2024.3.7 9:35
Olvasási idő 1:18
Masszi-Rigó Csilla

Rokoni kapcsolatokért, fizetős előkészítőért és templomi szolgálatért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin

TÁRSADALOM EGYETEM FELSŐOKTATÁS FELVÉTELI OKTATÁS TOVÁBBTANULÁS

A jövőben az egyetemek saját hatáskörben dönthetnek arról, mire osztanak még pluszpontot. A pontozási rendszer pedig akár szakonként is eltérhet.

Új pontszámítási rendszer kezdődik 2024-ben, legalábbis ami az egyetemi felvételit illeti, a felsőoktatási intézmények ugyanis az idei évtől sokkal szabadabban dönthetnek arról, mire adnak pluszpontot a jelentkező diákoknak.

Ezért adnak pluszpontot 2024-ben az egyetemek
Forrás GETTY IMAGES

Az RTL riportja szerint az eddig megszokotthoz képest már nemcsak az egységes teljesítmények és a tanulmányi eredmények számítanak a felvételi eljárásnál, hanem azért is pluszpontot kaphat valaki, ha templomi szolgálatot végez, eljár az egyetemek fizetős előkészítőire, vagy éppen olyan helyre jelentkezik, ahol korábban egyik szülője, nagyszülője tanult. 

Az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre, a fennmaradó 100 pontról azonban az adott felsőoktatási intézmény döntheti el, hogy milyen szemlélet alapján osztja ki. Korábban egy egységes rendszer alapján minden egyetem minden szakán ugyanaz a pluszteljesítmény (nyelvvizsga, sport- vagy tudományos teljesítmény) ért többletpontot. A 2024-es változások igen nagy fejtörést és matekozást okozhatnak a diákoknak, könnyen meglehet ugyanis, hogy minden egyetem más és más pluszpontozási rendszert alkalmaz, a pontozási rendszer pedig akár szakonként is eltérhet. 

Az RTL példaként hozta fel a Dunaújvárosi Egyetemet, ahol a 100 pontból 15 jár azért, ha a jelentkező valamelyik közeli hozzátartozója (szülő, testvér, gyermek, nagyszülő vagy akár házastárs) szintén az egyetemen végzett. Ugyanez az intézmény élből 100 pontot ad azért, ha a jelentkező olyan középiskolában végzett, melynek az egyetemmel stratégiai megállapodása van. A Tokaj Hegyalja Egyetem szintén pluszpontot ad arra, ha egy családtag korábban az egyetemen végzett, igaz, ott csak 10 pont jár ezért.

Kiemelt tartalom
7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod tegnap 09:26 -kor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sem fukarkodik a pluszponttal, legalábbis akkor, ha a jelentkező sikeresen végzi el a fizetős felkészítőt: a legalább négy hónapos vagy legalább 120 órás, az intézmény által szervezett érettségi előkészítő tanfolyamon való részvétel és annak eredményes (legalább 60 százalékos) teljesítése 60 pontot ér a 100-ból. A matematika, fizika és kémia érettségire felkészítő tanfolyamok ára 2024-ben 72 ezer forint.

Idén további pluszpontokat érhet a korábbi munkatapasztalat vagy a nyelvvizsga sikeres teljesítése (akár alapfokú vagy résznyelvvizsga), valamint a diákönkormányzatban betöltött tisztség is, de akár akkor is kaphat a jelentkező pluszpontot, ha templomi szolgálatot végzett.