts be egy hívást!

Kiemelt tartalom
Mémekben kommunikálsz a barátaiddal? Ne aggódj, a tudomány szerint tök jól csinálod Mémekben kommunikálsz a barátaiddal? Ne aggódj, a tudomány szerint tök jól csinálod 2023.7.25 15:58

Fogadd el, hogy a változás az élet része!

Van, hogy sok-sok erőfeszítés ellenére is meglazul, majd véget ér egy barátság. Lehet, hogy változik az érdeklődési körötök, új közösségekbe kerültök, egyre kevesebb a közös pont, és már nem is annyira élvezitek a másik társaságát. Természetes, ha ez megvisel, de a változás az élet részét képezi, és könnyen lehet, hogy néhány év múlva majd ismét közel kerültök egymáshoz. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!