A cikk a Budapest Ritmo támogatásával készült.
2024.3.19 14:49
Olvasási idő 2:48
Maier Péter

Ütemek, amiket nem ismersz, hangszerek, amikről még nem is hallottál – világsztárok érkeznek a Budapest Ritmo fesztiválra

Ütemek, amiket nem ismersz, hangszerek, amikről még nem is hallottál – világsztárok érkeznek a Budapest Ritmo fesztiválra
Forrás Gaye Su Akyol
ZENE AKVÁRIUM KLUB BUDAPEST RITMO DUCKSHELL FESZTIVÁL VILÁGZENE ZENE

Áprilisban jön a Budapest Ritmo fesztivál, ahova mi biztosan elnézünk felfedezni különböző világok zenéit. Elmondjuk, kiket kötelező meghallgatni, és kik azok, akikre érdemes eljönni némi ugrándozás reményében.

Arról a szerencsés helyzetről számolhatunk be, hogy Magyarországon él és virul a kísérleti és világzene, akár az idősebb, akár a fiatalabb generációt vesszük figyelembe. Telt házas bulikat csinál a Bohemian Betyars, a Parno Graszt és még sokan mások, ráadásul látható egy új generáció felívelése is a budapesti éjszakában. Köztük van például a Duckshell zenekar is, ami április 11. és 13. között más, világszinten ismert produkciókkal egyetemben ott lesz a Budapest Ritmón. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló fesztivál helyszíne az Akvárium Klub, ahol mindhárom teremben koncertek lesznek, sőt, még a terasz és egyik nap az Erzsébet tér is zajongani fog, a lehető legjobb értelemben.

Török rocksztár és az egyik legmenőbb magyar bulizenekar is a fellépők között

A fesztivál egyik legnagyobb sztárja a milliós Spotify-lejátszásokkal bíró, és a KEXP-ben is fellépő török Gaye Su Akyol, aki a közel-keleti popot pszichedelikus és surf rock gitárzenével vegyítve hozta létre azt az egyedi hangzást, ami tulajdonképpen világsztárrá teszi őt. Akyol karizmatikus jelenléte megágyaz rendszerkritikus szövegeinek, amiket érteni valószínűleg nem fogunk, de a zeneiségén keresztül érezni biztosan. Április 12-én (péntek) este 8-tól az Akva Nagyhallban megnézzük, igazak-e a róla szóló legendák.

Már emlegettük a Duckshellt, akik szinte biztosan a Budapest Ritmo egyik legnagyobb buliját hozzák majd, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gimis barátok által, 2017-ben alapított zenekar mennyi embert vonz be már most is a fővárosban és az underground fesztiválokon. Nem véletlenül gyűlik rájuk ennyi ember, ugyanis kicsit olyanok ők a mostani tizenéveseknek, mint pár évvel ezelőtt a Bohemian Betyars volt: akkor is elmész rá veretni, ha amúgy nem hallgatsz ilyen zenét, mert egyszerűen olyan energiáik vannak, hogy nem tudnak nem megmozgatni. Egyedi hangzásviláguk mögött ott lehet az is, hogy két brazil származású tag által Dél-Amerika soundja is megjelenik benne a Balkán-félsziget folklórja mellett, és ez még csak egy része annak a sokszínű medernek, amiből a Duckshell inspirálódik. A magyar bulizene új üdvöskéi, avagy a hamisítatlan „sunshine punk“ úttörői április 13-án (szombaton) háromnegyed 8-tól játszanak az Erzsébet téren. 

Amikor hallasz egy képet – így nyomta a Duckshell a Budapest Parkban
Amikor hallasz egy képet – így nyomta a Duckshell a Budapest Parkban Forrás Bódis Krisztián

Kőkemény veretés három napon át

Szerencsére nem a Duckshell az egyetlen magyar produkció, amellyel eldicsekedhetünk majd a Budapest Ritmóra érkező külföldieknek. A jazzesebb irányvonal kedvelőinek remélhetőleg már ismerősen cseng a Decolonize Your Mind Society (Akva Kishall, április 12., 21.00) neve, amely az érintő nélküli gitáron játszó Szabó Bálint vezetésével minden téren mást csinál, mint amit a fülünk megszokott. A zenéjük mégis fülbemászó annak ellenére (vagy amiatt?), hogy Európán kívüli zenei nyelvekből merítenek. 

 

Természetesen érkeznek hozzánk a Duckshellhez hasonló, ugrálós-bulizós produkciók Európa többi részéről is. Közülük kiemelkedik például Luca Bassanese, aki válogatott bandájával érkezik, hogy átmozgassa a közönséget, ráadásul épp a fent említett magyar zenekar közreműködésével. A költőként, trubadúrként és aktivistaként is számon tartott olasz virtuóz zenéje a felszínes hallgatónak némi lakodalmas vájbot idézhet meg, csakhogy közben nyilván sokkal rétegeltebb és autentikusabb dologról van szó mindamellett, hogy képes ugyanazt a hatást (is) elérni a zenéjével. Bassanesék április 13-án (szombat) este 10-kor játszanak a Nagyhallban, a Duckshell társaságában. Így verették rá az emberek Németországban:

Macedóniából érkezik a Džambo Aguševi Orchestra. A 35 éves trombitás zenekara a balkáni rezgéseket kortárs műfajokkal keveri. Előfordul például, hogy Aguševi fogja magát és rappel. Ez a nyitottság az, ami miatt könnyen meg tudja szólítani a mi generációnkat is.

Džambo Aguševi macedón trombitás április 13-án, szombaton 18 órától játszik az Erzsébet téren Forrás Dušan Sviba

Ez pedig még messze nem minden. A 2024-es Budapest Ritmóra érkezik még a dél-afrikai, „dühös bantu punkként“ aposztrofált BCUC, az „experimentális brácsa stand-upként“ leírt Jelena Poprzan, az afro-francia sanzonban utazó Gérald Toto, az észt Puuluup nu-folk duó, akikre úgy hivatkoznak, mint „talharpázó észt professzorok, szerelem és sífutás“, illetve koncertet ad a Nyugat-Afrika élő legendájaként számontartott Salif Keita. Magyar vonatkozásban fellép még a Dalinda trió, akik Vincent Moon francia független filmessel készülnek közös produkcióval, illetve Ágoston Béla és a bolgár Theodosii Spassov is elhozzák a maguk „kelet-európai free folkját“.

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus 4 nappal ezelőtt

A csütörtöki showcase nap kifejezetten a feltörekvő tehetségeké lesz, akik a Szimplában mutatkoznak majd be, pénteken és szombaton pedig filmvetítések lesznek a Toldiban: a vetített alkotások leginkább kimagasló énekesnők, a roma zeneiség és a zene univerzális ereje előtt tisztelegnek majd.

Az egész város ritmósba öltözik majd tehát, 25 fellépővel 19 országból, színesebbnél színesebb eseményekkel megtámogatva, úgyhogy ajánljuk, hogy böngésszétek át a teljes programot

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!