2024.1.23 17:37
Olvasási idő 3:18
Kremmer Magdi

Nem csak egy párkapcsolat lehet mérgező – 7 intő jel, ami segít felismerni a toxikus barátokat

ÉLETMÓD BARÁTSÁG TOXIKUS KAPCSOLAT

Ha meghalljuk a toxikus jelzőt, hajlamosak vagyunk szinte rögtön párkapcsolatokban gondolkodni, holott az is előfordulhat, hogy egy baráti kapcsolatunk az, ami igazán mérgező.

Mint mindenki, aki a kétezres években volt kiskamasz, én is imádtam a Neveletlen hercegnőt. Még ma is kívülről fújom a filmek szövegét, a filmtörténet legikonikusabb makeoverének tartom Mia (Anne Hathaway) átalakulását, irigykedtem a csodás báli ruhákra, és persze utáltam a gonoszkodó pompomlányokat és a szépfiú Josht. Felnőtt fejjel újranézve a filmeket viszont rájöttem egy fontos dologra, ami annak idején elkerülte a figyelmemet: a Neveletlen hercegnő főgonosza nem Lana vagy Mia nagymamája, hanem Lily, az állítólagos legjobb barátnő.

Hogyan ismerhető fel egy toxikus barátság?
Lily a filmtörténelem egyik legmérgezőbb barátnője. Forrás Walt Disney Pictures/ Buena Vista Pictures Distribution

Lily reprezentál szinte mindent, amilyennek nem szabadna lennie egy igazi jó barátnak: irigy, egyáltalán nem empatikus, bunkó és folyton csak magára gondol. De hogyan lehet felismerni, ha egy barátunk rosszul bánik velünk, és mikor kell véget vetnünk egy toxikus barátságnak?

Ahogy egy párkapcsolatban, úgy egy barátságban is vannak nehézségek, nézeteltérések. Előfordul, hogy nem figyelünk oda a másikra, túlságosan leköt minket a saját életünk, vagy nem vesszük észre a másik igényeit és határait. Megfelelő kommunikációval, munkával és odafigyeléssel ezek a problémák mind megoldhatók, viszont az is előfordul, hogy egy baráti kapcsolat tényleg nem tesz már jót nekünk, és ilyenkor a szakításon is érdemes elgondolkodnunk.

Az elengedésről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kiemelt tartalom
Hogyan tartsunk meg és veszítsünk el barátokat? – Ezért sem tarthat minden kapcsolat örökké Hogyan tartsunk meg és veszítsünk el barátokat? – Ezért sem tarthat minden kapcsolat örökké 2023.10.14 9:08

Ezúttal azt szedtük össze nektek, hogy miről ismerhető fel egy mérgező barátság:

1.) Többet adsz, mint amennyit kapsz

Ha a barátodnak mindig szüksége van a segítségedre és a jelenlétedre, de ezt nem viszonozza, valószínűleg nem kiegyensúlyozott a kapcsolatotok. Mindig csak magáról mesél, de téged nem kérdez? Támogatást kér, de nem lehet rá támaszkodni, és a legkisebb szívességet sem teszi meg, de elvárja a segítséget? Bár ezek nem egy egészséges kapcsolat jellemzői, attól, hogy a barátod nem tud mindig ott lenni neked, még nem biztos, hogy mérgező a kapcsolatotok, főleg, ha épp valamilyen nehézségen megy keresztül az adott személy. Ha azonban ez egy állandóan ismétlődő, a külső körülményektől független minta, akkor hosszú távon nem lesz fenntartható a barátságotok.

Hogyan ismerhető fel egy toxikus kapcsolat?
A Bajos Csajokban Janis és Damien épp úgy kihasználják Cadyt, mint a plasztikok. Forrás Mean Girls ( 2004) - Paramount Pictures

2.) Eljátszotta a bizalmadat

A tartós barátságok és kapcsolatok alapja a bizalom. Ha a barátod eljátszotta a bizalmadat, és úgy érzed, hogy komoly dolgokban már képtelen lennél újra megbízni benne, érdemes átgondolnod, milyen is a kettőtök viszonya. Persze itt is nagyon fontos, hogy megvizsgáld a körülményeket. Ha hazudott neked a barátod, miért tette? Magát akarta védeni, vagy volt rá valamilyen megmagyarázható oka? Néha mindenki füllent, vagy megszeg egy ígéretet, de ha ez állandóan előfordul, és többé már nem tudsz hinni a barátodnak, az bizony gondot jelent.

3.) Nem szeretsz időt tölteni vele

Ha úgy érzed, hogy már nem élvezetes számodra a barátoddal töltött idő, lehet, hogy itt az ideje lazítani a kapcsolatotokon. Ha szorongással vagy rossz érzéssel tölt el a másikkal való beszélgetés, ha csak kötelességből találkozol vele, és igazából örülsz, amikor lemond egy programot, az mind erőteljes jele lehet annak, hogy ez a barátság nem neked való.

4.) Nem szereted magadat, amikor vele vagy

A toxikus emberek mások negatív tulajdonságait is könnyen előhívják. Lehet, hogy van egy barátod, akivel mindig túl sokat iszol, pletykálsz, vagy épp passzív agresszívvá válsz a környezetében. Érdemes elgondolkoznod azon, hogy miért viselkedsz másképp, amikor ezzel a személlyel lógsz, és hogy vajon mit szólna hozzá, ha önmagad lennél. Elfogadna akkor is, ha nem viselkednél másképp, mint amilyen igazából vagy?

5.) Tudod, hogy rosszakat mond rólad a hátad mögött

Valószínűleg nincs olyan ember, aki soha nem beszélt volna egy barátjáról annak háta mögött. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy információkat oszt meg rólad valaki, vagy negatív jelzőkkel illet, pletykál rólad, esetleg kinevet. Ha többször is visszahallod másoktól, hogy egy barátod rosszakat mond rólad a hátad mögött, valószínűleg nem igazi barát az illető.

Forrás IMDB / Gossip Girl

6.) Kifogásokat keresel, hogy felmentsd

Ha tényleg egy mérgező baráttal van dolgod, valószínűleg tudatosan vagy tudat alatt már rég észrevetted ezeket a jeleket. Könnyen lehet azonban, hogy mivel kötődsz az adott személyhez, mindenféle kifogást gyártasz, amivel magad és mások előtt is megmagyarázod a viselkedését.

Mentetted már fel őt magad előtt, csak mert nehéz napja volt vagy fáradt? Mondtad másoknak, hogy „amúgy tök jófej, csak még nem ismered”, vagy hogy „de nem úgy gondolta”? Ha folyton kifogásokat kell gyártanod, hogy felmentsd, valószínűleg nem a körülményekkel van a gond valójában.

7.) Nem hallgat meg, kiforgatja a szavaid

Ha próbálsz vele beszélni a viselkedéséről és kettőtök kapcsolatáról, de nem hallgat meg, vagy nem veszi komolyan a felvetéseidet, szintén arra utalhat, hogy egy mérgező baráttal van dolgod. Azt mondja, hogy túl érzékeny vagy, mert magadra vettél valamit? Csak beképzeled, hogy nem figyel rád? Ha nem tudja elfogadni a kritikát, és nem képes együtt dolgozni a barátságotokon, nem lesz könnyű dolgotok ebben a kapcsolatban.

Ha úgy érzed, hogy egy barátod kihasznál, vagy negatív hatással van rád a kapcsolatotok, először próbálj meg beszélni vele ezekről a problémákról és nehézségekről. Ha viszont többszörös próbálkozás után sem sikerül megoldani a helyzetet, lehet, hogy jobb, ha kicsit lazul kettőtök viszonya. Nem vagy köteles senkivel kapcsolatban maradni, és ha szükségesnek érzed, egy baráti kapcsolatot is meg lehet szakítani.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!