2024.2.27 9:48
Olvasási idő 0:49
Masszi-Rigó Csilla

50 év börtön után szerdán végeznek ki egy amerikai sorozatgyilkost

TÁRSADALOM BŰNÜGY HALÁLBÜNTETÉS SOROZATGYILKOS

Thomas Eugene Creech több mint ötven ember haláláért lehet felelős.

Csaknem ötven éve ül börtönben az az amerikai férfi, akit számos, de legalább tizenegy bizonyított gyilkosság miatt most szerdán végezhetnek ki Idaho államban. Thomas Eugene Creech 1974. novemberében ölt meg két autóstoppost, az NBC beszámolói szerint azonban a férfi akár ötven embert is megölhetett, kihallgatása során ugyanis több másik gyilkosságra is tett utalást. 

Creech nemcsak szabadon garázdálkodott, hanem a börtönben is ölt: mozgássérült rabtársát zokniba rejtett laposelemekkel verte agyon 1981-ben. Ezt követően ítélték halálbüntetésre, az ítéletet azonban mostanáig nem hajtották végre.

Ahogy a Telex írja, a férfi ügyvédei eddig azzal érveltek, hogy amiatt nem lehet végrehajtani a halálos ítéletet, mert Creech bűnösségét nem esküdtszék, hanem bíró mondta ki, valamint azért is, mert a börtön nem árulta el, honnan szerzik be a férfi életének kioltásához szükséges anyagot.

Thomas Eugene Creech kivégzésére szerdán, a legutolsó fellebbezés elutasítása után kerülhet sor. Idahóban erre 12 éve nem volt példa, a most 73 éves Creech halálos injekciót kap. 

A sorozatgyilkos a mai beszámolók szerint egy békés öregember, aki verseket ír. Kegyelmi kérvényét éppen ezért a börtön több alkalmazottja is támogatta, köztük annak korábbi felügyelője is.