2024.2.16 11:43
Olvasási idő 0:36
Krajnyák Petra

Hivatalos: Görögországban hamarosan házasodhatnak az azonos nemű párok

KÖZÉLET EURÓPAI UNIÓ HÁZASSÁG LMBTQ UROPE

Görögország a tizenhatodik az Európai Unió 27 tagállama közül, ahol legalizálják a melegházasságot.

Görögország az első keresztény ortodox többségű ország, amelyben legálisan házasodhatnak azonos neműeknek – írja a BBC. Ahogy korábban megírtuk, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök javasolta a melegházasság engedélyezését, továbbá támogatta, hogy a meleg párok is örökbe fogadhassanak gyerekeket. A jobbközép kormány vezetője korábban elnyerte a baloldali ellenzék támogatását, most pedig a görög parlament egyszerű többséggel megszavazta a törvényjavaslatot. 

Stefanosz Kasszelakisz, a baloldali Sziriza párt vezetője, az LMBTQ-közösség tagja, már akkor utasította 38 képviselőjét, hogy támogassák a javaslatot. Micotákisz ugyan támogatta a törvényt, de saját jobbközép, kormányzó pártjának egy része ellenezte. Így a kormányfőnek az ellenzéki pártok támogatására is szüksége volt a törvénymódosítás elfogadásához. A görög miniszterelnök szerint az új törvény bátran felszámol egy súlyos egyenlőtlenséget, az eddig láthatatlan emberek végre láthatóvá válnak majd, és sok gyermek végre megtalálja az őket megillető otthont.

Kiemelt tartalom
„Hogyha vonzódsz a másikhoz, akkor nincs olyan, hogy ne működjön“ – keresztény fiatalokkal beszélgettünk, akik vártak a házasságig „Hogyha vonzódsz a másikhoz, akkor nincs olyan, hogy ne működjön“ – keresztény fiatalokkal beszélgettünk, akik vártak a házasságig 2024.7.14 10:39

Az Európai Unió 27 tagországából – korábban, Görögország előtt – tizenöt már legalizálta az azonos neműek házasságát, amely a világ 35 országában engedélyezett.