2024.3.23 9:53
Olvasási idő 3:49
Kremmer Magdi

Spagettiszörny, Fülöp herceg mozgalma és a szekta, aminek Tom Cruise is a tagja – Ezek a világ legfurcsább vallásai

TÁRSADALOM SZEKTA TÁRSADALOM VALLÁS

Hinni tulajdonképpen bármiben lehet. Akkor miért is ne imádkozzunk a Repülő Spagettiszörnyhöz, vagy táncoljunk fehér ruhába bújva egy hegytetőn? Megmutatjuk, hogy mi mindenben hisz a 21. század embere.

Amikor évekkel ezelőtt először utaztam el a bolgár hegyekbe, hogy nomád körülmények között túrázhassak, enyhén szólva meglepett a fehér ruhát viselő emberek tömege, amivel egy 2000 méteren fekvő menedékházhoz érve találtam szemben magamat. Bár a Universal White Brotherhood elsőre leginkább a Midsommar gyilkos kommunájára emlékeztetett, egy kis utánajárás után megtudtam, hogy az esetükben gombázásról és turisták feláldozásáról szó sincs, és még csak nem is egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető közösséget fedeztem fel. A UWB egy spirituális közösség, egyike azoknak az új vallási mozgalmaknak, amelyek az elmúlt évszázadban terjedtek el és váltak népszerűvé világszerte. 

Fehér ruhás emberek tömege a semmi közepén. Forrás Hristo Rusev/Getty Images


Az emberiség történelme során a vallásnak mindig is kiemelkedő szerepe volt. Az emberek mindig vágytak egyfajta szellemi kapcsolatra, arra, hogy úgy érezzék, valami nagyobbhoz tartoznak, és a vallások ezt a vágyat ki is elégítik számukra. A vallás keretet és irányt kínál az élethez, és választ ad az emberi lét nagy kérdéseire. Évszázadokon át a világvallások uralták a vallási gondolkodást és gyakorlatot, a nyugati világban a kereszténység hegemóniája megkérdőjelezhetetlen volt. A 20. század azonban a vallások terén is érdekes fordulatot hozott. Sokan kezdtek eltávolodni a hagyományos világvallásoktól, kritizálva azok dogmatikusságát és merevségét. Ezzel párhuzamosan új vallási mozgalmak születtek és terjedtek el, melyek új megközelítéseket és gyakorlatokat kínálnak a vallás és spiritualitás terén.

2021-ben a koronavírus okozta lezárások miatt egy csapat ember belépett a Stonehenge lezárt részére. Forrás Finnbarr Webster/Getty Images


Az új vallási mozgalmak, olyan, főként az 1900-as évek közepétől alakuló, protestáns eredetű vallási közösségek, amelyek elhatárolódnak a nagy világvallásoktól, gyakran tartalmaznak spirituális és ezoterikus elemeket és merítenek más, keleti vallásokból. Az újpogány vallások népszerűsödése, a New Age térnyerése, de még a szcientológia kialakulása is egyazon társadalmi jelenséghez köthető: a nagy egyházakban való csalódás az új vallások irányába terelte az embereket. 

De mi is az a New Age? 

„A New Age az ezotéria jegyében önti a vizet, ez egy alternatív szolgáltatás” – szól a Bëlga jól ismert száma, amiben egy sámán transzba esését hallgathatjuk végig. De mi pontosan a New Age, az a bizonyos “Új Kor”, amiről mindenkinek a spiritualitás, a modern hippik és a pszichedelikumok jutnak eszébe?

Kiemelt tartalom
A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía 2024.4.17 19:16

A New Age egy sokszínű spirituális mozgalom, ami az 1960-as években jött létre, majd terjedt el világszerte. A mozgalom olyan különböző eszmei és gyakorlati elemeket foglal magába, melyek a tradicionális vallásokból, az ökológiából, az önismeret iránti vágyból és a transzcendens tapasztalatok utáni keresésből inspirálódnak. A New Age alapvetően egy pozitív és befogadó filozófiát képvisel, mely szerint minden ember saját isteni természettel rendelkezik. Követői úgy gondolják, hogy az univerzum egy összekapcsolt energiahálózat, amit kellő tudatossággal mindenki érzékelhet és képes lehet befolyásolni. Ennek megfelelően a mozgalom központi eszméje az önfejlesztés és a személyes fejlődés, melyet különböző gyakorlatok, mint például a meditáció, a jóga, a reiki vagy a kristályterápia segítenek elő.


Szcientológia, a vallás, ami Tom Cruise-t is berántotta

Az új vallási mozgalmak között az egyik talán legismertebb a szcientológia, amit L. Ron Hubbard amerikai író és vallási vezető alapított. A szcientológia egy komplex és gyakran vitatott vallási és szellemi rendszer, melynek eredeti célja az egyén fejlesztése és a spirituális megvilágosodás elérése. A Szcientológia Egyház hívei szerint a vallás gyakorlatai és tanításai segítenek az embereknek megszabadulni a korlátjaiktól, javítani a kommunikációs készségeiket és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élni.

Tom Cruise beszédet mond egy 2003-as szicentológia-gyűlésen. Forrás Applied Scholastics via Getty Images

Elsőre vonzónak tűnhet, de a szcientológia, amire a világ egyik legnagyobb szektájaként szoktak utalni, közel sem csupán az önsegítésről szól. Az egyház által kínált tanfolyamok és szolgáltatások jelentős költségeket vonnak maguk után, és a hívek nyomás alatt vannak, hogy fizessenek az egyháznak. Emellett sokakat aggaszt a Szcientológia szervezetének erőteljes központi irányítása és az azon belüli átláthatatlanság. A kritikusok szerint a szervezet autoriter jellegű, és megakadályozza a tagokat abban, hogy szabadon kifejthessék véleményüket vagy kritikáikat. Az egyik leghíresebb szcientológus nem más, mint a Mission Impossible filmek sztárja, Tom Cruise, akinek a pletykák szerint a Nicole Kidmannel való házassága is a vallás miatt ment tönkre. Magyarországon egyelőre nem fogadják el hivatalos vallásként a szcientológiát, itthon a Magyarországi Szcientológia Egyház vallási egyesületként működhet. 

Pastafarianizmus, a viccből indult vallás, aminek egy Repülő Spagettiszörny az istene

Az új vallási mozgalmak nemcsak a különböző vallások követőinek, de a vallásossággal szemben szkeptikusok számát is jelentősen megnövelték. A Repülő Spagettiszörny vallása, vagyis Pastafarianizmus egy parodisztikus vallás, amelyet a különböző szekták és mozgalmak kifigurázásának céljából hoztak létre. A mozgalom a 2000-es évek elején indult egy amerikai fizikahallgató, Bobby Henderson nyílt levelével, amelyben az evolúcióról szóló oktatás bevezetése ellen tiltakozott az iskolákban, és egy alternatív "hitrendszert" javasolt a Repülő Spagettiszörny köré építve. 

A legfurcsább vallások
Touched by His Noodly Appendage - Ádám teremtésének paródiája Forrás Wikipedia By Niklas Jansson

 A kis sziget, ahol Fülöp herceget istenként tisztelik 

Egyértelműen a legfurcsább vallások közé tartozik a Prince Phillip Movement, vagyis a Fülöp herceg mozgalom. A mozgalom egy Pápua Új-Guineában található kis szigeten, Tannán jött létre. Az ott élő bennszülött törzs tagjai, a kastomok akkor találkoztak először fehér bőrű emberrel, amikor az 1950-es években az angol királyi család tagjai a szigetre látogattak. A helyiek legendákat kezdtek kialakítani II. Fülöp herceg személye körül, akinek az érkezését a szigetlakók isteni jelnek tekintették. Elkezdtek imádkozni a herceghez és úgy gondolták, hogy Fülöp megjelenése gazdagságot és boldogságot hoz. 

A legfurcsább vallások
A Kastom törzs tagjai Fülöp herceg képét őrzik Forrás Wikimédia By Christopher Hogue Thompson


Raëlizmus, a vallás, ami egy sci-fi regény is lehetne 

A raëlizmust a tesztpilótaként és sportújságíróként ismert Claude Vorilhon, művésznevén Rael alapította 1974-ben. A vallás követői szerint az emberiség sorsát földönkívüli civilizációk befolyásolják. A hívők úgy gondolják, hogy az emberi élet földönkívüli tudósok, az úgynevezett Elohimok genetikai manipulációja révén jött létre. Az Elohimok olyan fejlett tudással és technológiával rendelkező lények, akiket az emberiség istenekként tisztel, és akiknek célja az emberi faj fejlődésének elősegítése. A mozgalom központi tanítása szerint az Elohimok majd eljönnek hozzánk, és segítenek az emberiségnek a bolygó békéjének és harmóniájának megteremtésében, valamint a technológiai fejlődésben. Rael hívei úgy hiszik, hogy az Elohimok már többször is kapcsolatba léptek az emberiséggel, és hogy a Földön történt néhány jelentős esemény mögött ők állnak. Akár Asimov is írhatta volna, nem? 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!