2024.4.26 11:41
Olvasási idő 1:05
Krajnyák Petra

Érvénytelennek nyilvánították a Weinstein-ügyben hozott 2020-as ítéletet

TÁRSADALOM HOLLYWOOD SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A Me Too mozgalmat kirobbantó botrány kezdetén több nő, köztük Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Lupita Nyong'o, Ashley Judd, Asia Argento és Rose McGowan is nemi erőszakkal vádolta a producert.

Az egykori hollywoodi filmmogul, Harvey Weinstein ellen hozott ítéletet hatályon kívül helyezte a New York-i bíróság arra hivatkozva, hogy Weinstein nem kapott tisztességes tárgyalást, írja a BBC.

A New York-i fellebbviteli bíróság szerint az ügyészek a kulcsfontosságú #MeToo-ügyben olyan tanúkat hívtak be, akiknek a korábbi állításai nem képezték részét a vádlott ellen felhozott vádpontoknak. Így érvénytelennek nyilvánították a 2020-as bírósági döntést, melynek értelmében az egykori producer 23 év börtönbüntetést kapott nemi erőszakért. A testület szerint a bírója több hibát is elkövetett a tárgyalás során, emiatt nem érvényes az ítélet.

LOS ANGELES, Kalifornia - OKTÓBER 04.: Harvey Weinstein volt filmproducer megjelenik a bíróságon a Clara Shortridge Foltz Büntetőjogi Központban 2022. október 4-én a kaliforniai Los Angelesben. Harvey Weinsteint New Yorkból adták ki Los Angelesnek, hogy szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádakkal nézzen szembe. (Fotó: Etienne Laurent-Pool/Getty Images)
Harvey Weinstein volt filmproducer a bíróságon a Clara Shortridge Foltz Büntetőjogi Központban 2022. október 4-én a kaliforniai Los Angelesben. Forrás Etienne Laurent-Pool/Getty Images

A nemi erőszak áldozataiért harcoló Silence Breakers „elkeserítőnek és mélységesen igazságtalannak” nevezte a döntés visszavonását, míg az áldozatok ügyvédei szerint az újratárgyalásról szóló döntés „visszalépés” és „tragikus”. Ezzel szemben Weinstein ügyvédje, Arthur Aidala a jogrendszer győzelmeként üdvözölte a döntést.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

2017-ben a producert több nő is szexuális erőszakkal vádolta meg a nyilvánosság előtt, így elindítva a #MeToo mozgalmat, amely a hollywoodi filmipar legmagasabb szintjein túlmutató szexuális visszaéléseket leplezett le. Weinstein 2006-ban szexuálisan bántalmazta Mimi Haleyi produkciós asszisztenst, 2013-ban pedig megerőszakolta Jessica Mann feltörekvő színésznőt. Emiatt tölti jelenleg 23 éves büntetését a New York állambeli Mohawk büntetés-végrehajtási intézetben, ahonnan az újratárgyalás eredményétől függően hamarabb is szabadulhat.

Azonban a 2020-as ítélet felülbírálásával sem kerül szabadlábra. Tavaly Kaliforniában 16 évre ítélték, amiért 2013-ban egy Beverly Hills-i szállodában megerőszakolt egy olasz modellt és színésznőt. Ezt az ítéletet nem érinti a New York-i fellebbviteli döntés.

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.