2024.4.28 11:45
Olvasási idő 0:37
Masszi-Rigó Csilla

Otthona előtt lőttek le egy híres iraki TikTok-sztárt

TÁRSADALOM TIKTOK

Om Fahadot korábban hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért az iraki bíróság szerint tartalmai aláásták a szerénységet és a közerkölcsöt.

Bagdadban, saját otthona előtt lőtték agyon Om Fahad TikTok-sztárt, aki azzal vált ismertté a platformon, hogy a helyi hagyományos öltözködéssel szemben lengébb ruhákban táncolt videóiban. Valódi nevén Ghufran Sawadit az iraki belügyminisztérium szerint ismeretlen motoros támadók lőtték le, mikor az autójában ült, a hivatalos közleményben pedig azt írták, speciális munkacsoportot állítottak fel az eset kivizsgálására. Az Al Hurra hírügynükség arról számolt be, hogy a támadásban egy másik nő is megsérült. 

Háza előtt lőttek le egy iraki TikTok-sztárt
Forrás Om Fahad/ Facebook

Fahadot tavaly hat hónap börtönbüntetésre ítélték videói miatt, mert azok az iraki bíróság szerint aláásták a „szerénységet és a közerkölcsöt”. Az ügy miatt még egy kormányzati bizottságot is felállítottak, melynek feladata a közösségi oldalak ellenőrzése és a sértőnek talált tartalmak szűrése, valamint a felelősök megbüntetése volt. 

Akkor a független Euro-Mediterrán Emberi Jogi Monitor jelentése azt mondta, „rendkívül aggasztó, hogy az iraki hatóságok olyan homályos vádak alapján vettek őrizetbe és ítéltek el közösségi médiatartalom-előállítókat, amelyek nem indokolják a természetes jogok korlátozását. A nő videós tartalmai azóta eltűntek a TikTokról.