2024.4.20 10:12
Olvasási idő 2:47
Szécsi Krisztián

Közös szerelmes klippel érkezett Taylor Swift és Post Malone, ami hemzseg a rejtett szimbolikától

ZENE POST MALONE TAYLOR SWIFT

A videó erősen inspirálódik a 20. század elejének filmográfiájából, és a tavaly megjelent Oscar-díjas Szegény párák vizualitásából.

Egy nappal Taylor Swift tizenegyedik albumjának, a The Tortured Poets Department megjelenése után videóklipet kapott az énekesnő Fortnight című dala, melynek társelőadója a 2010-es évek egyik legfelkapottabb zenei csillaga, Post Malone. A videó látványvilága egyértelműen a múlt század fekete-fehér filmjeinek hangulatát kívánja megidézni korhű jelmezeivel, írógépekkel, ám a mély és összetet swiftie-szimbolikán túl egy csomó más rejtett üzenetet is felfedezhetünk a részletekben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Taylor Swift (@taylorswift) által megosztott bejegyzés

Amikor a Fortnight videoklipet írtam, szerettem volna megmutatni nektek azokat a világokat, amelyeket a fejemben láttam, és amelyek háttérként szolgáltak a zene elkészítéséhez. Szinte minden, ami benne van, metafora vagy utalás az album egyik vagy másik pontjára. Számomra ez a videó tökéletes vizuális megjelenítése ennek a lemeznek és a benne elmesélt történeteknek. @postmalone [Post Malone], a mi megkínzott tragikus hősünk, egyszerűen lenyűgözött a forgatáson, és nagyon hálás vagyok neki mindenért, amit ebbe az együttműködésbe belefektetett

 – kezdte Instagram-bejegyzését Swift, majd nem győzött köszönetet mondani a Fortnight másik két szereplőjének, Ethan Hawke-nak és Josh Charlesnak, akik az azóta kultikus alkotásként ismert Holt költők társasága című filmnek színészei voltak.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

A szám Taylor Swift legújabb albumának nyitódala és vezető kislemeze is egyben, amely az énekesnő múltbeli kapcsolataira tekint vissza olyan potenciálisan Instagram- és TikTok-kompatibilis sorokkal, mint: „Szeretlek – ez teszi tönkre az életemet“. Ám, hogy a művész diszkográfiáját kevéssé ismerők is megérthessék a Fortnight videóklip rejtett üzeneteit, mutatunk pár olyan easter egget, melyeket lehet nem vettetek észre.

A videóklipet itt tudjátok megnézni:

Szegény párák

Bár azt írtuk, hogy a klip elsődlegesen a 20. század elejének filmművészetére jellemző kosztümökkel és berendezésekkel dolgozik, a rajongók mégis már arról spekulálnak, hogy a videóban látható ruhák valami sokkalta „aktuálisabbra“ is utalhatnak, pontosabban a 2023-ban megjelent Oscar-díjas Szegény párák című filmre. Ez az elmélet nem tűnik alaptalannak, hiszen a film főszereplője, Emma Stone és Taylor Swift közismerten jó barátságot ápolnak. Ezenfelül mintha a Fortnight célirányosan újrakreálná a Szegény párák bizonyos jeleneteit.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az elektrosokkos terápiát bemutató jelenet utalás lehet Slyvia Plath világhírű regényének, Az üvegbúrának azon pontjára, amikor a könyv főhőse, Esther Greenwoodot hasonló gyógymóddal próbálják kúrálni. Plath tragikus élettörténetének köszönhetően tisztán beleillik Swift meggyötőrt költőinek sorába.

Az albatroszruha 

A videó egyik jelenetében Swift Toni Matičevski ausztrál dizájner pánt nélküli fehér ruhájában látható, amely erősen emlékeztet arra az estélyi maxiruhára, amit az énekesnő még az év elején a 2024-es Grammy-gálán viselt a Schiaparellitől. Fontos megjegyezni, hogy Taylor a díjátadón jelentette be a The Tortured Poets Department megjelenését. Ezenfelül a ruhák színösszetétele erősen emlékeztet a költők madarának,  albatroszok tollazatára – az albumon pont helyet is kapott egy ilyen című szerzemény.

The Black Dog

A videó egyik pontján a semmiből feltűnik egy fekete kutya. Szeretnénk azt hinni, hogy ez Budapest Fekete Kutya fantázianevű kocsmájára való utalás lehet, pedig  jelentése sokkal összetettebb. Az angolszász folklórban a fekete kutya a halál, a rossz hírek hordozója, ezenfelül szintén a TTPD egyik dalára, a The Black Dogra kacsint ki. Kis érdekesség, hogy Black Dog Institute néven működik egy pszichológiai központ, melynek célja, hogy társadalmilag felhívják a mentális egészség fontosságát. Az önmarcangoló gondolatok, a depresszió központi témák ezen a lemezen.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Andi A. Fachrul ⸆⸉ (@swiftieintokyo) által megosztott bejegyzés

The 1

A klipben látható írógépen hiányzik az 1-es szám, és helyét egy 'Blank Space' nevezetű gomb veszi át. A szókapcsolat sokak számára ismerősen csenghet, hiszen az énekesnő egyik legismertebb slágerének is pont ez a címe. Ám a 2014-es szerzeményen túl ez bizony egy utalás lehet Swift 2020-as Folklore című lemezének nyitódalára is, a The 1-ra, ami a rajongók szerint nem másról, mint Joe Alwynről szól, akivel Swift hat évig volt párkapcsolatban. A pár tavaly év elején szakítottak. 

Forrás Taylor Swift / YouTube

Taylor feje

A Fortnight videó egyik jelenetében Swift Post Malone mellett megpihenve fekszik megannyi papírlap között, egy könyvet szorongatva, amelyen egyszerűen az áll „Us“. Ez egyrészt utalásnak tűnik Swift Speak Now lemezének a The Story of Us című dalára, másrészt, ha jól megnézzük, a papírlapok erősen emlékeztetnek az énekesnő fejformájára, amit a 2014-es Style videóban is láthattunk.

Forrás Taylor Swift / YouTube
Forrás Taylor Swift / YouTube