2024.1.15 17:29
Olvasási idő 2:10

Itt az év legszomorúbb napja – De vajon miért érezzük magunkat ilyenkor rosszabbul?

ÉLETMÓD BLUE MONDAY DEPRESSZIÓ MENTÁLIS BETEGSÉG MENTÁLIS BETEGSÉGEK MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Január harmadik hétfője nem hivatalosan, de mégis az év legszomorúbb napja. De mi pontosan a Blue Monday?

Kék hétfőnek, eredeti nevén Blue Monday-nek nevezik azt a napot, amelyen állítólag teljes joggal önthet el bennünket valamilyen végtelen szomorúság.  Legalábbis egy ideje január harmadik hétfőjét tartják az év legszomorúbb napjának. De vajon valóban ennyire megvisel bennünket az év első hónapja?

Mi a Blue Monday?
Részlet a Család kicsi kincse című filmből. Forrás Big Beach Films Bona Fide Productions/ Fox searchlight/ Intercom

„Nem igazán tudományos alapokon nyugszik ez a dolog, hiszen a "Blue Monday" elnevezés egy marketingkampány részeként született meg 2005-ben” – kezdi Pollák Éva, szakpszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője. – „A hangulatot befolyásoló tényezők egyébként is rendkívül összetettek, és sokkal inkább egyéni élményeken, életkörülményeken, és személyiségjegyeken múlnak, mint egy, a naptárban kijelölt napon.”

Persze valóban előfordulhat, hogy az év első hónapját nehezen éljük meg. Már egy ideje tart a hidegebb, sötétebb téli időszak, az ünnepek, melyre annyit készültünk, már elmúltak, jön a farsang ugyan, de annak időszaka kevésbé jelentős, mint akár 30-40 évvel korábban, így nincs igazán, ami eltöltsön minket várakozással, vissza kell rázódnunk a szürke hétköznapokba. Persze nem vagyunk egyformák, mindenki egyedi módon reagál ezekre a tényezőkre, így egészen biztosan akad olyan is, aki az új év kapcsán tele van energiával, új tervekkel, lendülettel.

Kiemelt tartalom
A szezonális depresszió létezik, de adunk néhány tippet, amivel könnyebben megküzdhetsz vele A szezonális depresszió létezik, de adunk néhány tippet, amivel könnyebben megküzdhetsz vele 2023.10.10 17:35

„Az őszi-téli időszakban általában csökken az energiaszintünk, több pihenésre, alvásra van szüksége a szervezetünknek, nőhet az étvágyunk, ami a testmozgás csökkenésével együtt akár súlygyarapodáshoz is vezethet” – folytatja a Mindwell pszichológus szakértője. –

„Ha azonban azt vesszük észre, hogy már huzamosabb ideje lehangoltak vagyunk, sőt egyre inkább hanyagoljuk barátainkat, már-már elszigetelődünk, miközben egyre ingerlékennyé és reményvesztetté válunk, akkor nagy valószínűséggel szezonális depresszióban szenvedünk. Hogy ennek mi a pontos oka, azt jelenleg nem tudjuk, számos kutatás enged azonban arra következtetni, hogy a genetika, – egyébként több nőt, mint férfit érint a probléma –, az ember életkora, sőt szervezetünk bonyolult kémiai egyensúlyának megváltozása is szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában.”

Mi a Blue Monday?
A régóta tartó sötétség miatt és az ünnepi időszak vége után joggal tölthet el minket a bánat. Forrás Arterego PR

A téli depresszió, a fénytelenség természetesen nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is hatással lehet. A pszichológus azt tanácsolja, hogy életkortól függetlenül egyértelműen azzal támogatjuk leginkább a szervezetünket, ha minél többet ér minket a természetes fény. A téli hónapokban is próbáljunk annyit kimozdulni, amennyit csak tudunk. Ha lehet, mozogjunk a szabadban, számos kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a rendszeres testmozgás kedvezően hat hangulatunkra, energiaszintünkre, sőt hormonháztartásunkra is.

Kiemelt tartalom
7 film és sorozat, ami reálisan beszél a mentális problémákról 7 film és sorozat, ami reálisan beszél a mentális problémákról 2023.11.22 18:17

Ügyelhetünk arra is, hogy a gyerekekkel is legyen elegendő programunk, de mi felnőttek külön is kimozduljunk, találkozzunk a barátainkkal, keressünk társas élményeket. Otthon pedig, azokban a szobákban, ahol korlátozott a természetes fény, érdemes meleg tónusú mesterséges fényt alkalmazni, az esti órákban viszont minél kevesebb fényt használni már elalvás előtt is, ezzel is támogatva melatonin-termelésünket.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

A gyerekeknél a D-vitamin rendszeres pótlása is rendkívül fontos lehet a téli időszakban, de van, aki az illóolajok jótékony hatására vagy a gyógynövényekre esküszik. Az orbáncfű például az idegsejtek közötti információáramlást biztosító anyagok mennyiségét szabályozza, ezzel pedig hozzájárul az idegrendszer egyensúlyának kialakításához. Épp ezért az orbáncfű készítmények valóban jól hathatnak enyhe depresszió esetén.

„Természetesen minden praktika ellenére lehet olyan helyzet, amikor már pszichológusi segítségre lehet szükség” – mondja Pollák Éva. – „Ha a megjelenő depresszió súlyossá kezd válni, érdemes habozás nélkül szakember segítségét kérni. A terápia hasznos lehet az úgy nevezett negatív automatikus gondolatok felismerésében és megváltoztatásában, segítséget nyújthat új, a korábbiakat kiegészítő, adekvát megküzdési módok elsajátításában és a stressz kezelésében is.”

Ha öngyilkossági gondolataid vannak és segítségre van szükséged, hívd a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándékod van, hívd a 112-t!

Amennyiben valaki másért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, hogy mit tudsz tenni ilyen helyzetben.