2024.4.25 14:38
Olvasási idő 1:20
Maier Péter

Az EU legnagyobb bővítésének, többek között Magyarország csatlakozásának 20. évfordulójára bontott pezsgőt az Európai Parlament

UROPE EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ KÖZÉLET UROPE

Szerda délelőtt EP-képviselők, az EU és a tagállamok képviselői, valamint 20 évvel ezelőtt született fiatalok emlékeztek meg tíz ország 2004. májusi uniós csatlakozásáról.

Ünnepséget tartottak az Európai Parlementben, ugyanis – ahogy azt innen, Magyarországról már pontosan tudjuk – idén van az EU legnagyobb bővítésének huszadik évfordulója.

A rendezvényen részt vett Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pat Cox, a Parlament korábbi elnöke, illetve Romano Prodi, a Bizottság korábbi elnöke is.

Az EU legnagyobb bővítésének 20. évfordulóját ünnepelték az Európai Parlamentben
Az EU legnagyobb bővítésének 20. évfordulóját ünnepelték az Európai Parlamentben Forrás Európai Parlament

„Az elmúlt két évtizedben Európa soha nem látott kihívásokkal nézett szembe. Közösen sikerült ezekkel szembenéznünk. Tudom, hogy a legnehezebb pillanatokban mennyire csábító volt, hogy egyedül vágjunk bele, mégis ellenálltunk ennek a kísértésnek. Mert megértettük, hogy minden frusztráció és tökéletlenség ellenére is az Európai Unió a legjobb garancia népeink számára“ – fogalmazott Metsola.

Az EP elnöke szerint a bővítés generációk életét változtatta meg. „Kezdve a polgároknak biztosított kikényszeríthető jogoktól a fiataloknak és időseknek egyaránt kínált lehetőségekig. A gazdaságainkat erősítő egységes piactól a kohéziós politikánkig, amely megvalósítja az európaiak egyenlősége iránti elkötelezettségünket. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem csupán a jogszabályok átültetéséről szól. Sokkal mélyebb és messze túlmutat ezen“ – mondta.

Az egység nem jelenti azt, hogy homogénnek kell lennünk. Európa nem arra törekszik, hogy mindenki egyforma legyen. Büszkék vagyunk a különbözőségeinkre. Büszkék vagyunk egyedi hagyományainkra, kultúráinkra, nyelveinkre és sokszínűségünkre. Ezt az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk

– hangzott el Patsola beszédében, amelyben arra is kitért, hogy Európa inkább a különbségek elfogadásáról szól, miközben biztosítja az esélyegyenlőséget.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 4 nappal ezelőtt

Az ünnepség során a vendégek válaszoltak az akkor csatlakozott tagállamokból származó, 2004. május 1-jén vagy annak környékén született fiatalok egy csoportjának kérdéseire.

Magyarországról Hangai Balázs kérdezte Medgyessy Péter volt miniszterelnököt arról, mi volt a legfontosabb ok, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Medgyessy azt mondta, az egyik ok az volt, hogy a magyarok mindig úgy érezték, itt a helyük.

Nem tettünk mást, mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint teljesítettük a nép akaratát

– fogalmazott a volt kormányfő. Medgyessy szerint a másik ok, hogy a szuverenitás megerősítése az Európai Unión belül történhet meg.

Medgyessy Péter válaszol Hangai Balázs kérdésére az Európai Parlamentben
Medgyessy Péter válaszol Hangai Balázs kérdésére az Európai Parlamentben Forrás Európai Parlament

2004. május 1-jén Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez volt az EU történetének legnagyobb bővítése.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.