2023.12.21 14:37
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Közgazdászok megbecsülték, mennyibe fájhatott az élet Kevin McCallister családjának

TÁRSADALOM KARÁCSONY RESZKESSETEK BETÖRŐK

A New York Times megvizsgálta a "Reszkessetek, betörők!"-ben megismert McCallister család pénzügyeit. Nem véletlenül szemelték ki éppen az ő otthonukat a Vizes Banditák.

Sok más filmhez hasonlóan a Reszkessetek, betörők! című örökzöld sem a hitelessége miatt vált a közönség kedvencé. Marv és Harry halálos sérüléseinek sorozata mellett a McCallister család irreális vagyonát is sokan megkérdőjelezték. Eddig is sejthető volt, hogy Kevin legközelebbi hozzátartozói a tehetősebbekhez tartoznak, azonban a New York Times által végzett kutatómunka és a lap által megkeresett közgazdászok becslése szerint ingóságaik alapján a társadalom felső egy százalékába sorolhatóak.

Forrás 20th Century Fox / Reszkessetek betörők

A lap először is különböző ingatlanoldalak felmérésével meghatározta, hol is élhetett pontosan a fiktív család Chicagóban, illetve mennyibe kerülhetett szerénynek nem nevezhető hajlékuk a '80-as és '90-es évek fordulóján. A New York Times szerint a ház, amelyben az 1990-ben megjelent kultfilm nagy része játszódik, valójában egy nagyon előkelő chicagói külvárosban, Winnetkában található, amelyet az Egyesült Államok egyik legdrágább környékeként tartanak számon.

A Zillow becslése szerint a Lincoln Avenue 671 alatt található ház jelenlegi, nem piaci értéke 2,34 millió dollár, ami összesen mintegy 815 millió forintot jelent.

A New York Times által megkérdezett közgazdászok – a kor árfolyamának megfelelően – a McCallisters-háztartás értékét évi 305 ezer dollárra, azaz több mint 106 millió forintra becsülték. 2022-es árfolyamon számítva évente 665 ezer dollárt, vagyis 231,7 millió forintot felemésztő háztartásról beszélhetünk, tehát finoman szólva tehetősnek nevezhetjük a családot.

Ami a bevételi forrásaikat illeti, a film kontextusából a Times arra a következtetésre jutott, hogy Kevin McCallister anyja a filmben található próbababák alapján sikeres divattervező lehetett, apja pedig egy átlagos üzletember.