2023.12.22 17:51
Olvasási idő 5:03
Szécsi Krisztián Hegedűs Eszter

Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig?

Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig?
Forrás Ken Florey Suffrage Collection/Gado / Contributor
UROPE ABORTUSZ MUNKAERŐPIAC NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG NŐJOG

Az Európai Unió már a kezdetekben zászlójára tűzte a nők és férfiak közötti mindennemű szakadék felszámolását. Hol tart ehhez képest a nemek közötti egyenlőség az Unióban 2023-ban? Milyen úton jutottunk idáig? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Míg a múlt század elején a mostani Európai Unió területén élő nők szavazati joggal sem bírtak, addig egy évszázaddal későbbre tekintve szinte 180 fokos fordulattal szembesülhetünk a nők helyzetét illetően. Bizony, a folyamat pedig nem valamiféle hirtelenjött szemléletváltás nyomán valósult meg, hanem többek között azáltal, hogy az Európai Unió és elődjei a kezdetektől olyan elveket és szabályozásokat fektettek le, amelyek a nemek közötti szakadékot hivatottak redukálni.

Az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó, 1957-ben – ekkor még csak hat nyugati állam által – aláírt Római Szerződés már alapvető értékként kiáltotta ki a nemek közötti egyenlőség megteremtését, valamint az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elvét. 1979-ben, az első európai parlamenti választások során Simone Veil személyében női elnököt választott az Európai Parlament. Öt évvel később, 1984-ben a Parlament Nőjogi Bizottságot is alapított, majd a 2000-ben aláírt Európai Unió Alapjogi Chartája alapelvként kiáltotta ki a nemek közötti egyenlőség biztosítását az élet minden területén.

@cunkonearth

Suffragettes

♬ original sound - Cunk on Earth

A nőket bünteti a bérszakadék és az elszegényedés

Manapság könnyű belefutni szkeptikus hangokba a női egyenjogúságot, illetve a nőket érintő „különleges bánásmódot”, vagyis pozitív diszkriminációt illetően. Az európai nők szabadon tanulhatnak és dolgozhatnak, és még szülniük sem kötelező – mégis mi egyébre vágyhat az ember lánya? Ugyan mára ténylegesen sokat javult a nők helyzete az élet számos területén – hála a minket megelőző generációk kitartó munkájának –, ez még nem jelenti azt, hogy az egyenlőtlenségek maradéktalanul eltűntek volna, és mind hátra dőlhetünk.

Az egyik szembetűnő és viszonylag könnyen mérhető egyenlőtlenség a nemek gazdasági helyzetét, egészen pontosan a köztük húzódó bérszakadékot érinti.

A legfrissebb, 2021-es kimutatások szerint EU-szerte átlagosan 12,7 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak – az EU ezen kimutatása a nők és a férfiak átlagos bruttó bére közötti különbséget veszi alapjául. Az eredmények alapján a különböző tagállamok között is méretes különbségek állnak fent: a legrosszabb helyeken szerepelt például Észtország, Ausztria, Németország és Magyarország (a maguk 20,5,18,8, 17,6 és 17,3 százalékával), míg egyes államokban bőven 10 százalék alá szorult a keresetkülönbség, Romániában és Szlovéniában például csupán 3,6 és 3,8 százalékon áll a bérszakadék, míg Luxemburgban teljesen visszaszorították azt.
@hnpltcs

a gyermekvállasás NEM közügy>>>

♬ Mouse eating sound - حدوري🇮🇶

A néhol alacsonyabb, máshol kifejezetten magas bérszakadék okai összetettek. Például jellemzően a nők jelentősen több időt töltenek fizetetlen munkával, többek otthoni teendőkkel vagy idősgondozással, továbbá a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokat is jobbára ők végzik el. Ennek következtében több nő dolgozik részmunkaidős pozícióban, és nagyobb valószínűséggel szakítja meg a karrierje építését azért, hogy ellássa azokat a feladatokat, amelyek a tradicionális szereposztás szerint a nőt terhelik. Kijelenthető emellett, hogy több olyan területen is domináns a női dolgozók aránya, amelyek alacsonyabb pénzügyi megbecsültséggel kecsegtetnek – ilyen területek többek között az oktatás és az egészségügy. Nem túl szívderítő kimutatás az sem, hogy a női vezetőket még nagyobb mértékben érinti a bérszakadék – ők átlagosan 23 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfi vezetők.

A Forbes 2023-as listáján első helyet szépen berántotta az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen. Így ő lett az év legbefolyásosabb nője. Forrás Wikipedia
A bérszakadék felszámolása érdekében az Európai Parlament konkrét lépéseket tett: 2023. márciusában az EP megszavazta a jogszabályt, melynek értelmében az uniós cégek bértábláit nyilvánossá kell tenni, mégpedig azért, hogy a nők és férfiak közötti bérszakadék ügyét ne lehessen elmismásolni, és annak fenntartása következményekkel járjon. A bértáblákat munkaköri besorolás és teljesítményértékelés alapján kell megállapítani, nemi szempontból pedig semlegesnek kell lenniük – az elv megsértése miatt akár szankciókkal is számolniuk kell az érintett cégeknek.

Például ha a férfiak és a nők átlagos bére több mint ötszázalékos különbséget mutat, meg kell vizsgálni a béreket, máskülönben bírságot szabhatnak ki a tagállami hatóságok. További intézkedés volt emellett az az elfogadott irányelv is, melynek értelmében 2026 júliusára a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatoknak több nőt kell vezető pozícióban alkalmaznia – a nem ügyvezető igazgatói posztok legalább 40, míg az összes vezetői poszt legalább 33 százalékát kell nőknek betöltenie.

Kiemelt tartalom
Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára 2024.3.8 19:26

A bérszakadék következtében a nők nagyobb eséllyel kerülnek egyfajta ördögi spirálba, hiszen kevesebb fizetéssel kevésbé tudnak megtakarítani és befektetni, így koruk előrehaladtával egyre valószínűbb, hogy elszegényednek vagy elszigetelődnek a társadalomtól. A nemek közötti nyugdíjkülönbség átlagosan 28 százalékra rúgott 2021-ben az EU tagállamaiban, ami jól mutatja a bérszakadék hosszú távú romboló hatásait – ez az arány ráadásul viszonylag baráti a megelőző évekhez képest, ahol jellemzően 30 százalék fölé tornyosult az egyenlőtlenség. A bérszakadék módszeres csökkentésével a gyökerénél lehetne megragadni a problémát, és a női elszegényedés kockázatának csökkentése mellett a gazdaság pezsdítésének is jót tenne, szimplán azért, mert magasabb keresettel a nők is nagyobb elánnal tudnának költeni.

@jolvanezigy_csatorna

A nyugdíjasok előleget kérnek!

♬ eredeti hang - JÓLVANEZÍGY

Egyenlőtlenség és erőszak home office-ból

A 2020-ban kirobbanó, ilyen vagy olyan módon szinte mindenkit megtépázó koronavírus-járvány a nemek közötti egyenlőtlenséget is elmélyítette. A jelenségnek természetesen nem magához a vírushoz volt köze, sokkal inkább az általa kialakult helyzethez, amely nagyobb arányban tette kiszolgáltatottá a nőket, mind a munkahelyi, mind az otthoni környezetükben. Egyfelől kijelenthető, hogy messze a nők dominálják azokat a területeket, amelyek a frontvonalat képezték a Covid időszakában – ekkor az EU-ban dolgozó 49 millió ápoló 76 százaléka volt nő, nem is említve a pénztárosokat, a takarítókat vagy a gyermekgondozásban dolgozókat, akik számára a home office nem volt eshetőség, egészségüket így állandó veszélynek tették ki.

A vírust sokszorosan megsínylő szolgáltatási szektorban is felülreprezentáltak a nők, amelynek következtében jelentős arányban veszítették el a munkájukat, és kerültek az elszegényedés sikamlós lejtőjére.

A 2020-as járványidőszak alatt megannyi nőnek kellett helytállni az amúgy is romos magyar egészségügyben. Forrás Lisa Maree Williams/Getty Images

A másik fenyegetés a magánéletben ütötte fel a fejét: a karanténhullámok sorozata teret adott a nők elleni erőszak terjedésének. A bizonytalan helyzetben tengődés és a sok esetben állandó összezártság jelentősen növelte a nők kitettségét az erőszakra, ami a vírust megelőzően is számos nőt érintett. Fontos mérföldköve volt a nők elleni erőszak visszaszorítására tett lépéseknek az Isztambuli Egyezmény, amelyet az Európai Tanács hozott létre azzal a céllal, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszakot megelőzze, az áldozatokat megvédje, és felelősségre vonja az elkövetőket.

Az egyezmény fontos újdonságokat foglal magába: a nemzetközi egyezmények közül elsőként a biológiai nemen felül a társadalmi nem kategóriáját is figyelembe veszi, és bűncselekményként kiáltja ki többek között a kényszerházasságot, a kényszerabortuszt és a kényszersterilizálást is.

Magyarország 2014-ben írta alá az Isztambuli Egyezményt, azonban a ratifikálásra, vagyis a magyar jogrendbe iktatásra azóta sem került sor – ennek fő oka az, hogy a magyar kormányzat nem találta összeegyeztethetőnek önnön gender- és menekültpolitikáját az egyezmény egyes pontjaival, vagyis mondhatni részben ideológiai alapon utasítja el az egyezményt, amely vélhetően számos nőnek és lánynak jelenthetne mentőövet. Az Európai Unió idén ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, szervezetként először.

A nőket érintő másik jelentős dilemma, amely ideológiai szempontból is kifejezetten hot topic, a reproduktív jogok, vagyis többek között az abortusz kérdésköre. Az Európai Parlament 2021-ben kifejezte határozott állásfoglalását, mely szerint a nőknek biztosítani kell a legális és biztonságos terhességmegszakítást, ennek elmulasztása vagy megtagadása nők elleni erőszaknak minősül.

@magyarpolitics Forrás: ATV #magyarpolitics#mihazankmozgalom♬ eredeti hang - Magyar Politika

Az Európai Parlament határozottan felszólította a tagállamokat, hogy ezen elv mentén járjanak el, ám ez nem jelenti azt, hogy minden tagállam sajátjaként kezelné az EP álláspontját, és az abortusz EU-szerte elérhető lenne. Lengyelország hírhedten szigorú szabályokkal operál a nők abortuszjogát illetően, a korabeli kormányzat 2021-ben vezette be a roppant szigorú szabályozást, mely szerint kizárólag akkor végezhető el a procedúra, amennyiben a várandós nő élete veszélyben forog, vagy ha a magzat bizonyítottan erőszak által fogant. A döntés ország- és Európa-szerte felháborodást váltott ki, ám bizakodásra ad okot, hogy Donald Tusk előző héten beiktatott kormánya ígérete szerint változtatna a méltatlan szabályozásokon. Málta hasonlóan szigorú korlátozásokkal bír, mindkét ország esetében a katolikus vallás tanításaival indokolják a szélsőséges szigort.

2020 kivált meghatározó év volt a lengyel nők életében. Az abortusz körüli szigorítások ellen közel fél millióan vonultak utcára. Forrás Omar Marques/Getty Images

A nők és a nemi egyenjogúság helyzete tehát összetett, az európai intézmények alapelvüknek tartják a nők helyzetének előmozdítását, és cselekedni sem restek, mégis rengeteg múlik a tagállamok hozzáállásán, utóbbin pedig bizonyos esetekben bőven lenne mit javítani.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.