2024.4.3 18:18
Olvasási idő 3:36
Maier Péter

Egyik nap még a Stranger Things Steve-jeként ismertük, ma már az egyik legnépszerűbb TikTok-slágert énekli

Egyik nap még a Stranger Things Steve-jeként ismertük, ma már az egyik legnépszerűbb TikTok-slágert énekli
Forrás Jamie McCarthy/WireImage
ZENE JOE KEERY - DJO STRANGER THINGS TIKTOK ZENE

Joe Keery, azaz Djo, világéletében zenélt, és nem is volt népszerűtlen, de most egyik pillanatról a másikra szintet lépett, miután a TikTok felkapta az "End of Beginning" című dalát.

Az egyik kedvenc karakterünket játszotta az egyik kedvenc sorozatunkban, és már évek óta tudjuk róla, hogy zenei pályával is próbálkozik, de – valljuk be – ritkán vesszük komolyan a sorozatsztárok efféle szárnypróbálgatásait, és általában nem is válnak autentikus könnyűzenei előadókká. Joe Keery (művésznevén: Djo) esetében azonban most egyre nagyobb esély van arra, hogy legalább annyira releváns zenész legyen, mint színész: az End of Beginning című száma lassan az év egyik legnagyobb slágerévé válik. De hogyan lett éppen most egy 2022-es dalból TikTok-hit? És mit lehet még tudni Keery zenei pályafutásáról? Ennek mentünk utána ebben a cikkben.

A Djo-sztori

Joe Keery 1992. április 24-én született a massachusettsi Newburyportban. Már iskolai évei alatt is színjátszó csoportok tagja volt, majd Chicagóba ment egyetemre, ahol a DePaul Universityn tanult tovább. Ekkor élt először egyedül, a szüleitől távol, saját bevallása szerint később pedig (ki nem találtuk volna) ezek váltak a legmeghatározóbb és leginspirálóbb éveivé.

Forrás Stranger Things (2016) - Netflix

Mielőtt 2015-ben beválogatták volna a Stranger Thingsbe, különböző reklámokban, például a KFC és a Domino's kisfilmjeiben szerepelt, illetve volt néhány kisebb szerepe kevésbé ismert filmekben és sorozatokban. Az igazán nagy áttörést természetesen a Netflix szériája jelentette: eredetileg Jonathan szerepére jelentkezett, de megkérték, hogy próbálja ki magát Steve-ként is, akiről ma már maga is beismeri, hogy jobban illik hozzá. 

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Keerynek azóta is vannak komoly szerepei (köztük Gator Tillman karaktere a Fargo ötödik évadában), de karrierje fókuszában egyre inkább a zene áll, amivel a húszas évei elejétől foglalkozik komolyabban. Először Cool Cool Cool néven jelenttette meg dalait, mellette pedig egy chicagói zenekar, a Post Animal turnézó gitárosa és dobosa volt.

A chicagói Post Animal zenekar, benne Joe Keeryvel Forrás Post Animal

Djo név alatt hozta ki első, Roddy című dalát 2019-ben, amit a Chateau (Feel Alright) követett – mindkettő helyet kapott debütáló lemezén, a 2020-ban érkező Twenty Twentyn. Második albumát már egy komoly nyári fesztiválturné után hozta ki 2022 szeptemberében, a Decide című anyag ráadásul remek kritikákat kapott. Ennek az albumnak a hatodik dala az End of Beginning, ami először nem emelkedett ki különösebben a teljes anyagról, nem is jelent meg külön single-ként. Az élet azonban tartogatott néhány fordulatot.

„Fogalmam sincs, mi történik“

Keery inkább hobbiként tekint a zenére, mint fő elfoglaltságként. Zane Lowe-nak arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte ez is hozzájárul ahhoz, hogy szabadon, görcs nélkül tud alkotni, és minden organikusan alakul a zenei karrierjében. Sokszínű zenéjét lehet szinti-, barokk- vagy dreampopnak is nevezni, amire egyaránt hatott a Cars, Bruce Springsteen, a house, a Daft Punk, a Beatles, Charli XCX és Caroline Polachek is.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

A zenész-színész jelenleg a Fargo sorozatban látható szerepével turnézik, illetve a Stranger Thing készülő ötödik (és egyben utolsó) évadán dolgozik. 2024 elején azonban villámgyorsasággal a popzene A listáján találta magát, az End of Beginning ugyanis egyik napról a másikra a TikTok egyik legnépszerűbb száma lett, majd ennek köszönhetően elkezdett felfelé masírozni a zenei slágerlistákon is.

Joe Keery az NME-nek mesélte el, hogy Adam Thein producer – akivel együtt rakja össze a zenéit – szólt neki arról, hogy valami turbulencia van a dala körül, a könyvtárosként dolgozó, állandóan az interneten kutakodó felesége ugyanis felfedezte, hogy a szám döbbenetesen nagyot megy a közösségi médiában. Keery egyáltalán nem használta előtte a TikTokot, a hír hallatán azonban regisztrált a felületre, és maga is megbizonyosodott arról, hogy csakugyan világsláger lett a másfél évvel ezelőtt kiadott számból. „Fogalmam sincs, mi történik” – mondta aztán a brit zenei lapnak.

Joe Keery, azaz Djo a 2022-es chicágói Lollapaloozán
Joe Keery, azaz Djo a 2022-es chicágói Lollapaloozán Forrás Scott Legato/Getty Images

Mit tud ez a dal, hogy nem bírt a homályban maradni?

Ahogy fent is írtuk, Joe Keery Chicagóban járt egyetemre, ahol nagyon fontos éveket töltött el, itt vált felnőtté. Mint mondta: bármikor visszatér, már a város szagától úrrá lesz benne az érzés, hogy az ember csak utólag jön rá arra, milyen szép éveket töltött el valahol.

Kiemelt tartalom
Loud budgetinggel spórol a Z generáció, egyre többen mernek beszélni arról, mi nem fér bele a havi költekezésbe Loud budgetinggel spórol a Z generáció, egyre többen mernek beszélni arról, mi nem fér bele a havi költekezésbe 2024.4.8 17:40

A szöveg erős nosztalgiája sejthető amögött, hogy ekkora sláger lett a dalból. Kezdetben helyi arcok kezdtek fotókat és videókat posztolni a városról, ami alá az End of Beginninget vágták be, majd az arra járó turisták is ezzel a zenével posztolták a chicagói emlékeiket, egy idő után pedig a szám megvált „Chicago-specifikusságától“, és mindenkinek a saját városáról kezdett el szólni.

A dal a legtöbb TikTok-felhasználónak a hazatérést, a nosztalgiát jelenti, ezért leginkább az otthonukról posztolnak rá fotókat. A trendre természetesen nemcsak a civilek, hanem a profi tartalomgyártók is rárepültek. A Liverpool FC közösségimédia-csapata például így használta fel a dalt, amikor a játékosok – köztük Szoboszlai Dominik – visszatértek a márciusi válogatottszünetről:

@liverpoolfc Back together in training 👊 #lfc#liverpoolfc♬ End of beginning by djo - Toria

Természetesen a számnak egyéb erényei is vannak. Keery szerint rengeteg különböző verzió készült belőle, de végül a lehető legegyszerűbb hangszerelés mellett tették le a voksukat. Ahogy ő fogalmaz, a productionmunka elég ódivatú módszereket követett, csak felvették a hangszereket, és nem gondolták túl – ezért a döntésért pedig nagyon hálás utólag, mert zenészként ő is gyakran esik abba a csapdába, hogy túlgondolja, túlproducereli a dalokat. Itt végül egyszerűre fogták, ami miatt az énekdallam és a nosztalgiaérzetre épülő szöveg jobban érvényesülni tudott. Az biztos, hogy nem konvencionális rádiópopdal, de ez lenne az első eset, hogy a TikTokon egy alapvetően alternatívabb számból lesz sláger?

Kiemelt tartalom
Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben 2024.4.4 12:30

Nem is próbáljuk megfejteni, hogy az algoritmus mi alapján kap fel valamit, és csinál belőle trendet, de az utóbbi években kénye-kedve szerint működő platform rengeteg meglepetést okozott már. Ez az eset a legutóbbi, ugyanis a kutya sem számított rá, hogy egy kétéves dalból egyik napról a másikra sláger lesz, Djo pedig a legnagyobb nevekkel vetekedik majd a listákon. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!