2024.2.23 12:49
Olvasási idő 1:32
Szöllősi Anna

Újabb intézmény vált meg a bicskei pedofil igazgatót mentegető pszichológustól

KÖZÉLET PEDOFÍLIA SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem után a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola is kirúgta Csókay Lászlót, aki egy interjúban jó szakembernek nevezte a bicskei pedofil igazgatót.

Csókay László, a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának egykori vezetője egy szerdai Népszava-interjúban többször is jó szakembernek nevezte a 2015-ben Bárczy István-díjjal kitüntetett, később pedofíliáért elítélt bicskei igazgatót, és elismerte: örült, hogy ilyen eredménnyel zárult a 2012-es vizsgálat.

Az interjú után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem azonnali hatállyal megszüntette Csókay László szerződését, majd egy pénteki közleményben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola is arról tájékoztatott, hogy megválnak tőle. 

Csókay László a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt.
Csókay László a bicskei gyermekotthonban történt szexuális erőszakról szóló 2011-es bejelentéskor, még a Tarlós-korszakban a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt. Forrás Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola


„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta Csókay az interjúban.

A fővárosi gyermekvédelmi osztály egykori vezetőjeként Csókay László alá tartozott a bicskei gyermekotthon, így neki kellett vizsgálatot indítania 2011-ben, amikor az áldozatok az első feljelentéseket tették a gyermekmolesztálásokról. A vizsgálat és a nyomozás akkor tisztázta a gyerekotthon igazgatóját, V. Jánost, aki végül csak 2016-ban bukott bele az ügybe. Az előzményekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem az interjú megjelenése után azonnali hatállyal megszüntette Csókay László szerződését, aki óraadó oktatóként négy gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzust tartott az egyetemen. „A gyermekek bántalmazása és az ellenük elkövetett visszaélés minden formáját elítéljük. (...) A továbbiakban nem tartunk igényt oktatói munkájára“ – indokolták a döntést. 

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

A Blikk szúrta ki, hogy hamarosan egy újabb intézmény, a Sapienta Szerzetes Hittudományi Főiskola is menesztette a pszichológust. „A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és Csókay László pszichológus között fennálló óraadói jogviszony 2024. február 22-én megszűnt. Az intézményünkért végzett, odaadó oktatói munkáját hálásan köszönjük. Szerzetesközösségeink évek óta elkötelezettek az emberi méltóság összetett ügyében. Erőfeszítéseket tettünk és teszünk a gyermek- és ifjúságvédelem terén. Képzéseinkben, működésünk javításában sok körültekintéssel, Isten irgalmasságában és igazságosságában bízva dolgozunk.“

Vannak helyzetek, amikor a szavak elfogynak, kevesek, töredékesek. A tettek nem várt dimenziókba és összefüggésekbe kerülnek. Az ítéletek gyakran feltáratlan indulatok következményei. Minden fájdalom mellett üdvözítő lenne, ha higgadtan és körültekintően folytatnánk az áldozatok védelmében megkezdett párbeszédet


– írta a főiskola közleményében.

Mint ismert, a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklathatott, amiről K. Endre igazgatóhelyettes is tudott, akit Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelemre méltónak talált. A kegyelemről ugyan Novák Katalin döntött, ellenben a kérelmet Varga Judit volt igazságügyi miniszter terjesztette fel, aki szintén lemondott a botrány miatt.