2024.1.12 9:07
Olvasási idő 1:37
Szöllősi Anna

Két magyar animációs film is esélyes a szakma egyik legnívósabb elismerésére, az Annie-díjra

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM ANNIE-DÍJ GAUDER ÁRON KOJOT NÉGY LELKE MAGYAR FILM MŰANYAG ÉGBOLT

A "Műanyag égbolt" és a "Kojot négy lelke" című filmeket is Annie-díjra jelölték.

A Műanyag égbolt és a Kojot négy lelke is az esélyesek között van az Annie Awardson, derül ki az amerikai animációs filmfesztivál honlapjáról.

A Los Angeles-i Annie Awardson a legjobb független egész estés animáció kategóriájában öt alkotás kapott helyet a listán: az Ernest és Célestine: A dallamok útján, a Robot Dreams, az Inventor, valamint a két magyar film, a Műanyag égbolt és a Kojot négy lelke.

Ahogy az animációs filmekre szakosodott Dot & Line blog írja, a díjátadót a szakma nagy figyelemmel kíséri, mivel a díjazottak gyakran előrevetítik az Oscar-nyerteseket is.

A Műanyag égbolt egy állatok és növények nélküli nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának pusztulása után a tudósok kikísérleteznek egy igen tápláló növényt, amit az emberi testbe kell beültetni. „Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét“ – írják a magyar-szlovák koprodukció szinopszisában. A filmben a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

Nyóckert is jegyző Gauder Áron második egész estés filmje, a Kojot négy lelke az indiánok teremtéstörténetét, gondolkodását és természethez való önzetlen kapcsolatát mutatja be, és csaknem tíz éven át készült. Guader a történetet Bereményi Gézával, Cseh Tamás alkotótársával közösen jegyzi.

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 2024.4.16 19:32

A film nyáron elnyerte a zsűri díját az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecyban, ezzel párhuzamosan pedig az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával jutalmazta. A magyar produkció azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást. Emellett a Nemzeti Filmintézet nemrég bejelentette, hogy Magyarország ezt a produkciót nevezi a nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra. Az animációs alkotást 19 magyar mozifilm közül választották ki.

„Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – mondta el korábban Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró, akivel a Kojot moziba kerülése előtt a Refresher is interjúzott.

Kiemelt tartalom
„Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével „Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével 2023.3.16 16:14

Az 1972-ben létrehozott, de a filmekért csak 1992-től díjakat osztó Annie Awards nyerteseit a Nemzetközi Animációs Filmszövetség Los Angeles-i tagjai szavazzák meg minden évben. A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is.

Az Annie Awards 2024-es díjátadóját február 17-én, szombaton, tartják majd Los Angelesben.