2024.2.28 19:10
Olvasási idő 3:52
Krajnyák Petra

Menekülnél a valóságból? Íme 13 reality, ami menedéket nyújthat a szürke mindennapok elől

Menekülnél a valóságból? Íme 13 reality, ami menedéket nyújthat a szürke mindennapok elől
Forrás IMDB
FILMEK + SOROZATOK HBO NETFLIX REALITY SOROZATOK STREAMING

A szokásos sorozatajánlótól eltérően most összegyűjtöttük nektek a szerintünk legszórakoztatóbb és legdarálhatóbb reality-műsorokat.

Már lassan harmadik hónapja tart a sokszor irreality show-nak érződő magyar mindennapok újabb évada: 2024. A Való Világon, az Édes életen és az Alekosz menyasszonyt keres műsorokon nevelkedett, valamint a (szerencsére) utánozhatatlan Kőgazdag fiatalokon katasztrófaturistáskodó generációk szemében a valóságshow-k megítélése – érthető okokból – igen kétes. Ugyan a magyar kínálatban A híd, a Konyhafőnök, a Survivor és az Exatlon láttán mutatkozik némi fejlődés, de még mindig becsúszik egy kis rasszista sematizálás, köpködés vagy verbális abúzus. Ha elkeserít a hazai tévéműsor-kínálat, unod a hagyományos sorozatokat és a RuPaul Drag Race-t, esetleg visszasírod a TLC olyan remekműveit, mint a Mondj igent a ruhára, érdemes végigböngészned valóságshow-ajánlónkat. 

1.) Korea No.1 (Netflix)

Akár a Paris Hilton és Nicole Richie karrierjét berobbantó Simple Life koreai, forgatókönyv nélküli remake-jének is nevezhetjük. Yu Jae-seok, Lee Kwang-soo és Kim Yeon-koung Dél-Korea legkiválóbb mesterembereitől igyekszik elsajátítani a tradicionális művészetek, például a makkolli nevű rizsbor elkészítésének csínját-bínját. Vajon mindhárman az ország legjobb tanoncai lesznek?

2.) How to build a Sex Room? (Netflix)

Melanie Rose több mint 10 éve foglalkozik pikáns hálószobák tervezésével. A brit lakberendező először visszautasította legelső ilyen felkérését, mára viszont mestere lett a szexjátékokkal kiegészített hálószobák kialakításának. Miután az ügyfelek felvázolják elképzeléseiket és fantáziáikat, Rose különböző szexjátékokat és más segédeszközöket mutat be nekik, amolyan feszültségoldó inspirációs forrásként.

3.) Queer Eye (Netflix)

A valóságshow, amely nemcsak megnevetett, hanem meg is ríkat, ráadásul a lehető legpozitívabb értelemben. A 2003 és 2007 között futó Emmy-díjas műsort a Netflix élesztette újjá 2018-ban. A divat, a lakberendezés, a gasztronómia, a fodrászat és az életmód területén elismert, történetesen meleg szakemberekből álló Fab Five csapat nem átalakítja, hanem jobbá teszi az illető életét. A hozzátartozóik által benevezett személyek nem csak új ruhatárral és külsővel gazdagodnak, mentális egészségükön javító életmódtanácsokkal is ellátják őket.

4.) Love is Blind: Japan (Netflix)

A nyugati társkereső és egyéb valóságshow-kban sokszor összekeverik az egészséges, fülledt erotikát a közönségességgel. A hermetikusan elzárt térben összeboronált párok hamar egyről a kettőre lépnek, esélyt sem adva a mély érzelmi kötelék kialakulásának. Ez természetesen a nyugati randikultúra természetéből fakad, az ázsiai ismerkedési szokások azonban merőben mások, a felek között sokkal lassabban bontakozik ki románc. A műsor formátuma már önmagában érdekes, amit tovább fokoznak a japán kulturális sajátosságok. A társkeresők csupán beszélgetések alapján választják ki partnerüket, csak viszonzott érzelmek esetén pillanthatják meg egymást szemtől szemben. A leleplezés után a párok előbb romantikus utazáson, majd összebútorozva igyekeznek jobban megismerni egymást.

5.) Indian Matchmaking (Netflix)

Bár a nyugati kultúrából szinte teljes eltűnt, Indiában napjainkban is őrzik az elrendezett házasságok hagyományát. Hangsúlyozom, nem érdekházasság köttetik a műsorban bemutatott (egyébként nem túl sikeres) Sima Taparia ügyfelei között. Sokak számára az indiai kultúra sajátosságai sokkolók lehetnek, az individualizmust és önrendelkezést hirdető társadalmak által megkérdőjelezhető szokásról nem is szólva. A műsor korántsem tökéletes, de a nyugati nézők számára befogadható módon ad ízelítőt a szubkontinens kultúrájából, és mutatja be a hivatásos matchmaker segítségével zajló párválasztást.

6.) Next in Fashion (Netflix)

A vetélkedőben a világ különböző tájairól érkező tervezők versenyeznek a 200 ezer dolláros fődíjért, a nyertes kollekciója pedig a Net-a-Porter luxusdivat-kiskereskedelmi oldalon landol. A két házigazda Tan France, a Queer Eye divatszakértője, valamint Gigi Hadid, akit aligha kell bemutatni bárkinek. A versenyzőknek minden adott a kétnapos kihívások teljesítéséhez, melyek eredményét olyan vendégzsűrik is véleményezik, mint például Donatella Versace.

7.) The Hungry and the Hairy (Netflix)

A műsorban a színész-énekes Rain, polgári nevén Jung Ji-hoon, és a dél-koreai tévéműsorokban gyakran felbukkanó közéleti személyiség, Ro Hong-chul motoros utazását követhetjük nyomon. A két teljesen eltérő személyiség legalább annyira szórakoztató együtt, mint Dumb és Dumber duója, de országjáró útjuk a hülyéskedés mellett a gasztronómiai élményekben sem szűkölködik.

8.) Cooked with Cannabis (Netflix)

A cím magáért beszél, de a hitetlenkedők kedvéért nem árt tisztázni: ebben a főzős műsorban valóban marihuánával főznek. Minden epizódban három kannabiszra szakosodott szakács versenyez a 10 ezer dolláros fődíjért. A füves fogásokat a kannabiszszakértő műsorvezetők mellett többek között NBA-sztárok, énekesek és komikusok véleményezik.

9.) Selena + Chef (HBO)

Az HBO saját gyártású valóságshow-ja tagadhatatlanul a koronavírus-járvány miatti lezárási hullám kevés pozitívumainak egyike. A karantén idején forgatott főzőműsor minden epizódjában egy híres séf kísérli meg online kurzus keretében Selena Gomez kulináris oktatását, a különböző konyhák változó nehézségű ételeit pedig az énekes-színésznő családtagjai és barátai véleményezik.

10.) Cooking with Paris (Netflix)

Paris Hilton szintén csavart egyet a hagyományos főzőműsor-formátumon. Selena Gomezhez hasonlóan nem profi szakács, ám az előbb említett műsorral szemben itt a tanulás helyett a komolytalanabb örömfőzés kerül középpontba. Visszatér a nyilvánosságnak alkotott bimbóperszóna a főzésre legkevésbé sem alkalmas ruháiban, majd a konyhába vonult híres barátaival az oldalán. 

11.) Old enough! (Netflix)

A japán valóságshow-t (eredeti címe: Hajimete no Ocukai, vagyis „Az első küldetésem“) 1991 óta sugározza a Nippon Television, 2022 óta pedig már a nemzetközi közönség számára is elérhető Netflixen. A műsor dokumentarista módon mutatja be a 3-6 éves kisgyermekek önálló szárnypróbálgatásait a mindennapokban: a szülők szóbeli instrukciói alapján mennek egymaguk bevásárolni vagy csomagot kézbesíteni. Természetesen nem felügyelet nélkül engedik a kiválasztott gyerekeket a vakvilágba, a forgatás előtt a készítők a szülőkkel közösen ellenőrzik a kijelölt útvonalat, kiszűrik a  potenciális veszélyforrásokat és a gyanús egyéneket, továbbá előzetesen tájékoztatják a környéken élőket, illetve biztonsági személyzet is kíséri a gyerekeket.

12.) Barbie Dreamhouse Challenge (HBO)

Ha régen imádtad A nagy házalakítást, akkor oda leszel a Barbie tematikájú házfelújító show-műsorért. Az első valódi Barbie-álomház felépítésére nyolc csapat vállalkozott, akik minden tudásukat és kreativitásukat felhasználva keltik életre a miniatűr luxusházat. Ráadásul a házigazda nem más, mint korunk egyik legsikeresebb modellje, Ashley Graham.

13.) The Great British Bake Off

A legnagyobb cukrászverseny, ahol szenvedélyes amatőr cukrászok versenyeznek „az Egyesült Királyság legjobb amatőr cukrásza“ címért. A versenyzőknek minden héten meghatározott süteményeket kell elkészíteniük, amiket a profikból álló zsűri értékel. A tökéletes alkotásoktól a konyhai katasztrófákig bárminek szemtanúi lehetünk, ahogy az a saját konyhánkban is megtörténhet.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!