2024.3.29 9:43
Olvasási idő 2:49
Kremmer Magdi

Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes

Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes
Forrás 110 things I hate about you - Touchstone Pictures
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT RANDIZÁS SZERELEM

A párkapcsolatok tele vannak kihívásokkal, fenntartásuk nem mindig könnyű feladat. Ha azonban tisztában vagyunk vele, hogy milyen szakaszai vannak egy kapcsolatnak, könnyebben ki fogunk igazodni a párunkon és saját magunkon is!

Jennifer Nurick pszichológus és párkapcsolati szakértő szerint a romantikus kapcsolatoknak öt szakasza van. Az, hogy épp az öt szakasz közül melyikben járunk meghatározza, hogy milyen nehézségek és problémák jellemzik a párkapcsolatot és azt is, hogy aktuálisan hogyan viszonyulunk a párunkhoz. Épp ezért a különböző időszakok, szakaszok beazonosítása és megértése segíthet abban, hogy jobban átlássuk és kezeljük a viszonyunkat a partnerünkkel és magunkkal egyaránt.

Forrás 110 things I hate about you - Touchstone Pictures

Persze nincs két ugyanolyan pár, de azt azért el lehet mondani, hogy hasonlóan működnek a romantikus kapcsolatok. Elmondjuk, hogy milyen szakaszai vannak egy párkapcsolatnak és azt is, hogy mi jellemző rájuk. 

A rózsaszín köd 

Az első szakasz az ismerkedés és a vonzalom időszaka. Ez az időszak jellemzően bizonytalanul indul, hiszen mindkét fél próbálja felmérni, hogy mit is akar a másik. Ahogy azonban közelebb kerültök egymáshoz, a vonzalom átveszi az észérvek felett az irányítást. Ilyenkor a párunk tökéletesnek tűnik, nem vesszük észre a hibáit, állandóan vele szeretnénk lenni, tele vagyunk energiával és nem tudjuk levakarni a mosolyt az arcunkról. Ez a szakasz lehetővé teszi számunkra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, és hogy jobban megismerjük a másik személyiségét és érzéseit. Bár a kínos pillanatok és a bizonytalanságok eleinte zavaróak lehetnek, az ismerkedés és vonzalom időszaka az alapja annak, hogy mélyebb kapcsolatot építsünk ki a másikkal. 

Forrás Euphoria - HBO

A bizonytalanságok időszaka

A második szakasz, a kapcsolat kialakulásának időszaka az ismerkedés és vonzalom után következik, amikor a kapcsolat mélyül és stabilabbá válik. Ez az időszak sokszor jelentősen eltér a rózsaszín ködös időszaktól, ami az előző szakaszban jellemezte a kapcsolatot. Amikor a rózsaszín köd elmúlik, általában előkerülnek a konfliktusok, olyan negatív tulajdonságokat is észreveszünk a másikban, amikre korábban csak legyintettünk. Ez az időszak tele van bizonytalansággal és kétségekkel. Az emberek gyakran megkérdőjelezik a kapcsolatukat és a másik személyt, és próbálják eldönteni, hogy valóban együtt akarnak-e lenni. Ebben az időszakban is fontos, hogy a párok őszintén kommunikáljanak egymással, megbeszéljék az érzéseiket és szükségleteiket. Hogyha a párok képesek áthidalni a nehézségeket és bizonytalanságokat, az lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék egymást és szorosabb kötelékeket alakítsanak ki. 

Az összeszokás időszaka   

Ha képesek vagytok túljutni a bizonytalanság fázisán, átléptek az összeszokás, alkalmazkodás időszakába. Ilyenkor olyan konfliktusokkal kell szembenéznetek, amelyek mélyebben gyökereznek és gyakran nehezen kezelhetőek. Legyen szó kulturális különbségekről, vallási meggyőződéssel vagy erkölcsökkel kapcsolatos eltérésekről, ebben az időszakban igazi kihívást jelenthet, hogy összeegyeztessétek a különböző véleményeteket. A párok ebben a szakaszban ugyan vágynak arra, hogy a kapcsolat működjön, de továbbra is bizonytalanok a hosszú távú potenciállal kapcsolatban. Az egészséges kommunikáció és a kompromisszumkészség gyakorlása a kulcs ahhoz, hogy átjussunk ezen a szakaszon.

Stabilizálódás 

A negyedik szakasz a stabilizálódás időszaka, amikor a párok már túl vannak a rózsaszín köd mámorán, meglátták a másik hiányosságait és kezdenek igazán összeszokni. Ez az időszak többé nem az újdonság varázsáról és a randizásról szól, hiszen a másik már az élet és a hétköznapok szerves részévé vált. Gondolhatnánk, hogy ez a kapcsolat ellaposodását jelenti, de valójában inkább egyfajta megnyugvásról van szó és arról, hogy megszoktuk a másik jelenlétét. Ez a szakasz általában akkor következik be, amikor a kapcsolat már hosszabb ideje tart, és a párok együtt élnek vagy közösen tervezik a jövőt.

Ilyenkor a párok közös rutinokat és szokásokat alakítanak ki és egyre jobban bevonódnak egymás életébe, baráti és családi közegébe. Ez a szakasz általában kevésbé izgalmas és romantikus, mint az előzőek, néha unalmasnak érződhet. Azonban a stabilizálódás időszaka lehetőséget ad arra, hogy a párok mélyebben megismerjék egymást és erősítsék kapcsolatukat. 

Meddig tart a rózsaszín köd?
Forrás Sex Education (2019) - Eleven Film

A partnerség időszaka

Az ötödik szakasz a partnerség időszaka, a párkapcsolat legmélyebb és legintimebb szakasza, amikor a párok valódi társai lesznek egymásnak Ez az időszak általában akkor következik be, amikor a párok már sok mindent átéltek együtt, és sikerült áthidalniuk a korábbi kihívásokat és nehézségeket. A partnerség fázisában a párok általában megtanulják egymást támogatni és segíteni a mindennapi életben. Ez az időszak lehetőséget kínál arra, hogy a párok együtt dolgozzanak közös célok elérésén, és együttműködjenek a kapcsolatuk erősítése és mélyítése érdekében. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nézeteltérések és kihívások a kapcsolatban, de a nehézségekkel való szembenézés is azon a közös meggyőződésen alapul, hogy a pár tagjai társai egymásnak és hosszú távon szeretnének együtt lenni és a konfliktushelyzetekben is ezért dolgoznak. 

Felmérés:
Mit gondolsz, a ti kapcsolatotok melyik szakaszban jár? 
Nem vagyok kapcsolatban. 
1. rozsaszín köd
2. bizonytalanságok
3. összeszokás
4. stabilizálódás
5. partnerség
Nem vagyok kapcsolatban. 
22 %
szavazatok száma: 179
1. rozsaszín köd
9 %
szavazatok száma: 77
2. bizonytalanságok
16 %
szavazatok száma: 130
3. összeszokás
14 %
szavazatok száma: 114
4. stabilizálódás
13 %
szavazatok száma: 110
5. partnerség
26 %
szavazatok száma: 209
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!