2023.9.8 15:55
Olvasási idő 0:50
Kovács M. Dávid

Eldőlt, melyik filmet küldi Magyarország a 2024-es Oscarra

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM GAUDER ÁRON KOJOT NÉGY LELKE MAGYAR FILM OSCAR-DÍJ

Gauder Áron "Kojot négy lelke" című filmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra. Az animációs alkotást 19 magyar mozifilm közül választották ki.

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: a Kojot négy lelke című mozifilm képviselheti Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában a legrangosabb filmes díjátadón – jelentette be pénteken honlapján a Nemzeti Filmintézet.

A héttagú testület 19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Nyóckert is jegyző Gauder Áron filmjét, amely csaknem tíz éven át készült, történetét pedig Bereményi Gézával, Cseh Tamás alkotótársával közösen jegyzi.

A Kojot négy lelke mintegy száz alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. Forrás Kojot négy lelke

A Kojot négy lelke a nyáron elnyerte a zsűri díját az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecyban, ezzel párhuzamosan pedig az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával jutalmazta. A magyar produkció azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást.

„Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – vallja Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró, akivel a Kojot moziba kerülése előtt a Refresher is interjúzott.

Kiemelt tartalom
„Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével „Az indiánok látásmódja valódi alternatívát kínál nekünk” – Interjú Gauder Áronnal, a Nyócker és a Kojot négy lelke rendezőjével 2023.3.16 16:14

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak átadására pedig március 10-én kerül majd sor Los Angelesben.