2024.2.7 9:08
Olvasási idő 1:21
Szécsi Krisztián

Vilmos herceg ugyan uralkodhat, de mindent neki sem lehet – Mi történne, ha a rákbeteg III. Károly állapota romlani kezdene?

KÖZÉLET BRIT KIRÁLYI CSALÁD EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KÁROLY KIRÁLY

A brit parlament hasonló helyzetekre találta ki az 1937-es régensi törvényt, ami négy esetben válhat hatályossá.

Február 5-én, hétfőn, a Buckingham-palota hivatalos közleményt adott ki, amelyből kiderült, hogy III. Károly király prosztatadaganattal küzd. Egészségi állapota miatt az uralkodó ideiglenesen minden nyilvános szereplését elhalasztja, így sokakban felmerült a kérdés, pontosan mi történik akkor, ha a brit király körülményei súlyosbodnak.

Rákos III. Károly
Forrás GettyImages / Yui Mok

A brit parlament először VI. György király, II. Erzsébet királynő apjának, uralkodása alatt gondolt hasonló helyzetre, és állította össze, majd meg is szavazta az úgynevezett 1937-es régensi törvényt (Regency Act 1937).

Ez a rendelet négy esetben léphet hatályba:

  • ha a trónörökös uralkodó még nem töltötte be a 18. életévét;
  • ha az uralkodó tartósan cselekvőképtelen;
  • ha az uralkodó ideiglenesen cselekvőképtelen;
  • ha az uralkodó nem tartózkodik az országban. 

A törvény értelmében az első két esetben régenst szavaznak meg, vagyis egy olyan személyt, aki a törvényes uralkodó helyett uralkodik. Az utóbbi kettőnél viszont már államtanácsosokat, vagy ha úgy tetszik, alkotmányos képviselőket, neveznének ki, akik a király nevében látnak el különböző feladatokat – akár többen is egyszerre.

Kiemelt tartalom
A Photoshop és a hibátlan hercegné különös esete: mi történik Katalinnal? A Photoshop és a hibátlan hercegné különös esete: mi történik Katalinnal? 2024.3.17 10:57

A február eleji bejelentés során világossá vált, hogy III. Károlynak jelenleg nem áll szándékában rokonai közül tanácsosokat kinevezni. Ahogy néhai édesanyja esetében, úgy tűnik, Károly is komoly ellenérzéssel viseltetik az iránt, hogy a család segítségét kérje egy-egy betegség idején. II. Erzsébet királynő is csupán egyszer vette igénybe fia, Károly, akkor még walesi herceg, illetve unokája, Vilmos segítségét, amikor 2022 májusában ők nyitottak meg a nevében egy parlamenti ülést.

Vilmos herceg követi III. Károlyt az trónöröklési sorban. Ha régenst kellene választani, a cím őt illetné. Forrás Richard Stonehouse/Getty Images

Ám ha a helyzet mégis odáig fajulna, hogy III. Károly király kénytelen lenne államtanácsosokat kinevezni uralkodói feladatainak ellátására, Kamilla királyné, Vilmos walesi herceg, Harry herceg, Beatrix hercegnő, de még a pedofilbotrányairól híres András herceg is ideiglenesen átvehetnék ezeket a kötelezettségeket. Régens esetében viszont az örökösödési sorban a következő uralkodó, vagyis a jelenlegi helyzetben Vilmos herceg látná el a közfeladatokat – ő viszont, ahogy a Politico is írja, nem adhatna hivatalos királyi hozzájárulást törvényjavaslatokhoz.

Mindamellett fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyság államformája alkotmányos monarchia, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a királyi családnak, beleértve az uralkodónak a kormányzásban való közvetlen szerepe nagyon limitált. Az uralkodó formális hatalmának gyakorlására vonatkozó jogköröket szinte kizárólag a korona miniszterei vagy tisztviselői, illetve más állami szervek kapják meg.