2024.1.10 18:04
Olvasási idő 4:29
Szentgyörgyi Zénó

Ezeket a filmeket várjuk a legjobban 2024-ben

Ezeket a filmeket várjuk a legjobban 2024-ben
Forrás Warner Bros. Pictures/ Niko Tavernise/IMDB
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM ANYA TAYLOR-JOY DŰNE FILMEK JOAQUIN PHOENIX LADY GAGA MAD MAX MARVEL RYAN REYNOLDS TIMOTHÉE CHALAMET ZENDAYA

Legyen szó a Ryan Reynolds által megformált gumiruhás antihős (Deadpool) harmadik részéről vagy a Zendaya és Timothée Chalamet főszereplésével készülő ikonikus sci-firől (Dűne), az idei filmkínálatból is bőven van mit várni. Ezekből szemezgettünk nektek.

1.) Szegény párák (premier: január 25.)

A 2024-es naptári év első versenyzője a Poor Things, amit magyarul Szegény párák néven kell majd keresnünk a hazai mozikban. A tervek szerint a filmet már tavaly októberben vetítették volna, de a dátumot végül eltolta a forgalmazó, így végül január 24-étől lesz megtekinthető. A Yorgos Lanthimos rendezte film eredetileg Alasdair Gray 1992-ben megjelent, azonos című regényén alapul, amely egy alternatív Frankenstein-történetet dolgozol fel.

Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) feléleszti Bella Baxtert (Emma Stone), viszont egy csecsemőagyat helyez el benne, így a fiatal lány előtt az a feladat áll, hogy a Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) ügyvéddel közös utazásuk során megismerje a világot, és közben megtalálja az utat önmagához is.


Az alkotást szinte minden kritika agyondicsérte, a szeptemberben megrendezett Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt is elnyerte, de ha még ez sem győzött meg igazán, akkor csak mellékesen említenénk, hogy a Szegény párákat hazánkban forgatták, és a film kellékein még Baba Aziz (a hazai trap műfajának egyik legmeghatározóbb alakja) is dolgozott, így már csak ezért sem lesz érdemes kihagyni ezt a horror elemekkel összevarrt groteszk, kosztümös fantasyt.

2.) Dűne: Második rész (premier: február 29.)

A Dűne második részének bemutatóját eredetileg 2023 októberére tervezték, de a hollywoodi írósztrájk miatt végül tavaszra csúszott a film premierje. Azonban a Dűne-univerzum rajongóinak aggodalomra semmi okuk, a folytatás ott veszi fel a fonalat, ahol az első részben abbahagyta (így aki nem látta, annak még mindig van két hónapja pótolni az előzményt), és igen, Zendaya végre nem csak 10 percet kap a két és fél órás játékidőből.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2 nappal ezelőtt

Ez már önmagában elég indok lenne, hogy valaki beüljön a terembe, de a Chanit játszó színésznő mellé olyan sztárok sorakoztak fel a produkcióhoz, mint a Timothée Chalamet, az Elvist alakító Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken, Rebecca Ferguson és Josh Brolin. A második részt is Denis Villeneuve jegyzi, a film zenéjét pedig ismét az első felvonás komponálásért Oscar-díjat nyert Hans Zimmer szerezte.


A film munkálatait 2022-ben kezdték, egyes jeleneteket Olaszországban és Abu Dhabiban vettek fel, de a forgatás nagy része a hollywoodi filmszakma által kolonizált kis pusztában, vagyis hazánkban, és leginkább Budapesten zajlott. Akik látták az első részt, vagy akiknek meghatározó olvasmányélménye volt a könyv, nem kell külön ajánlani a filmet, de ha egyik csoportba sem tartozol, akkor is kellemes kikapcsolódás lehet a mozi, még a tavaszi, kültéri programok nyitánya előtt.

3.) Furiosa: Történet a Mad Maxből (premier: május 23.)

A Mad Max-franchise-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. George Miller legutóbb 2015-ben jelentkezett a Mad Max-saga legújabb részével, ami a Harag útja címet viselte.

Az ott megismert női főszereplő, Furiosa előzménytörténete lesz a májusban debütáló alkotás, és a címszerepben Charlize Theront a többek között A menüből ismert Anya Taylor-Joy váltja, ellenfelét pedig Chris Hemsworth alakítja majd, aki a Marvel után egy másik univerzumban is kipróbálja magát.

A történet szerint Furiosát elrabolják szülőhelyéről, majd egy motoros banda fogságába esik, és mindent megtesz azért, hogy hazataláljon, miközben állandó megpróbáltatásokkal néz szembe, hiszen Halhatatlan Joe és Dementus ádáz harcot vív a hatalomért.  Az előzetes alapján a látványorgiára nem lesz panaszunk, de reméljük, hogy a sztori is felzárkózik majd a Miller-féle őrült audiovizuális agymenéshez.

 

4.) Agymanók 2. (premier: június 13.)

Talán meglepő lehet, hogy egy mesefilmet ajánlunk a 2024-es repertoárból, de egyrészt a Kung Fu Panda 4-et nem is említettük, másrészt a nagy stúdiók egész estés animációs filmjei legalább olyan komplexek, mint egy Beton.Hofi-szám – mindenki a saját igényének és ízlésének megfelelő réteget tudja lehámozni az alkotásról. Hiszen amellett, hogy általában egy színes-szagos ingercunamiként jellemezhető a vizualitás (ami az elmúlt pár év tiktokozása után még komfortot is jelenthet), mindig van egy olyan mondanivalója a filmeknek, ami minket, fiatal felnőtteket is ugyanúgy le tud kötni másfél órán át.


Igaz ez az Agymanók (Inside out) második részére is, ami rendkívül önironikus és sokszor direkt módon túlzó formában próbál meg beszélni elfojtott témákról, a felnövés nehézségeiről, a kamaszkorról, valamint az ezt az időszakot törvényszerűen jellemző teljes érzelmi káoszról. Szórakoztató önreflexió ez azoknak, akik most mennek keresztül ezen, de azoknak is, aki nem felejtették el, hogy milyen szar is volt tininek lenni.

 

5.) Deadpool 3 (premier: várhatóan július 25.) 

A nem kis kockázattal 2016-ban debütáló (anti)szuperhősfilm óriásit ment a franchise első R-besorolású (vagyis korhatáros) mozijaként. A meglehetősen alacsony (legalábbis Marvel-büdzsé szintjén), alig 60 millió dolláros költségvetésű film pedig elképesztő népszerűsége mellett majd 800 milliót hozott a 20th Century Fox konyhájára, így nem volt kérdés a folytatás. Ryan Reynolds harmadszor is Wade Wilson – inkább nem jellemeznénk, hogy mire hasonlító – bőrébe bújik, mellette a Farkast alakító Hugh Jackman fog főszerepet kapni a harmadik etapban, de az előző részekből megismert karakterek is visszatérnek a hírek szerint.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 3 nappal ezelőtt

A sztoriról, illetve az egyes karakterek szerepéről keveset tudni, mindenesetre elég sok múlik azon, hogy hogyan teljesít a trilógiává bővülő Deadpool, hiszen 2023 közel sem a Marvel-filmek éve volt a középszerű mozikkal és a komoly lebőgésekkel. Bár a stúdió továbbra sem akar leállni az MCU-kínálat folyamatos bővítésével, a brand, illetve a képregényfilm mint műfaj minden jel szerint túl van a zenitjén. A Marvel válságáról egyébként itt írtunk bővebben:

Kiemelt tartalom
Válság van a Marvelnél: elérkezett volna a szuperhősfilmek korának vége? Válság van a Marvelnél: elérkezett volna a szuperhősfilmek korának vége? 2023.11.11 9:13

6.) Joker: Folie à Deux (premier: október 3.) 

A Warner-DC mellékprojektjeként indult első, Todd Philips által dirigált Joker kissé váratlan módon 2019 egyik – ha nem a – legjobb filmje lett. 11 Oscar-jelölésből kettőt is hazavitt, köztük a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Joaquin Phoenix alakításáért, és elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt is, emellett nem elhanyagolható módon az első olyan R-besorolású (korhatáros) mozi lett, ami átlépte az egymilliárd dolláros állomhatárt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Todd Phillips (@toddphillips) által megosztott bejegyzés


Bár sokáig arról lehetett olvasni, hogy a Joker alapvetően egy autonóm alkotásnak készült, amely teljesen független a DC filmes univerzumától, és nem csak, hogy becsatornázni sem tervezik a franchise-ba, de még folytatást sem érdemes várni.

Ezt akkor még maga a rendező, Todd Philips is megerősítette, hiszen a Jokert alapvetően egy egyfelvonásos tragikomédiának szánták az alkotók, a stúdió mégis úgy döntött, hogy berendeli a folytatást.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

A filmről eddig nem sok információ szivárgott ki, de az már biztos, hogy a rendező mellett Phoenix is visszatér a címszerep kedvéért, őket egészíti a Harley Queenként debütáló Lady Gaga, és a hírek szerint egy olyan pszichodrámai vonalat megtartó musicalt fogunk kapni, ami Queen és Joker kapcsolatára fog fókuszálni. Mindenesetre bízzunk a legjobbakban, de főként abban, hogy a Folie à Deux legalább megközelíti majd az első film által nagyon magasra tett lécet.

Természetesen most csak a leginkább felhájpolt vagy a legjobban marketingelt megjelenéseket hoztuk el nektek, de ha már a cikk olvasása alatt meguntátok az elsődlegesen vizuális orgiák funkcióját betöltő hollywoodi blockbustereket, akkor (bár egyébként is) nagyon ajánljuk, hogy nézzetek szét a művészmozik kínálatában is, hiszen az igazi kincsek ott rejtőznek.


Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!