2024.4.24 15:18
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Egy új kutatás szerint a női orvosok betegei kisebb valószínűséggel halnak meg

TECH-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG KUTATÁS ORVOS TANULMÁNY

A kutatást végző szakemberek eredményei azt mutatják, hogy a női orvosok másképpen kommunikálnak, mint férfi kollegáik, ez pedig hatással lehet a betegek halálozási rátájára.

Egy amerikai-japán kutatócsoport tanulmánya szerint a női orvosok által kezelt betegek kisebb valószínűséggel halnak meg vagy szorulnak újra kezelésre, mint azok a páciensek, akiket férfi orvosok kezelnek, írja a Science Alert.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a női és férfi orvosok másképp gyakorolják az orvoslást, és ezek a különbségek jelentős hatással vannak a betegek egészségi állapotára“ – mondta Yusuke Tsugawa, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egészségügyi szakértője.

A kutatócsoport az amerikai Medicare-forrásokból 2016 és 2019 között származó 458 108 női és 318 819 férfi beteg adatait elemezte. Minden páciens 65 évnél idősebb volt, és mind a férfi, mind a női betegek alig egyharmadát női orvosok látták el. Ezt az információt aztán összevetették a felvétel és a hazabocsátás időpontjától is egy-egy 30 napos halálozási rátával. Mindkét esetben a női orvosok értek el jobb eredményeket.

Bár a különbségek nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést, és nem is hatalmasak (a halálozási arányok például a női orvosok esetében 8,15, míg a férfi orvosok esetében 8,38 százalék volt), az eredmények mégis arra engednek következtetni, hogy a női orvosok jobban kommunikálnak betegeikkel, diszkrétebbek, kevésbé becsülik alá a női páciensek tüneteinek súlyosságát. Ám pontosabb eredményekhez további kutatásokra lesz szükség.