2024.1.18 9:46
Olvasási idő 1:52
Masszi-Rigó Csilla

Tisztességes díjazást követelne a zenészeknek az Európai Parlament a streamingszolgáltatóktól

UROPE EU EURÓPAI UNIÓ STREAMING ZENE

Átláthatóbb és mindenkinek egységes arányban esélyt kínáló algoritmust, valamint magasabb díjazást követelnének az Európai Parlament képviselői a zenei streamingszolgáltatóktól.

Az EU zenei streamingpiacáról származó bevételek nem oszlanak meg igazságosan a zenészek között, így az európai parlamenti képviselők tisztességes díjazást, átlátható algoritmusokat és ajánlásokat követelnek az EU-tól, valamint az európai zeneművekre vonatkozó kvóták bevezetésének lehetőségét javasolják – derül ki az Európai Parlament sajtóközleményéből. 

Az 532 igen szavazattal, 61 ellenében, 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők azt kérik, hogy az EU foglalkozzon a zenei streamingpiacról származó bevételek elosztásának kiegyensúlyozatlanságával, hiszen jelenleg a szerzők és előadóművészek többsége nagyon alacsony kompenzációt kap.

A képviselők ragaszkodnak az ágazatra vonatkozó új uniós jogi keret kialakításához, mert az ágazatra jelenleg nem vonatkoznak uniós szabályok, annak ellenére, hogy a streamingszolgáltatások jelentik a zenékhez való hozzáférés fő módját.

Méltányos díjazást a szerzőknek

A képviselők szerint a jelenleg alkalmazott „digitális jogdíjakat” felül kell vizsgálni, elítélik az úgynevezett payola-rendszereket, amelyek arra kényszerítik a szerzőket, hogy a nagyobb láthatóságért cserébe fogadjanak el alacsony díjazást, vagy érjék be fizetség nélkül.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Az állásfoglalás szerint uniós fellépésre van szükség annak érdekében, hogy az európai zeneművek láthatóak legyenek, kiemelt helyre kerüljenek és hozzáférhetőek legyenek a zenei streamingplatformokon az állandóan növekvő „túláradó mennyiségű” tartalom között. A képviselők annak megfontolását javasolják, hogy például vezessenek be kvótákat az európai zeneművekre vonatkozóan.

A mesterséges intelligencia átláthatósága

Egy uniós törvényjavaslatnak köteleznie kellene a platformokat, hogy tegyék átláthatóvá algoritmusaikat és az ajánlások módszerét, ezzel elejét vegyék a tisztességtelen gyakorlatoknak, például a streamingadatok manipulálásának, amelyet állítólag a művészek díjainak csökkentésére használnak.

A képviselők egy olyan címke bevezetését javasolják, amely tájékoztatja a nyilvánosságot arról, ha az általuk hallgatott dalokat mesterséges intelligencia generálta, továbbá sürgetik a zenei streamingplatformokon a deepfake-hamisítványok (a szerzők identitását, hangját és képmását a beleegyezésük nélkül használó tartalmak) elleni fellépést.

A szabályoknak arra is kötelezniük kellene a platformokat, hogy a műveik jobb láthatósága érdekében a metaadatok helyes hozzárendelésével azonosítsák a jogtulajdonosokat.

A zenei sokszínűség támogatása

A képviselők rámutattak azokra a tanulmányokra, amelyek szerint a streamingpiacon a bevételek elsősorban a nagy kiadókhoz és néhány népszerűbb előadóhoz kerülnek, míg a kevésbé népszerű stílusokat és a kevésbé elterjedt nyelveket ritkábban játsszák.

Kiemelt tartalom
Csereprogramok, gyakornokság, önkénteskedés EU-s pénzből – összeszedtük, miért jó uniós fiatalnak lenni Csereprogramok, gyakornokság, önkénteskedés EU-s pénzből – összeszedtük, miért jó uniós fiatalnak lenni 2024.4.18 16:40

Az uniós jogszabályoknak sokszínűségi mutatókat kellene tartalmazniuk a műfajok és nyelvek sokféleségének biztosítására, valamint a független szerzők jelenlétének értékelésére. Az európai zeneipari stratégiának pedig elő kellene mozdítania az európai zenei ágazat sokszínűségét, ösztönözve a kisebb szereplőket – írják.

A jelentéstevő, Ibán García Del Blanco (S&D, Spanyolország) elmondta:

A Parlament hangot ad az európai alkotók aggodalmainak, akik a zenei streamingpiac középpontjában állnak. A kulturális sokszínűség és a szerzők elismerése és méltányos díjazása mindig is prioritás volt számunkra; ezért olyan szabályokat kérünk, amelyek biztosítják, hogy a zenei streamingszolgáltatások által használt algoritmusok és ajánlások átláthatóak legyenek, ahogy a mesterséges intelligencia eszközeinek használata is, és kerüljenek az európai szerzők a középpontba.

A digitális zenei platformok és megosztószolgáltatások jelenleg több mint 100 millió zeneszámhoz biztosítanak hozzáférést ingyenesen vagy viszonylag alacsony havi előfizetési díjért. A streaming a zenei ágazat globális bevételének 67 százalékát teszi ki, éves szinten 22,6 milliárd dollár bevétellel.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.