2024.2.16 11:43
Olvasási idő 0:36
Krajnyák Petra

Hivatalos: Görögországban hamarosan házasodhatnak az azonos nemű párok

KÖZÉLET EURÓPAI UNIÓ HÁZASSÁG LMBTQ UROPE

Görögország a tizenhatodik az Európai Unió 27 tagállama közül, ahol legalizálják a melegházasságot.

Görögország az első keresztény ortodox többségű ország, amelyben legálisan házasodhatnak azonos neműeknek – írja a BBC. Ahogy korábban megírtuk, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök javasolta a melegházasság engedélyezését, továbbá támogatta, hogy a meleg párok is örökbe fogadhassanak gyerekeket. A jobbközép kormány vezetője korábban elnyerte a baloldali ellenzék támogatását, most pedig a görög parlament egyszerű többséggel megszavazta a törvényjavaslatot. 

Stefanosz Kasszelakisz, a baloldali Sziriza párt vezetője, az LMBTQ-közösség tagja, már akkor utasította 38 képviselőjét, hogy támogassák a javaslatot. Micotákisz ugyan támogatta a törvényt, de saját jobbközép, kormányzó pártjának egy része ellenezte. Így a kormányfőnek az ellenzéki pártok támogatására is szüksége volt a törvénymódosítás elfogadásához. A görög miniszterelnök szerint az új törvény bátran felszámol egy súlyos egyenlőtlenséget, az eddig láthatatlan emberek végre láthatóvá válnak majd, és sok gyermek végre megtalálja az őket megillető otthont.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 3 nappal ezelőtt

Az Európai Unió 27 tagországából – korábban, Görögország előtt – tizenöt már legalizálta az azonos neműek házasságát, amely a világ 35 országában engedélyezett.