2024.3.15 12:05
Olvasási idő 1:11
Krajnyák Petra

A francia alsóház megszavazta, hogy környezetvédelmi felárral korlátozzák a fast fashion dominanciáját

DIVAT FAST FASHION FRANCIAORSZÁG KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM SHEIN TEMU

Az intézkedés része annak a törvénycsomagnak, amelynek célja az olcsó, importált ruhákhoz köthető környezetszennyezés csökkentése.

Csütörtökön a francia parlament alsóháza több olyan intézkedést is elfogadott, amelyek célja, hogy a vásárlók számára kevésbé vonzóvá tegyék az olcsó fast fashion ruhákat, különösen a kínai mamutvállalatok termékeit, írja a Guardian. Franciaország a világon az első olyan ország, amely törvénnyel korlátozná a ruhák ultragyors tömeggyártását. Azonban a javaslatról még a szenátusnak is szavaznia kell.

Használt ruhák hevernek egy hulladéklerakóban a sivatagban, Chilében. A közeli Iquique szabadkereskedelmi övezetbe 29 178 tonna használt ruházat érkezett 2021 októberéig. Körülbelül 50 importőr értékesíti belőlük a legjobb darabokat, míg a többiek – becslések szerint 40 százalék – kiszórják őket Forrás Antonio Cossio/picture alliance via Getty Images


A törvénytervezet magába foglalja a legolcsóbb textíliák reklámozásának tilalmát, valamint az olcsó árucikkekre kivetett környezetvédelmi díjat is. Mióta a francia divatvilágot is elárasztották az olcsó importált ruhák, több hazai márka csődöt jelentett. Azonban a Horizons - a törvénytervezetet benyújtó Emmanuel Macron elnökkel szövetséges párt - által felhozott fő érvek inkább környezetvédelmi jellegűek voltak.
A parlament a törvény szerint a gyártott ruhák mennyisége és az új kollekciók forgalmi sebessége alapján határozná meg mi számít fast fashionnek, valamint köteleznék az érintett cégeket, hogy tájékoztassák vásárlóikat termékeik környezetre gyakorolt hatásáról. 

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

Ha a szenátus elfogja a törvényt, a jövő évtől a fast fashion ökológiai lábnyomához mérten 5 eurós (1968 Ft) felárat kell fizetniük a vásárlóknak darabonként, amely 2030-ra 10 euróra (3937 Ft) emelkedik majd. Azonban a felár nem haladhatja meg a termék árának 50%-át.

Azonban a baloldali és zöldpárti képviselők azon kezdeményezését, hogy az új törvényben szerepeljen egy a szabályszegő gyártókra kiszabható minimális büntetés, importkvóta, valamint a munkahelyi körülmények kritériumai, elutasították.

"Vegyél több cuccot" – mondja a graffiti egy postaláda hátulján a coloradói Aspenben Forrás Robert Alexander / Getty Images

Anne-Cecile Violland, a Horizons képviselője elmondta, hogy a textilipar a legszennyezőbb iparág, ennek ékes példája a Shein, mely minden nap 7200 új ruhadarabbal bővíti kínálatát. Violland hozzátette, hogy díjból származó bevételt a fenntartható ruhák gyártóinak támogatására fordítanák, hogy azok könnyebben érvényesülhessenek a piacon.

A csúcskategóriás divat a francia gazdaság egyik sarokköve, köszönhetően az olyan vezető divatházaknak, mint a Louis Vuitton, a Chanel, a Hermes, a Dior és a Cartier. A francia középkategóriás divat azonban jelentősen háttérbe szorult az európai riválisainak, és újabban a kínai Sheinnek és a Temunak köszönhetően.