2023.12.21 12:42
Olvasási idő 1:08
Krajnyák Petra

A boldog karácsony ára: megnő a pénisztörés kockázata az ünnepek alatt

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG ÉLETMÓD KARÁCSONY SZEX

A kutatók szerint a karácsonyi szezonban eluralkodó eufória és intimitáséhség állhat a kiugró esetszám mögött.

Egy friss tanulmány szerint megnő a pénisztörések száma a karácsonyi időszakban, írja a The Guardian. Az ilyen balesetek általában vad szexuális aktivitás során következnek be, olyan pózban, melyben a partnerek nem szemtől szemben helyezkednek el. Ilyenkor megtörténhet, hogy a pénisz erekcióért felelős területei elpattannak egy erőteljes hajlítás következtében.

A sérülés gyorsan észlelhető, hiszen gyakran reccsenés jelzi, erős fájdalmat okoz, a merevedés gyors végével, véraláfutással és duzzanattal jár. A Müncheni Lajos-Miksa Egyetem urológusa, dr. Nikolaos Pyrgides és a csapata szerint az orvoshoz forduló páciensek pénisze ilyenkor gyakran padlizsánra hasonlít. (Tehát van alapja az emoji eufemizmusának.)

A padlizsán a fallosz egyetemes szimbólumává vált. Forrás picture alliance / Contributor

A Németországban végzett kutatás során 3421 olyan férfi kórházi adatait vizsgálták meg, akik 2005 és 2021 között péniszcsonttörést szenvedtek el. Az első, ilyen típusú sérülések szezonális mintáit vizsgáló tudományos munka végén arra a következtetésre jutottak, hogy a pénisztöréses sérülések valóban gyakoribbak karácsonykor.

Ha minden nap olyan lenne, mint a karácsony, akkor Németországban 2005-től kezdve 43 százalékkal több pénisztörés történt volna.

– mondta dr. Pyrgides.

szexpozitív nevelés
Részlet az Indiában található Khadzsuráhó templom faláról, melyet Kr.u. 885 és 1000 között építettek. Forrás GETTY IMAGES

A British Journal of Urology International című folyóiratban megjelent kutatás azt is megállapította, hogy a kockázat hétvégén és a nyári szünidőben is jelentősebb. A szilveszter azonban biztonságosabbnak bizonyult, az évet búcsúztató ünnep nem áll összefüggésben a pénisztörések megnövekedett gyakoriságával.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

A kórházi betegfelvételek száma a Covid-19 világjárvány alatt – még a teljes lezárások idején is – viszonylag stabil maradt. A sérültek átlagéletkora 42 év volt. Pyrgides szerint a legtöbb pénisztörés nem szokványos esetekben, például házasságon kívüli afférok során, vagy szokatlan helyszíneken következik be. Hozzátette: az ilyen esetek leginkább a középkorhoz közeledő férfiakhoz köthetők.

Forrás Unsplash

A kutató azt tanácsolta a pároknak, hogy legyenek tisztában a sérülés kockázatával, és karácsony tájékán is legyenek elővigyázatosak. Ha mégis megtörténne a baj, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ha nem kezelik időben a törött péniszt, hosszú távú szövődmények léphetnek fel.